«Або платіть, або до побачення». У підприємців з Привокзального ринку вимагають по 1 тисячі доларів

«Або платіть, або до побачення». У підприємців з Привокзального ринку вимагають по 1 тисячі доларів
Підприємці з Привокзального ринку
  • З підприємців рибного павільйону Привокзального ринку вимагають до кінця місяця зробити перший внесок у розмірі однієї тисячі доларів за реконструкцію.
  • Якщо внесок не буде зроблений до 5-го грудня, то вони будуть вимушені покинути свої робочі місця.
  • Люди вирішили звернутися до міської ради з проханням допомогти розібратися у цій ситуації.

Сьогодні, 13 листопада, біля міської ради зібралися підприємці з рибного павільйону Привокзального ринку, щоб привернути увагу до незаконних дій безпосередньо адміністрації ринку. Як виявилося, з людей вимагають заплатити за реконструкцію ринку, про яку їх ніхто не попереджував.

Перший внесок у розмірі однієї тисячі доларів потрібно заплатити до кінця місяця, але підприємці пояснили, що таких коштів не мають. У разі невнесення внеску до 5-го грудня вони будуть змушені покинути свої робочі місця. Тому сьогодні вони вирішили вийти на мітинг до міської ради.

З чого усе розпочалося?

Зі слів продавців, роботи щодо реконструкції ринку розпочалися ще рік тому. Про такі плани орендарів ніхто не повідомив, та невдовзі з чуток інших продавців дізналися, що будуть вимушенні вкласти кошти в ці роботи. Така ситуація підприємців стривожила, тому вони звернулися до адміністрації ринку.

Відео дня

— Ми сказали, що нам накриття і вода не потрібні, нам лише залити підлогу, щоб не стояти в цій багнюці й людям було зручно ходити, — пригадує перші розмови про це Олена Штурмаревич. — Він сказав, що нас почув.

Проте у суботу, 11 листопада, кількох орендаторів директор викликав до свого кабінету, де повідомив, що вони повинні з дня на день принести по тисячі доларів внеску на роботи.

— В нас просто немає таких грошей, та і сам внесок не малий. Ми одразу запитали його, а яка кінцева ціна буде, — говорить жінка. — Він каже, мовляв, зараз важко сказати, але ще по чотири або три тисячі доларів прийдеться донести. Тобто це може нам стати до п'яти тисяч доларів.

Людей такі ціни не влаштували й особливо їм було не приємно чути ультиматуми, які їм поставили, тож вони вирішили написати заяву до міської ради, а щоб на неї швидше звернули увагу, організувати мітинг.

Чому такі умови невигідні підприємцям?

Як пояснили люди, якби ці місця потім були на їхні імена, нотаріально завірені як приватна власність, то можливо це б їх влаштувало, а так це не на їх користь.

— Тобто нас можуть в будь-який момент вигнати після того, як ми це все заплатимо і нічого довести ми вже не зможемо, — кажуть підприємці.

Таким чином, людям не дають жодних гарантій. Єдине, пізніше з коментаря директора ринку дізналися, що з підприємцями буде укладений договір на рік, і якщо всі будуть виконувати його вимоги, то ніяких проблем не виникне і надалі.

— Крім того, ми будемо продовжувати платити щомісячну оренду, — каже Світлана Заворотнюк. — У нас за рік з одного підприємця 120 тисяч гривень виходить, а ще ми платимо 350 гривень в день за заїзд на територію.

— А також варто враховувати, що у нас сезонна робота, тому ми лише шість місяців торгуємо і наступні шість розводимо рибу, але в цей час все одно продовжуємо платити оренду, — додає інший підприємець.

Тобто зі слів людей можемо зрозуміти, що якщо вони погодяться на такі умови, то зрештою страждатиме кінцевий споживач, через те, що підприємцям доведеться підняти ціну на рибу.

Також, якщо люди не знайдуть шляхи вирішення цього конфлікту, то не зможуть збути товар, а це вже великі особисті втрати. І як вони пояснили, майже у кожного є рідні на фронті, яким постійно потрібно чимось допомагати, є і ті, у кого зараз рідні отримали важкі поранення. Варто також згадати, що, враховуючи свої торговельні можливості, вони постійно давали свій товар на виготовлення продуктів для ЗСУ.

Що сказала місцева влада?

І враховуючи це все, у понеділок, 13 листопада, люди зібралися на мирний мітинг біля міської ради, де разом з юристом написали заяву з підписами 17-ти підприємців.

Проте, ще до початку протесту, до людей спустилася Ірина Копчук, яка є директоркою Департаменту адміністративних послуг і в розмові з незадоволеними підприємцями дізналася усі деталі цієї ситуації.

З головного, пані Ірина пояснила, що нині усі ринки є приватними і вони не можуть на них повпливати, але таки сказала, що вони візьмуться за цю справу і спробують допомогти орендарям та адміністрації ринку знайти компроміс.

— Ваше звернення розглядатиме заступник мера, потім ми зв'яжемося першочергово з адміністрацією ринку. Якщо не зможемо домовитися з ними про якесь рішення, то організуємо збори, на яких будуть присутні ініціативна група зі сторони підприємців, адміністрація та ми (місцева влада), і вже разом будемо шукати можливі компроміси, — пояснила Ірина Копчук.

Оскільки людям були дані короткі терміни на розв'язання питання із коштами, вони можуть потрапити під ризик того, що не матимуть місця, де зможуть продавати товар. Тому люди все-таки хотіли продовжити свій мітинг, щоб спонукнути владу до негайних дій. Проте, пані Ірина завірила, що намагатимуться розібратися з цим питанням якнайшвидше, тому підприємці вирішили дати на це чотири дні, але якщо ніяких відповідей не отримають, то знову вийдуть на протест.

Коментар директора ринку

Після публікації відео в наших соціальних мережах, з нами зв'язався директор ринку, Олександр Олійник. На Привокзальному ринку він працює лише рік і має ціль зробити його комфортним для здійснення покупок та безпосередньо для продажу товарів.

— На відео 70-80% не правди. Так, зараз проводиться реконструкція, ми хочемо залити підлогу, зробити відливи, зливи, провести воду та поставити накриття, адже це риба. Але люди відмовляються робити реконструкцію і говорять, що ми з них здираємо по п'ять або шість тисяч доларів. Це вже брехня, — каже Олександр.

@vn20minut Платіть по п'ять тисяч доларів або до побачення 😥 Продавців рибного відділу на Привокзальному змушують заплатити за реконструкцію торгових площ, про яку їх не попереджали і не запитували. У випадку відмови платити — погрожують вигнанням з ринку. Ці люди роками, а то й десятками років оплачують оренду місць і є офіційно зареєстрованими ФОПами. Проблему вони планують вирішувати через міськраду. Разом із юристом вже написали відповідну заяву. Редакція RIA/20 хвилин буде пильно стежити за ситуацією та розповідати про перебіг подій у цій справі. #вінниця2023 #ринок #підприємець #продавці #риба #свавілля ♬ оригінальний звук - Новини Вінниці

Як пояснив чоловік, є такі люди, які ніяк не хочуть приводити до ладу своє місце, тоді як в них там все поржавіло. А за допомогою такої реконструкції Привокзального ринку він хоче зробити його повністю по європейських стандартах, щоб покупцям було приємно зайти та здійснити свої покупки, щоб було сухо та комфортно.

Крім того, директор зауважив, що зараз у Вінниці та області є багато інших людей, які тримають ставки і також хочуть продаватися, а місця на ринку немає.

— Є люди, які готові вкластися в реконструкцію ринку і працювати тут, а є ті, хто вже 20 років торгує і нічого не змінюють. Проведемо аналогію з торговим центром. Якщо ти заїжджаєш туди, то ти робиш ремонт, потім приходить адміністрація і каже, чи її це влаштовує. Якщо ж ні, то щасливої дороги, — пояснює Олександр Олійник. — А якщо говорити про нас, то заходиш туди, а там Шанхай. При цьому знають, що є інші люди, які хочуть заїхати на їхні місця і облаштувати там все, але вони, як монополії.

Щодо інформації про суму в розмірі п'яти або шести тисяч доларів, яку повинен буде заплатити кожен підприємець, чоловік заперечує. Як він пояснив, їм казали, що вся реконструкція може обійтися у межах трьох або чотирьох тисяч доларів, які додадуться до першого внеску, який складає тисячу доларів.

— Загалом для мене ця ситуація досить не приємна, бо зі мною ніхто не намагався поговорити, — зізнається Олександр. — І зараз просто поллється купа несправедливого бруду на весь ринок.

Тому, щоб повністю висвітлити й сторону адміністрації ринку, запропонували зробити загальну зустріч, на якій будуть підприємці, директор та журналістка «20 хвилин». В ході якої зможемо повноцінно почути ще сторону адміністрації. Така ідея задовільнила всіх, тому у вівторок, 14 листопада, планується відбутися зустріч, де врешті почуємо повністю і другу сторону, а саме адміністрацію ринку, і, можливо, навіть зможемо знайти компроміс.


Читайте також:

Майже 400 мільйонів гривень Вінниця витратить на укриття. Хто освоює ці кошти?

Контррозвідника, який побився в «Арталі», відсторонили від роботи. А журналісти знайшли у його бабці бус за 45 тисяч доларів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • Читач91

    Краще вона армію гроші потратили
  • Оксана Гула

    Це заборонено поширювати???.
  • Юрій Хмелюк

    Скласти нормальний договір і проблем небуде. А хто хоче монополії - на...й!!! нехай ідуть.
  • Артем Шевченко

    Я терпіти не можу ринки, розсовують свої прилавки так що коляска не проїде, постійно смердить та антисанітарія під ногами та в повітрі. Нехай зносять до баса.

keyboard_arrow_up