Бджоли не терплять алкоголю

Бджоли не терплять алкоголю
- До бджіл потрібно підходити охайним, чистим, не пахнути нічим. Бо вони можуть покусати людину з різкими запахами, - каже Віктор Вишневський


- Одного разу прилетів чужий рій, щоб вулик захопити. Але наші бджоли перемогли! – пишається своїми комахами дочка Віктора Вишневського Катя


Приємне гудіння бджіл у вулику заспокоює та налаштовує на мінорний лад. Створює таку собі медитативну мелодію, яка відволікає від буденності. Недаремно кажуть, що пасічники - дуже врівноважені люди. Регулярно спілкуючись із комахами-трудівницями, сам працюєш ретельніше, сумлінніше та спокійніше.
Сонячна днина спонукає бджіл до активної праці. Таке враження, що вони ні на кого не звертають уваги, займаючись заготівлею меду на зиму. Снують туди-сюди, з вулика на квітку, з квітки у вулик. Головне – не зачіпати їх у цей момент, тоді і вони не будуть на вас нападати.
- Дуже не люблять бджоли сторонніх запахів, - каже 57-річний пасічник Віктор Вишневський. – До них потрібно підходити чистим, охайним. Бажано не користуватись одеколоном, а тим більше не вживати алкоголю.
- І чисті носки вдягнути, - додає його дочка Катя. – Інакше бджілки починають казитись і можуть вкусити.
Досвід – велика справа
Почав займатися пасікою Віктор Пилипович 16 років тому. У його тестя було кілька вуликів, тож зацікавився, перечитав багато спеціальної літератури. Допоміг і досвід інших пасічників. Поступово вуликів ставало більше, і тепер їх близько двадцяти штук. Періодично хазяїн обновлює старі або робить нові. Інакше можуть обсісти шкідники.
- Найтяжче у справі пасічника – лікувати хворі сім’ї, - зізнається Віктор Пилипович. – Це дуже марудна справа, яка забирає багато часу. Від грибків обприскую рамки відварами із трав, від кліщів – молочною сироваткою, вистояною три-чотири дні.
Пасічник радить дивитись до бджіл хоча б раз на тиждень. Тоді можна вчасно помітити проблеми. Адже зі збільшенням сім’ї потрібно підставляти нові рамки тощо.
- Кілька раз бувало, що рій тікав, - продовжує Віктор Пилипович. – Тоді потрібно бити в бляшанки (чи щось металеве), імітувати грім. Ще й водою зверху можна покропити. Тоді бджоли будуть думати, що це гроза і сядуть на дерево або ще куди. А з дерева знімаю в коробку, а тоді вже – у вулик. Взагалі, зараз у мене на дереві стоїть коробка. Коли рій починає тікати, я ставлю туди рамку з відкритим розплодом (личинками), і рій сам сідає на ту рамку.
- А одного разу тато намагався рій на велосипеді догнати, - згадує Катя. – Щоб побачити, де він сяде. Але марно! Так і втік невідомо куди.
Смачний мед – вистояний
На великих пасіках мед качають відразу, як тільки бджоли нанесли його достатню кількість. Віктор Вишневський вважає, що мед повинен „встоятись”, тому здійснює відкачку меду тільки двічі за сезон.
- За одну відкачку збираю 50 кілограмів меду з одного вулика, - каже пасічник. – Якщо бджолина сім’я здорова і велика, можна отримати і більше. Мед у мене мішаний. Але мені здається, що такий – найсмачніший. І взагалі, отримати „чистий” мед із липи чи акації можливо при умові, що їх буде насаджено 20-30 гектарів. У нас такого немає, тому і меду такого не може бути. Все одно будуть якісь домішки.
Дочка Катя і племінник Влад розказують, що дуже полюбляють їсти щільники. Мовляв, вони схожі і на цукерку, і на жуйку.
Відпочинок – тільки взимку
- Перший раз я відкриваю вулики навесні, - розповідає Віктор Вишневський. – Дивлюсь, як бджоли перезимували, чи достатньо корму. Якщо мало – додаю сироп на травах. Також очищаю вулик від подмору (мертвих бджіл).
У травні наш герой починає підставляти рамки зі штучною вощиною. Із неї бджоли „витягують” щільники. Процес навощування рамок дуже трудомісткий. Тут потрібно мати каток або маленький трансформатор, із якого подається струм 12 вольт. І вощина прилипає до дротів, що натягуються між сторонами рамки.
- Найцікавіше – коли іскри проскакують, - ділиться маленька помічниця Катя.
Кожного року приблизно 20-30% старих рамок Віктор Пилипович міняє на нові.
Ще потрібно постійно стежити, щоб не падав рівень води у напувальниці, перевіряти стан рамок. Для цього не зайвим буде одягнути капелюха з сіткою та взяти димаря. Катя розказує, що спеціально для димаря збирають сухі пеньочки в лісі. Тоді він швидше розгоряється. І краще димить.
Загалом пасічникам потрібно бути працелюбним, як ті бджілки. Тоді й на урожай можна сподіватись.
Доктор Айболит
Мед у родині Вишневських їдять усі.
- Я люблю вмащувати хліб у мед, а взимку - намащувати булочки медом, - каже дочка пасічника Катя. – А тато постійно п’є чай із медом, а не з цукром.
За словами Віктора Вишневського, для своєї родини з п’яти чоловік на рік він залишає десять-дванадцять трилітрових банок меду.
- Тільки хтось починає пчихати чи кашляти - даю йому настій прополісу, - розповідає дружина Віктора Вишневського Світлана. – Дуже гарні лікувальні властивості від кашлю має суміш (1:1) соку з цибулі та меду. Шпори на ногах я вилікувала бджолоуколюванням. Від аденоми помагає настій бджолиного подмору.
Світлана Михайлівна зізнається, що пігулки купують тільки у крайньому випадку, тому що їх домашнім лікарем є продукти, які виробляють бджоли.
Бджоли не терплять алкоголю, фото №1 на сайті 20minut.ua
 Влад (12) і Катя (12) допомагають Віктору Пилиповичу вставити штучну вощину в рамку

 Після нагрівання - запах карамелі 
Замість натурального і корисного меду часом можна придбати неякісний продукт, який не принесе ніякої користі ні вам, ані вашій родині.
Куштуючи на ринку мед, пам’ятайте, що натуральний подразнює слизову оболонку ротової порожнини. Цим він і відрізняється від фальсифікованого (отриманого при підкормлюванні бджіл цукровим сиропом), який такою властивістю не володіє.
Часом у меду може бути досить відчутний карамельний присмак – це означає, що вже закристалізований натуральний мед підігрівали для перетворення його на рідкий із порушенням температурного режиму. Такий мед втратив свої лікувальні властивості (нагрівання допускається лише до температури 40-41 градус).
Характерною ознакою якості натурального меду є його зрілість. На ринку її можна визначити, накручуючи мед на ложку, – стиглий з неї не стікає.
Найкращі умови зберігання меду – температура від 0 до 10 градусів при вологості не більше ніж 60-70%.
Вибираючи місце для зберігання, враховуйте, що мед легко сприймає сторонні запахи, тому поруч із ним не повинні лежати продукти з гострими ароматами. Для зберігання найбільш зручний і гігієнічний скляний, емальований і нікельований посуд зі щільною або металевою кришкою. Протипоказаний посуд із оцинкованого металу і заліза, із синтетичних матеріалів. 
Солодкі ліки і косметика

В усі часи люди віддавали належне достоїнствам бджолиного меду - його запашній насолоді, поживності та цілющості.
Використання меду як ефективного лікарського засобу пояснюється його властивостями: антибактеріальною, бактерицидною і протизапальною. Лікувальному ефекту меду сприяють цукри, мінеральні речовини, мікроелементи, вітаміни, ферменти і біологічно активні речовини.
Мед застосовують для лікування ран та опіків, при захворюваннях серцево-судинної системи, нирок, печінки, жовчних шляхів. Мед нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту, стимулює функцію внутрішніх органів, попереджує склероз, активізує утворення еритроцитів, нормалізує сон, стимулює захисні сили організму. Солодкий продукт добре пом'якшує шкіру, підвищує її тонус, усуває сухість і лущення, завдяки чому він широко використовується в косметиці.
Для лікувальних цілей мед рекомендується в основному приймати розчиненим (12,5%), тому що в такому вигляді полегшується проникнення його складових частин у кров, а потім у клітини і тканини організму.
Лікувальні властивості меду залежать від того, з яких рослин бджоли збирали нектар, а також від умов зберігання. Штучний мед не має лікувальних властивостей, характерних для натурального бджолиного меду.
Мед містить антибіотики, саме тому має бактерицидні властивості, однак вони втрачаються при підігріві меду або витримці його на сонці. Цю особливість варто пам'ятати. У зв'язку з цим мед не рекомендується підігрівати до температури вище ніж 40°С. При нагріванні ж його до 60°С втрачають усю свою активність ферменти, частково цілком руйнуються вітаміни, глікозиди, білки, таніни, ароматичні речовини тощо. Таким чином, мед, який навіть один раз піддали тепловій обробці, втрачає багато цілющих властивостей.
Мед у невеликих кількостях містить пилок і маточне молочко, що також визначають його ефективність як медикаменту.
Бджоли не терплять алкоголю, фото №2 на сайті 20minut.ua
Порція ароматного меду – і смачні ласощі, і своєрідні ліки. insightbridge.com

Якісний мед має литися з ложки, а не капати
Цілющий продукт ховають від сонця


Зберігати мед у трилітрових банках не варто


На Спаса, свято якого відзначають сьогодні, у вінницьких торгових точках меду не бракує.
- Цей рік видався гарним для бджолярів. Випало достатньо опадів, медоноси добре квітували, не було великої спеки, тому й медку накачали багато, - розповідає вінницький пасічник Федір Колесник.
Щоб купити якісний мед, треба вміти його вибирати. На базарі краще купувати мед у людей, які мають вулики: вони зазвичай продають якісний мед, на відміну від перекупників. Вибираючи мед, зверніть увагу на наявність ос біля банок із цілющим продуктом. Оси знають толк у медку, тому кружляють біля найкращого.
За словами пасічника Миколи Мельника, мед не повинен капати з ложки, він має литись, поки весь не стече. Смак його повинен бути трішки з гірчинкою. А колір відповідний до медоносів: найсвітліший – соняшниковий, а гречаний – майже коричневий.
Не можна зберігати мед на сонці у прозорій тарі - він втрачає бактерицидні властивості. Часто для продажного вигляду продавці розігрівають закристалізований мед. Він стає рідким, але втрачає свою корисність. Взимку мед не має бути рідким.
Не можна зберігати мед у трилітрових банках. Якщо ж купили більше, одразу розлийте у невеличку тару. З великої ємності мед довго споживається. Це означає, що щоразу, відкриваючи банку, ви запускатимете повітря, вологість якого у кілька разів перевищує вологість меду. Таким чином він її вбиратиме, і якість його погіршиться.
Як і все цього року, мед піднявся в ціні порівняно з минулим літом. Минулого року півлітра запашного продукту коштували 12 гривень, цього ж року – вже 15.
Ціни на мед у Вінниці
Ємність (літр) Ціна (грн) 
0,25 8
0,5 15
0,75 23
1 30
3 85
Бджоли не терплять алкоголю, фото №3 на сайті 20minut.ua
Мед добротний не капає по краплині, а стрімко ллється. sg.inmagine.com

 

Над темою працювали Тетяна ЩЕРБАТЮК, Наталя ПІСКУНІЧЕВА

 

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous
    Соберем для Вас по интернет клиентскую базу (Все контактные данные) ! Узнайте об этом по тел +79137936433 Skype: s....8 ICQ: 6288862 Для получения бесплатной демоверсии заполните форму на странице http://prodawez.blogspot.ru/

keyboard_arrow_up