«Приходять СМС-ки про борг». Як змінилася система пільг на комуналку

«Приходять СМС-ки про борг». Як змінилася система пільг на комуналку
  • З цієї осені запрацювала монетизація пільг на сплату комуналки. Відтепер її дають грошима, на кшталт того як діє монетизація субсидій.
  • Серед нюансів — гроші дають або на рахунок пільговика, або ними керує уповноважений банк, що самостійно розраховується за комунальні послуги.
  • Які ще нюанси та як отримувати готівку з пільги?

З осені 2019 року змінили систему пільг на оплату комуналки. З початком опалювального сезону її видають грошима. І паралельно існують два способи:

  1. Готівкою. Ті, хто встиг подати заяву до «Прозорих офісів» з 1 до 15 жовтня, отримують свою пільгу грошима на рахунок в банк чи «Укрпоштою». Люди самостійно розпоряджаються цими коштами та обирають пріоритетні для них платежі в комунальних послугах.
  2. Безготівково. Якщо люди не звернулися до органів соцзахисту з заявою про виплату пільги грошима, то їхніми коштами розпоряджається банк. Соцслужба розраховує пільги на кожну людину, кошти перераховуються до «Ощадбанку», який сплачує їх надавачу послуг по пріоритетності: теплопостачання, електроенергія, газ, водопостачання, вивіз сміття, управління будинком. 

Важливий нюанс: Якщо більше ніж 1 місяць буде борг на суму понад 340 гривень, то виплату пільги готівкою припинять. Надалі її виплачуватимуть тільки безготівково.

Чому банк повідомляє про борг за комуналку?

Якщо коштів з пільги не вистачає на всю комуналку, банк може надіслати пільговику СМС-повідомлення про борг. 

Відео дня

У департаменті соціальної політики та АТ «Ощадбанк» просять не панікувати у таких випадках та пояснюють, що повідомлення приходять лише про борг, якщо ж пільга чи субсидія покрила всю суму споживач повідомлення не отримує.

Юрій Боковий, начальник вінницької філії «Ощадбанку»

— Пільговики мають свої персональні кабінети в Ощадбанку, сюди можна зайти виключно за номером свого мобільного. На телефон приходить спеціальний код, який потрібно ввести на сайті. У персональному кабінеті можна побачити усі дії, які були здійснені клієнтом. Там вказані усі суми, які призначені і які потрібно сплатити. 

Кожного місяця в кабінет завантажується реєстр заборгованості, якщо по тій чи іншій причині не була здійснена оплата. Людині приходить смс, де вказано лише про суму заборгованості. А якщо коштами пільги сплачено повну суму за комунальні послуги, то смс не прийде. Також можна отримати інформацію про оплату, зателефонувавши безкоштовно на «гарячу лінію» Ощадбанку 0800 210 800, — передає слова керівника вінницького відділення «Ощадбанку» Юрія Бокового прес-служба міськради

Як отримати готівку з пільги?

У грудні пільгу за комунальні послуги отримають  у безготівковій формі 15 966 осіб, ще 1 149 вінничан — отримають допомогу готівкою. Кошти виплачуються через уповноважені банки та Укрпошту. Питаємо, чи можна перейти на готівкову форму пільги просто зараз?

— Постановою Кабміну, що визначає порядок монетизації пільг на оплату ЖКГ, передбачено, що перейти на готівкову форму можна було з 1 до 15 жовтня, на підставі заяви до органів соцзахисту.

Ми зверталися до Міністерства соцполітики за роз’ясненнями, але просто зараз, під час опалювального сезону, перейти вже неможливо. Тому подати заяву про переведення на готівкову форму монетизації пільг можна буде лише з 1 травня 2020 року. 

Ті, хто вже отримують пільгу грошима на банківську картку чи через відділення «Укрпошти», отримуватимуть так і надалі. Додатково звертатися не треба. Як і зазвичай, пільговики матимуть право чим користуватися в літній сезон: пільгою або субсидією — каже директорка департаменту соцполітики Валентина Войткова.

Валентина Войткова, директор департаменту соцполітики ВМР

Також вона наголосила, що механізм нарахування пільг грошима запроваджено в Україні вперше. І через деякі неточності є випадки, коли пільговики не отримали нарахування суми пільг за жовтень. 

У такому разі варто звернутися до Прозорих офісів за місцем проживання. Не нараховані суми пільг донарахують у наступному місяці. Субсидії ж перерахували автоматично.

Довідка

За отриманням інформації про будь-які питання, пов'язані з нарахуванням пільги за житлово-комунальні послуги, звертайтеся до підрозділів соцзахисту:

  • проспект Космонавтів, будинок 30 (другий поверх) тел. 50-83-88  
  • вулиця Брацлавська, 85. тел.50-86-71.  

Графік роботи: понеділок-четвер з 9.00 до 17.00, п'ятниця з 9.00 до 16.00.

Читайте також:

Фото: vmr.gov.ua, архів «20хв»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Артём Артёмов

    об'ясніть будь ласка, шо таке кшталт?

    Олена Дзюбенко reply Артём Артёмов

    Артём Артёмов іншими словами подібний до чогось або схожий на щось

    Ksenia Lee reply Артём Артёмов

    Кшталт — синонім словосполучення на зразок
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up