«AgroVin2018»: якщо зерна більше, то чому хліб дорожчає? Пояснення посадовця

«AgroVin2018»: якщо зерна більше, то чому хліб дорожчає? Пояснення посадовця
Президент "Клубу Ділових Людей" Вінниці Надія Лисецька одна - інціатор агрофоруму "AgroVin-2018"
  • Чотири мільйони тонн зерна уже зібрали в області, планують ще понад мільйон тонн
  • Що з того людям, якщо хліб все одно дорожчає?
  • Хто роздає яблука безкоштовно, а хто пропонує долучитися до акції фермера «Назбирай собі яблук»?
  • Про що ще йшлося на форумі «AgroVin2018», що перший день якого пройшов вчора, 25 жовтня, у «Плеяді»?

-Головна проблема зростання вартості хліба і хлібобулочних виробів у значній енергозатратності виробництва, - пояснив на «AgroVin2018» Андрій Гижко. – Наші пекарні переважно мають застаріле технологічне облладнання. Воно потребує значної кількості енергоносіїв.

Посадовець порівняв затрати енергоносіїв на виробництво хліба у Німеччині й нашій державі. У Німеччині 18-20%% , у нас цифра майже у два рази більша – 34%».

Тягатися з холдингами фермерам не під силу

-Нині не проблема виростити високий урожай, - наголосив Андрій Гижко. – Сучасні технології дають можливості це робити навіть за несприятливих погодних умов.

Відео дня

Він нагадав, що на початку нинішніх жнив випадали затяжні дощі. Через це на збирання ранніх хлібороби затратили більше часу, ніж передбачено вимогами агротехніки. Незважаючи на це, валовий збір ранніх зернових склав 2,2 млн. тонн. Цифра трохи менша минулорічного показника. Але загалом зерна буде більше, ніж торік. За рахунок зерна кукурудзи. У нинішньому році «королева» полів, як називають цю к культуру, дає рекордний урожай. Майже по 100 центнерів збирають в середньому з гектара. На початок тижня, 22 жовтня, було намолочено 1,8 млн. тонн зерна кукурудзи. Таким чином разом з ранніми культурами в області уже мають чотири млн. тонн зерна нового врожаю. На зазначену дату кукурудзу зібрали менше як на третині площ. За прогнозами, намолотять ще понад мільйон тонн зерна.

-Проблема у збереженні, переробці, зерна, - наголосив посадовець. – Ось на що необхідно найбільше звертати увагу у нинішніх умовах.

Він нагадав про дотації аграріям. Назвав цифру п’ять млрд.грн. Саме стільки у нинішньому році держава виділила на підтримку сільськогосподарських виробників.

-Нехай би ще уточнив, кому дісталося більшість тієї суми, - таку фразу довелося почути у залі від одного з учасників форуму. – Олігархи вже так обступили фермерів, що на поле не можна добратися. Ще трохи – і приберуть до рук все, клаптика не залишиться фермеру. Або сам змушений будеш віддати. Бо умови не однакові. Тягатися з холдингами фермерам не під силу.

Що робити в такій ситуації?

-Я пішов у найми, - розповів журналісту один з учасників форуму, який просив не називати прізвище. – Передав землі холдингу. Залишили керуючим. Але це поки що. Як буде надалі, не знаю. Залишать на роботі, чи поставлять когось з молодих, час покаже.

Яблука вродили, та хто їм радий

В аграріїв дві біди: вродило – погано, не вродило – ще гірше. Нині урожай яблук у два рази вищий минулорічного. Про це розповів журналісту керівник корпорації ВінСадПром Анатолій Семенюк.

-Наша область вирощує найбільше яблук у порівнянні з іншими регіонами. – Корпорація, яку очолює буде мати 180-200 тисяч тонн яблук. Загалом в області виростили 350-400 тисяч тонн. Поки що в садах залишається приблизно 30-40 відсотків урожаю.

Висока врожайність обвалила ціни на соковиті плоди.

-У Барському районі заготівельники їздять по селах, скуповують яблука по 60-80 копійок за кіло, - каже один з учасників зібрання. – Торік давали по 6 гривень. На  переоробку на заводи здають ті ж заготівельники вже по 1,5-2 гривні.

Ситуацію на ринку яблук детально проаналізувала на форумі керівник інформаційно-аналітичного центру агенції  ASTAR Анна Гаврилюк. За її інформацією найбільше вирощують цих плодів у Вінницькій області, далі йдуть  Хмельницька і Чернівецька регіони. Загалом в Україні садівництвом предметно займаються менше десяти регіонів.

-Проблема та само, що із зерновими, - зберігання і переробка плодів, - каже пані Анна. – Поки що місця залишаються вузькими, тому садівники втрачають від вирощеного урожаю. Втрата ринків збуту, зокрема, російського, також позначилася негативно на економіці садівничих господарств і фермерів.

Фермери роздають плоди безкоштовно

Гарний урожай яблук мають у нинішньому році також у країнах Європи, де культивують садівництво. Дехто з фермерів розфасовує у пакети і виставляє на паркані з пропозицією брати і куштувати плоди безкоштовно. За інформацією одного з Інтернет-видань, у Німеччині у такий спосіб роздали понад триста тонн яблук.

У нас на Херсонщині є схожий приклад. Фермер Микола Халупенко пошир через ЗМІ таку інформацію: «Назбирай собі яблук!»

-Друзі, приєднуйтесь до акції «Назбирай собі яблук – запасись вітамінами на зиму вже зараз»!
У ФГ «Курінь» справжній «фруктовий бум»!
Запрошую всіх бажаючих в наше фермерське господарство, щоб самим зібрати соковиті, екологічно чисті яблука сортів: Джонаголд, Голден, Семеренко та груші: Конференція, Бере Боск, Таврійська.
Ви можете самостійно назбирати яблука, які вам сподобаються та придбати їх всього за 5 грн/кілограм.
Акція розпочинається сьогодні та триватиме до морозів! Яблук вистачить усім!
Доїхати до ФГ «Курінь» можно власним автотранспортом, або транспортом господарства з автовокзалу.
Більше інформації за телефоном: 067 94 99 650
Наша адреса: 9 км від Херсона на 212 км траси М-14 Одеса-Мелітополь.

Бізнес-тури у… зарубіжні сади і ягідники

ТОВ «Фруктовий проект», створене у Вінниці, представило на форумі свій стенд з технологіями вирощування плодово-ягідних культур у низці зарубіжних країн. З метою ознайомлення з такими технологіями безпосередньо у виробників, Товариство організовує бізнес-тури у зарубіжні сади і ягідники. Причому, не тільки для виробників і експортерів цієї продукції у нашій області. Працюють з підприємцями інших регіонів, навіть інших держав колишнього Союзу.

-Зараз група у складі українських і молдовських садівників перебуває у Британії, - уточнила у розмові з журналістом представник ТОВ. – Наступний тур відбудеться у грудні. Делегація поїде до Південно-Африканської Республіки. Були тури також в Іспанію, Нідерланди…

Графіки турів на 2019 рік: 3-6 червня – Нідерланди; 1-4 липня – Німеччина - Швейцарія-Італія; 23-27 липня – Великобританія

За словами співрозмовниці, програма передбачає відвідання виставок, участь у «круглих столах»,, ознайомлення з новітніми технологіями  безпосердньо на місці вирощування культур.

Участь в «AgroVin2018» - безкоштовна

Другий рік поспіль агрофорум відбувається у Вінниці. Ініціатором його проведення стала організація  «Клуб Ділових Людей»

. За словами її керівника Надії Лисецької, на зібрання прибули 350 власників та представників топ-менеджменту агропромислових підприємств, виробників і постачальників техніки, найкращих фахівців у сфері інноваційних технологій та систем захисту в сільському господарстві з Вінницької, Хмельницької, Київської, Тернопільської та Черкаської областей. Співрозмовниця уточнила, що участь у форумі для них безкоштовна. Витрати на його проведення фінансує один з організаторів – Європейський Банк Реконструкції і Розвитку. Серед організаторів – Центр підтримки бізнесу, створений на базі «Клубу Ділових Людей» (Вінниця) та Центр підтримки бізнесу Хмельницького, що діє на базі ГО «Громадський рух «Нова економічна політика».

Серед обговорюваних питань – ринок землі, підтримка сільгоспвиробників у співпраці з Ощадбанком, вихід на світові ринки, нішові зернобобові культури, нововведення, кооперація та експорт продукції плодоовочевого ринку тощо. Відбулася презентація державних програм підтримки сільськогосподарських виробників.

Агрофорум тривав упродовж двох днів. Сьогодні, 26 жовтян, його учасники ознайомляться з роботою сільгосппідприємства ТОВ «Агробуд» та «Чагівське» Оратівського району.

 Детальна інформація про форум, спікерів та таймінг на сайті https://agro.vn.ua/

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Иванов Иван

    самый дешовый хлеб 99 центов средняя  цена  2 долара яблука с.д. 88центов средняя 1.40 долара и ище излишки яблок можно продать в ес точнее в польшу я слышал там не хватка ....
  • Валера

    Доллар будет за 35.скачем дальше
  • Сергій

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі Від читача 19:25 Допоможіть зібрати резервні підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України. 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up