Аукціон проектів-2019: які ідеї підтримали вінничани?

Аукціон проектів-2019: які ідеї підтримали вінничани?
  • У середу, 15 травня, відбувся четвертий «Аукціон проектів»
  • Вінничани скидалися грішми, щоб підтримати п’ять ідей для зміни нашого міста.
  • Що і на яку суму підтримали люди? Та коли буде впровадження проектів?

Уже четвертий рік поспіль благодійний фонд «Подільська громада» організовує «Аукціон проектів» — публічний захід, на якому активні, соціально свідомі та креативні вінничани презентують свої ідеї покращення міста.

Їх підтримують фінансово одразу на місці: вінничани стають «донорами міста» та виділяють щонайменше по 200 гривень на реалізацію ідей. І цього разу подія відбулася в ресторані «Ренесанс», де зібралися кілька десятків людей.

Відео дня

Голова правління фонду «Подільська громада» Леся Найчук розповіла, що на «Аукціон проектів» відібрали найкращі проекти від вінничан:

— Ми збирали ідеї практично на будь-яку тему, яка розвиває наше місто. Обмеження було тільки по тематиці: аби це не була релігія, чи політика. Усього отримали 11 ідей, які подавали різні громадські організації. Відбором займалися не ми. Чотири найкращі ідеї обрала конкурсна комісія, в складі якої були юристи, архітектори, журналісти, блогери.

На початку для гостей заходу виступив хор «Соломія» на чолі зі священиком Назарієм Давидовським. Вони заспівали свою «фірмову» пісню — «Подоляночка» в dubstep-обробці та пісню Скрябіна «Сам собі країна».

ПРО ПРОЕКТИ. Надалі автори чотирьох проектів коротко презентували свої ініціативи.

«Стань помітним». Тетяна Верещак з ГО «Культурний всесвіт» хоче підняти безпеку на дорогах.

За її словами, це потрібно починати з маленьких кроків — а саме з того, щоб пішоходів стало краще видно на переходах та узбіччях.

— Увечері, особливо восени-взимку, видимість на дорогах зменшується. Нас жахає статистика ДТП за участю пішоходів, яких збивають через те, що їх невидно в сутінках. У рамках проекту ми проведемо 15 просвітницьких заходів в школах та відкриємо майстерню флікерів, де школярі виготовлять 500 світловідбивачів, — казала Верещак.

«Права людини для школярів». Іван Полюхович з громадської спілки «IT Cluster Vinnitsia» пропонує створити чат-бот з юридичною допомогою для підлітків.

— Часто підлітки не розуміють, що їх права порушуються. Ми опитали кілька десятків школярів. Дізналися, що інколи вони не хочуть говорити про свої проблеми навіть з батьками. А особливо, коли їх права порушуються через булінг. А оскільки роль соцмережі Telegram тільки збільшується, то пропонуємо створити в цій мережі чат-бот. Ця програма підкаже підліткам, що їм робити тоді, коли порушуються їх права, — сказав Полюхович.

«Чисте місто-чисте сумління». Ірина Баранович з ГО «Вінницька європейська стратегія» хоче навчити вінничан прибирати за їх собаками на вулицях.

І встановити шість станцій з безкоштовними пакетами.

— Два роки тому ми подавали цю ідею на «Бюджет громадських ініціатив», але тоді не вдалося зібрати необхідну кількість голосів для підтримки проекту. Цього року спробуємо на Аукціоні проектів від «Подільської громади». Наша мета — провести просвітницьку кампанію, аби люди прибирали за своїми тваринами. І встановити шість станцій з пакетами та інформаційними табличками. Вони будуть стояти в паркових зонах міста: парк Ющенка, Дружби народів, Центральний парк, Інтеграл.

«Життя без залежності». Крістіна Коваленко з ГО «Впливові люди» хоче боротися з підлітковою наркозалежністю. Для цього вона пропонує проводити просвітницьку кампанію через театр, лекції та квести.

— З розвитком соцмереж наркотики є легкодоступними. Їх можна придбати буквально за 10 хвилин. І наш проект полягає в тому, щоб пояснити дітям шкоду від наркотиків. Розуміючи, що для школярів лекції не є цікавими, ми запланували провести чотири форум-театри, де будемо розігрувати ситуації «пропозицій наркотиків» та аналізувати їх разом в групах.

Плануємо провести лекцію для батьків, щоб вони самостійно визначати чи є ризик наркозалежності в їх дітей та у оточенні. Будемо робити інструктаж для шкільних психологів та соціальних педагогів. І робитимемо інтерактивний молодіжний квест до Дня молоді.

ФІНАНСУВАННЯ. У кожного з проектів був встановлений бюджет — до 30 тисяч гривень. Багато гостей кидали гроші за декілька проектів.

Були та так звані амбасадори — ті, хто вкладав у проект по три тисячі гривень і більше. Серед таких і адвокатське бюро Головенка, і товариство «Еко-Драйв», і депутати Вінницької міськради, і «Вінницький олійно-жировий комбінат».

Але найбільшим донором побажав стати Ініціативний центр сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання». Його представниця Ольга Нікольська пообіцяла, що якщо вінницькі «донори» пожертвують 80 тисяч гривень на проекти загалом, тоді їх центр не пошкодує внести свої 40 тисяч гривень! Тож пристрасті не вщухали до останнього етапу аукціону.

Скільки вдалося назбирати на ідеї?

  • Стань помітним — 14600 гривень
  • Права людини для школярів — 20300 гривень
  • Чисте місто-чисте сумління — 19600 гривень
  • Життя без залежності — 24600 гривень

Після другого, ретельного перерахунку організатори встановити загальну суму, яку люди пожертвували на проекти: 82 600 гривень! Нікольська виконала обіцянку центру «Єднання» і внесла ще 40 тисяч гривень на ідеї вінничан.

— Вже від завтра (16 травня - авт.) почнеться реалізація проектів. Цим будуть займатися автори, а ми будемо слідкувати за впровадженням цих ідей. Усі торішні проекти — реалізовані на 100% та працюють на благо громади, — сказала голова правління БФ «Подільська громада» Леся Найчук.

«АУКЦІОН В АУКЦІОНІ» Наостанок організатори провели ще один аукціон. На ньому продавали авторські ляльки та картину вінницького художника. Вдалося назбирати 3300 гривень. І ці кошти, за словами Найчук, будуть спрямовані на фінансування вже п’ятого Аукціону проектів, який відбудеться у 2020 році.

ДОВІДКА. Вже четвертий рік поспіль фонд громади «Подільська громада» реалізовує Аукціон проектів, де вінничани «голосують» гривнями за ідеї, що вважають потрібними та корисними місту. Завдяки попереднім аукціонам було реалізовано 15 проектів, на загальну суму 223 000 гривень.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Жора

  • Anonymous

    Шарашкиных кАнтор (общественных организаций) появилось как собак не резанных, кто все эти люди что они решают что в городе нужно, а что нет??? Сами себе набивают цену - типа какие они нужные и какие важные, типа что то решают.
  • Vladimir Molotov

    шо за чёс?))))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up