«Басейн гарний буде». На Коріатовичів залило гаражі через прорив водопроводу

«Басейн гарний буде». На Коріатовичів залило гаражі через прорив водопроводу
Єлизаветі Макаренко приблизно 80-85 років. Жінка сама вже не пам'ятає свій вік, тому точно не може сказати. І ось ця бабуся зранку била по льоду, щоб відкрити ворота в гараж та врятувати хоч якійсь припаси: — Не встигла, все вже в воді.
  • Людям затопило погреби у гаражах, у яких зберігали соління та овочі на зиму
  • Усе через прорив у магістральному водопроводі, що поряд з гаражами
  • На свій захист працівники Водоканалу казали про велику кількість роботи по місту. А відкачати воду з підвалів не можуть без «наказу» керівництва

До редакції «20хвилин», 10 січня, приблизно о 10-й годині ранку, звернулася вінничанка Тетяна Липкань, яка розповіла про те, що їх гаражі затопили:

— Поряд з моїм гаражем є колодязь з трубами. Там стався прорив вчора. А сьогодні зранку тільки гірше: погреб затопило. Все, що складали в підвал — картопля, морква, соління — все тепер мокре та гниє, — обурювалася по телефону жінка.

Півметра води

Відео дня

Кілька гаражів біля котельної, що на Коріатовичів,137 (колишня Свердлова) і стали «жертвою» підтоплення. Дорога до них вкрилася льодом, а біля воріт гаражів стояла вода. Кілька людей, які казали, що вони є власниками, розповіли в чому справа:

— Вода почала підступати ще вчора. Але приїхали комунальники, щось там ремонтували близько години, і все перестало, — казала вінничанка Тетяна Западинська. — А от зранку, знову прорвало! І що вони тоді ремонтували?

Жінка показала підвал свого гаражу: «яма» під авто та нижні рівні приблизно на півметра у воді. Оскільки підвал невеликий (2 на 3 метри, приблизно), то можна припустити, що води в ньому не менше трьох кубометрів.

— У гаражі стоїть ще авто без акумулятора. А якщо все завалиться, стіни ж старі? І як машину рятувати?  Комунальники говорили, що воду не відкачають, бо немає «рознарядки» від начальника, — обурюється жінка.

Сушити картоплю на батареї

На півметра у воді були підвали ще у чотирьох гаражах біля котельної: два поряд та ще два гаражі з іншого боку.

З іншого боку був власник побудови, який представився Олександром. Чоловік сказав, що встиг витягти кілька мішків з овочами, коли почало затоплювати підвал:

— Це до нас з іншого боку вже затікає. Подивіться, приблизно 50-60 сантиметрів вже води є. Ось так працюєш, готуєш на зиму запаси, а потім прориває трубу і все знищено. Тепер будемо картоплю сушити на батареях.

Хоча чоловік й «захищав» водопровідників, що кілька годин простоювали біля них:

— А що вони зможуть? Їм не дають вказівок, от і стоять, — каже Олександр.

Біля нього стояли двоє молодиків, яких спіткала та сама проблема. До того ж, у їхній гараж вода продовжувала затікати.

— Скільки вже вилили? Відер з десяток може? — питав один молодик іншого.

— Та не пам’ятаю. Можна басейн робити, гарний буде, — жартує у відповідь чоловік.

Дають 20 літрів палива на день

Чому комунальники нічого не робили? Це журналіст спробував з’ясувати у водія, що сидів за кермом вантажівки з величезними «діжками», куди мали б відкачувати воду.

— Воду з колодязя, де прорвало, ми відкачали вже. Скоро приїде бригада ремонтувальників. А от якщо буде команда від керівництва, то відкачаємо воду з погребів у людей, — відповів чоловік, що не захотів представлятися.

— А чому так не можете, без наказу? — питає журналіст

— Роботи дуже багато по місту, не все встигаємо. І дають тільки 20 літрів палива на цілий день. А КаМАЗ знаєте скільки їсть? І якщо я зараз, без узгодження з керівництвом почну відкачувати воду, то потім вже нікуди не поїду. Закінчиться паливо, — розповідає водій.

Втративши терпець мешканці знову почали дзвонити у диспетчерську, вимагали номер начальника. Вже по телефону керівник мережі водопроводу облводоканалу Володимир Шевченко відповів: «Я розберусь».

Приблизно о 12-й годині приїхала бригада ремонтувальників, які коротко відповіли, чим будуть займатися:

— Спочатку треба ліквідувати сам прорив, будемо зварювати трубу. А якщо дасть команду начальник, то відкачаємо воду, — розповів чоловік, що відмовився назватися.

А кому платити за втрати?

Якщо припустити, що в кожному з шести гаражів, які підтопило, по три кубометри води, то разом буде 18 кубів холодної води. Тариф для населення — 6,27 грн за кубометр. Отже, тільки у підвалах гаражів води на 112 гривень.

І не рахуючи втрати води у самому водопроводі. І ту, що стікала по землі. А це можуть бути ще десятки кубометрів. Скопичується немаленька сума. І хто її сплатить? Про це ми запитали у керівника мережі водопроводу Володимира Шевченко:

— Ці втрати ми списуємо згідно нормативів. Ось за ці нормативи мені не можна виходити. Тому це не ляже на плечі мешканців, — каже керівник мережі. — Воду з підвалів також відкачаємо, хоча й не повинні  були — погреби у гаражах влаштовані з порушенням. Не можуть бути підвальні приміщення поряд з магістральним водопроводом. Але ми всі люди, тому поступили по-людськи.

— Правда, що по місту зараз багато проривів та те, що на машину дають 20 літрів палива в день? — питає журналіст

— Кількість проривів, навпаки, зменшується. Підприємство над цим працює, у нас достатньо матеріалів. Замінюємо труби як за власні кошти, так і за бюджетні. Ось мені зараз треба скласти список на заміну п’яти кілометрів трубопроводу. А те що 20 літрів на машину, то це ми заощаджуємо. Якщо не вистачило, то в нас є власна заправка. Даємо ще палива, — відповів Володимир Шевченко.

Ремонтувальники досі працюють на прориві, як розповіли журналісту мешканці на Коріатовичів. «20хвилин» повідомить про те, як закінчилися ця історія.

О п'ятій годині вечора до журналіста знову подзвонили мешканці з вулиці Коріатовичів:

— Ці ремонтники молодці, все закінчили. Відремонтували прорив, відкачали воду з наших підвалів, — каже вінничанка Тетяна.

Довідка. Куди дзвонити, якщо стався прорив труби:

«Цілодобова варта»:

Аварійно-дистпечерська служба Водоканалу

  • 53-72-18

  • 61-89-87

  • 67-16-17

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна")
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up