Фіалковий рай: як вінничанка вивела сорт "Океан Ельзи"

Фіалковий рай: як вінничанка вивела сорт "Океан Ельзи"
В руках Олени Лебецької ще один новий сорт фіалки - Океан Ельзи Коли над ним працювала, наспівувала пісні Вакарчука
  • Новий сорт кімнатної фіалки вивели у Вінниці – "Океан Ельзи".
  • Його автор єдиний у місті селекціонер  сенполій Олена Лебецька. Загалом вона вивела  тисячу нових сортів фіалок (!)
  • Її квіти є у США, Японії, Швейцарії, Польщі, Німеччині, Іспанії
  • Селекціонер дає корисні поради квітникарям, які мають фіалки

Колекція її квітів знаходиться в оранжереї, під яку використала приміщення на чотири кімнати поруч з будинком. «Коли син приведе невістку, можливо, тут оселяться, - каже жінка, усміхаючись. - Куди тоді мені з фіалками, не знаю».  На фоні снігу за вікном різнобарвні пелюстки вражають по-особливому. Пані Олена показує останню із своїх новинок. Колір на пелюстках переливається від ніжно-голубого до темно-синього. Каже, як море, як океан.

- Назва Океан Ельзи напрошувалася сама собою, - розповідає пані Олена. – Чи знає про це Вакарчук? Звідки йому знати. Я людина скромна. Про зроблене на весь світ не кричу. Любителі фіалок заглянуть у каталог і дізнаються, а інші…

Відео дня

Батьком є… Дарт Вейдер

Новий сорт фіалки вражає не тільки забарвленням пелюсток. Селекціонер звертає увагу, наскільки акуратна, рівненька розетка. Є в нового сорту ще одна особливість. Співрозмовниця зізнається, що вона фанат фільмів «Зоряні війни». Неспроста одному із сортів фіалок дала назву Дарт Вейдер. Торік цей сорт виборов перше місце на міжнародній виставці кімнатних фіалок у Москві. У сенполії махрові сині квіти, гофровані краї, дуже рівна розетка і, як висловилася селекціонер, шикарне цвітіння.

-Дарт Вейдер є «батьком» сорту Океан Ельзи, - усміхається селекціонер. – Його сіянці використані для виведення «пісенного» сорту. Таку квітку можна вважати титулованою, елітною. Повірте, на міжнародному конкурсі нагороди просто не даються.

Відколи тривають події на Донбасі, пані Олена не часто їздить у Москву. Незважаючи на те, що більшість міжнародних виставок проводить Московський будинок фіалки і вона є членом журі. Зізнається, що участь у міжнародних конкурсах для селекціонера корисна. На виставках дізнається про новинки. Привозить нові сорти зарубіжних селекцій. Свої поширює. Та ще й здобуває нові знання. На такі зібрання запрошують лекторів. Їй пощастило слухати лекції селекціонерів з Америки, де найбільше у світі поширені домашні фіалки. Виступали фахівці з Японії, Гонконгу. Втім, нині не той час, щоб їхати. Та й дуже дорого обходяться такі поїздки.

-У мене залишилося два маршрути на виставки – Київ і Львів, - каже пані Олена. – На виставках у цих містах часто беру участь.

Новий сорт треба чекати від двох до п’яти років

Селекціонер показала, як відбувається запилення нового сорту. Робота скрупульозна, сказати б, ювелірна.  Як задумує нові сорти?  Каже, все відбувається на інтуїтивному рівні. Як у в селекції, так і в назвах. «Бачу гарну квітку – хочеться поліпшити її ті чи інші якості, наприклад, колір, розмір пелюсток, розетку, - ділиться думками селекціонер. - Починаю працювати. Запилюю і чекаю результату. Щоб його отримати, потрібно дев’ять місяців часу.  Але це тільки проміжний етап. Появи нового сорту треба чекати від двох до п’яти років. Зараз маю багато запилених квітів. Будуть нові сорти.

Назви придумує тоді, коли вже бачить квітку «дорослою». Бере до уваги колір, загальний вигляд, величину пелюсток. Наприклад,  сорт Комарики  говорить сама за себе, якою є ця квітка. Квіточки обсіли  її «голівоньку» справді, як хмарка комариків. Або сорт Збиті вершки. В ньому очевидна схожість з молочним виробом. Муками творчості називає селекціонер справу з назвами. Перед занесенням у каталог це треба обов’язково зробити. Намагається, аби назва відповідала вигляду рослини і одночасно була  милозвучна. Щось черпає з книг, щось з Інтернету. Є в неї зоряна серія – Вега, Сіріус, Місячна мелодія; є літературні, поетичні назви, наприклад, Трістан й Ізольда, Поцілунок ангела; рослини мають так звані гастрономічні назви, наприклад уже згадані Збиті вершки; є імена з міфології, географії…

Всі тисяча назв нових сортів – її ідея. Просила допомоги у чоловіка, синів. Вони кажуть, це не для них. Змушена сама напружувати мізки.

Як продовжити життя сенполій

- Фіалки живуть довго за однієї умови, якщо за ними дбайливо доглядати і якщо вони висаджені у гарний ґрунт, - наголошує співрозмовниця і дає декілька порад квітникарям. - Ґрунт має бути легким, рижуватого кольору. Як людині комфортно при температурі 18-20 градусів, так і фіалці. Важливою є також вологість. При вищій температурі, ґрунт пересихає. Висока вологість сприяє грибковим захворюванням. Третє – освітлення. Або багато вікон,  або штучне світло. Якщо його мало, треба включати лампи денного світла. Висота над квітами – 20-25 см. Протягом 12-ти годин на добу не вимикати.

Полив. Співрозмовниця зауважує, що всі нібито знають, що не можна допускати потрапляння води на листочки, що поливати треба акуратно, не перезволожуючи ґрунт, але на ділі так роблять не всі. Пані Олена пристосувала звичайні пластикові пляшки для дозованого поливу. У кришечці зробила отвір, вставила трубку з крапельниці, вода потрапляє безпосередньо у ґрунт, листочки залишаються сухі. Квіти обов’язково необхідно пересаджувати один раз у рік, а краще – два рази.

В Америці є фіалка, що квітне 70 (!) років. Таку інформацію повідала пані Олена.

Як виростити «діток» з листочків

Найчастіше любителі фіалок вирощують їх з листочків. З власного досвіду селекціонер дає низку порад.

Каже, стрижень (черенок) обов’язково треба підрізати. Тільки гострою бритов кою, не ножем, чи ножицями, бо ці інструменти травмують живець. Краще класти у пластиковий стаканчик з ґрунтом. У такому випадку майже не підгниває. Одразу починає рости. Стрижень заглиблювати у ґрунт не більше як на сантиметр. Можна і у воду. А ще селекціонер кладе у той же стаканчик (з водою, чи грунтом), підпору для рослини. Вирізає з пластикової пляшки трикутничок . Гострим кінцем ставить до низу. Ширша сторона підтримує листочок. Ґрунт поливають дуже трішки й один раз до того часу, поки не з’являться корінці. Для укорінення потрібно приблизно три тижні часу. Зберігається стаканчик на світлі. Можна накрити поліетиленовим пакетом. Потім розсаджуються «дітки». З листочка до цвітіння минає рік.

Скільки коштує фіалкова краса

Селекціонер стверджує, що нема фіксованої ціни. Колекційні сорти зазвичай не продаються, хоча... Пані Олена на одній з виставок була очевидцем, коли відвідувачу сподобався колекційний екземпляр. Продавець сказала, що він не продається. Покупець наполягав на своєму. Власниця квітки назвала ціну: тисячу гривень. Той дістав гаманець і забрав квітку.

-Я теж не часто продаю колекційні сорти, - уточнює співрозмовниця. – І то лише у тому випадку, коли у мене залишається хоча б листочок з такої квітки.

За її словами, найчастіше купують листочки. Так і вона колись починала з них. До 30-ти гривень коштує листочок. Для гарних екземплярів у Вінниці на виставках встановлюють ціну 70-150 гривень (у Києві це може бути 250-400 грн.).

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Головні новини Вінниці у нашому інстаграм-каналі: https://www.instagram.com/vn20minut/

  • Dim Vin

    З нетерпінням чекаю сорта Іво Бобул, АС/ДС, Рамштайн
  • З.А.Глядач

    ЦЕ-НОВИНА??? Дивно,а чому мій попередній коментар датований 18 лютого?
  • Lena Zakernychna

    Хм, а нафіг повторювати новину піврічної давності?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up