«Айдарівця» судитимуть у день його народження

«Айдарівця» судитимуть у день його народження
Підготовче засідання у справі колишнього бійця батальйону «Айдар» Володимира Огородника, яке мало відбутися сьогодні у Вінницькому міському суді, перенесли на 19 квітня. У цей день підозрюваному виповниться 29 років.

Огородника затримали у жовтні минулого року працівники СБУ. Його підозрюють у незаконному зберіганні та збуті зброї і боєприпасів. Сам підозрюваний розповів журналісту RIA, що після затримання його рюкзак оглянули в СБУ тільки через дві години. За словами співрозмовника, затримання відбувалося на вулиці Київській на тролейбусні зупинці.

- Якщо мене підозрюють у такому важкому злочині, то чому одразу на місці не встановили, що є у рюкзаку? – каже «айдарівець». – А раптом там вибухівка! Чи вибуховий часовий механізм. З мішком на голові завезли в СБУ, забрали речі, через дві години повернулися з ними, відкрили і сказали, що знайшли 30 патронів. Насправді у мене не було ні зброї, ні боєприпасів. Тому своєї вини я не визнав.

Бойова зброя виявилася муляжем

Відео дня

Не знайшли нічого підозрілого також під час обшуку у квартирі хлопця у Вінниці. А ось у сільському будинку батьків його дружини вилучили два автомати. Записали, що це зброя.

- Насправді то були муляжі, - уточнює колишній боєць. – Я їм пояснював, мене не слухали. З допомогою цих муляжів я проводив у школі заняття. Пізніше експертиза підтвердила, що то ніяка не зброя. Хоча це було зрозуміло одразу, любий мисливець підтвердив би це.

Під час нинішнього засідання адвокат мав клопотати про повернення Огороднику грошової застави. Чоловік каже, що він ніде не може влаштуватися на роботу, бо перебуває під слідством. А в нього маленька дитина. Дружина теж не працює. Сім’я не має за що жити. Таке ставлення до активіста після двох отриманих поранень – одне на Майдані, друге у бою під час визволення міста Щастя на Луганщині.

На всі прохання повернути грошову заставу отримує відмову.  Заставу йому визначили після двох тижнів перебування в слідчому ізоляторі. Спочатку встановили її розмір у 90 тисяч гривень. Боєць каже, що за рік і два місяці перебування в АТО заробив 35 тисяч гривень, а з нього вимагали 90 тисяч. Зменшили до 55 тисяч гривень. Після її внесення відпустили з ізолятора.

Ще одне клопотання стосуватиметься повернення справи на дорозслідування. Адвокат підозрюваного вважає, що в ній не конкретизовані звинувачення, що їх пред’являють йому підзахисному.

У день, коли затримали Огородника, у слідчому ізоляторі опинився ще один боєць «Айдару» - Олександр Петлінський. Він дотепер залишається під вартою. Огородник з ним мало знайомий. Каже, зустрічався тільки один раз. Також у цій справі на лаві підсудних ще двоє вінничан – сусід Огородника Максим Мединський і молодший брат Петлінського Анатолій. Кожному з них пред’явили такі само звинувачення, як і Огороднику. Слідство вважає, що всі вони діяли в одній зв’язці.

Підтримати свого побратима Володимира Огородника прибули «айдарівці» з декількох міст держави. Перед початком засідання перед приміщенням суду вигуками «Ганьба!» вони висловили своє ставлення до системи, яка кидає у в’язниці захисників держави.

У кожній камері сидить «атовець»

- Мене утримували у трьох камерах, - сказав у виступі перед присутніми побратимами і земляками Огородник. – І в кожній з них сидів хтось з «атовців».  «Доблесного» поліцейського Шевцова відпустили без будь-яких зобов’язань, а з мене здерли заставу. До Шевцова неодноразово викликали швидку і навіть доправляли у лікарню. Коли я у клітці просив медичної допомоги, мені «допомогли» – принесли пігулку від головної болі.

Нинішнє судове засідання не відбулося тому, що на нього не з’явився адвокат Олександра Петлінського, якого утримують під вартою. Підозрюваний не погодився, щоб справу розглядали без його захисника. І суддя перенесла засідання на нову дату.

Яким же було здивування активістів, коли в коридорі суду вони зустріли адвоката. Вона сиділа на лавочці на цьому ж поверсі. На запитання активістів, чому не в залі, адвокат спершу сказала, що не зобов’язана пояснювати, а далі повідомила, що з нею не укладено угоду. «Айдарівці» стали скандувати «Ганьба!». Тепер ці слова звучали на адресу адвоката. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    А давайте закон приймем что патриотам можно оружие продавать? Ненуаче! Я патриот? патриот! Значит могу с гранатой ходить или с патронами.
  • Анонім

    Зі сторони, виглядає як СБУ щось має проти нечесного айдарівця / він виявився порядним, є перевертні в СБУ. Ріа, потрібно 2 точки зору висвітлювати, бо інакше, то зветься "жовта пресса"

    Шевчук Люда reply Анонім

    ріа іисвітлює так як воно є, якщо СБУ є що сказати то нехай виступить прес секретар чи ще хтось!!! Але вони поховались в своїх кабінетах та  й  думають що все само розсосеться...  Крім того через 2 години після суда Порошенко звільнив головного СБУшника вінницької області!!! Респект!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up