Бабусин секрет жовтої паски: рецептом поділилася дослідниця подільської кухні

- Дослідниця подільської кухні Олена Павлова ділиться своїм рецептом смачної та пухкої домашньої паски, яка довго залишається свіжою, як колись пекла її бабуся Зіна.
- Секрет особливого кольору та аромату — у шафрані, а вдале тісто вимагає терпіння та правильних інгредієнтів.
Дослідниця подільської кухні Олена Павлова ділиться сімейним рецептом паски, нагадуючи про свій перший самостійний досвід випікання. Вона розкриває секрети приготування пухкої та ароматної паски, яка довго зберігає свіжість, акцентуючи на важливості жовтків для кольору та додаванні шафрану для особливого аромату.
Рецепт включає докладний покроковий опис приготування опари, замішування тіста з великою кількістю яєць, масла та молока, а також додавання сухофруктів.
Авторка ділиться порадами щодо вимішування тіста, його підйому та правильного випікання, щоб отримати ідеальну великодню випічку
«Свою першу самостійну паску я спекла вже дуже дорослою жінкою. І хоч я намагалася робити все, як вчила мене бабуся Зіна, паски не були того теплого жовтого кольору, який виходив у неї. Справа, я гадаю, в жовтках. Але все одно вийшла смачна пухка паска. І стоїть свіжою довго, як у бабусі Зінаїди колись», — розповідає Олена.
Інгредієнти
- молоко — 1 літр
- шафран — 4 ниточки
- борошно — 2 столові ложки на опару + для вимішування тіста (візьміть 1 кг або більше, хай краще лишиться)
- свіжі дріжджі — 100 г
- вершкове масло — 200 г
- яйця — 10 шт.
- цукор — 4 склянки
- сіль — чайна ложка
- соняшникова олія — 100 мл + 1 ст. л. або чистий смалець
- сушена або в’ялена вишня, інші цукати
- горіхи — ця опція за бажанням (можна і без них)
Готуємо паску:
В молоці розчиніть шафран. Перемішайте і залиште на хвилин 10, поки молоко не стане яскраво жовтого кольору. Тоді в першу чергу робимо опару.
Для цього до теплого молока додаємо дріжджі, 1 ст л цукру і 3 ст л борошна. Все перемішуємо до однорідності. Дріжджі мають повністю розчинитися і утворити «шапочку». Накриваємо масу харчовою плівкою чи рушником і залишаємо постояти на 10-15 хвилин.
В окремій мисці збиваємо 10 жовтків з цукром, половиною чайної ложки солі і ваніліном або ванільним цукром. Все ретельно перемішати, щоб тісто стало однорідним.
Повертаємося до опари, яка вже підійшла. Переливаємо її у велику миску, у якій будете замішувати тісто — чим більша миска, тим «вільніше» буде тісту.
Додаємо до опари яєчну суміш та перемішуємо. Далі вливаємо сюди ж тепле розтоплене вершкове масло і поволі засипаємо просіяне борошно, десь приблизно кілограм.
Замішуємо тісто: спочатку ложкою, а потім руками. Вимішувати тісто потрібно мінімум 20 хвилин вручну. Готове тісто буде липнути до рук, але додавати більше борошна не потрібно, заб’єте тісто. Коли тісто легко відставатиме від стінок посуду, заміс готовий. До тіста додаємо попередньо замочену в окропі та просушену вишню.
Ставимо готове тісто у тепле місце на півтори години, поки воно не збільшитися удвічі.
Після того, як вказаний час минув, тісто знову перемішуємо, після чого формуємо паски.
На дно кожної форми стелемо пергамент. Для легшої роботи з тістом руки знову змащуємо олією. Робимо кульки необхідного розміру та викладаємо їх у форму – вона має бути заповнена приблизно на третину. Паски у формах залишаємо постояти ще на годину, щоб тісто знову піднялося.
Верхівки пасок змащуємо збитим жовтком, після чого відправляємо у розігріту на 200 градусів духовку. Після того, як поставили паску, знижуємо температуру до 180. Час приготування – 45 хвилин.
Готові пасочки вийняти з форми, коли вони повністю вистигнуть.
Нещодавно, нагадаємо, вінничанка Олена Павлова поділилася старовинним рецептом зеленого борщу, який не лише смачний, а й корисний для здоров'я. Ця страва, за її словами, має очисні властивості та допомагає відновити сили після зими.
Читайте також:
ДТП, п'яний за кермом та без прав: патрульні оформили чотири протоколи на одного водія
Трагедія у Бродецькому: з водойми дістали тіло чоловіка
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.