А «Маяк» не згас! Заводу побажали світити ще 500 років. На честь ювілею преміювали всіх

А «Маяк» не згас! Заводу побажали світити ще 500 років. На честь ювілею преміювали всіх
Двоє з тих, хто зумів врятувати "Маяк"від занепаду - голова наглядової ради Петро Кузнецов (праворуч) та гендиректор Василь Терліковський
  • 50-літній ювілей заводу «Маяк» урочисто відзначили у «Плеяді»
  • Фільм про історію і сьогодення колективу показали присутнім
  • Що говорили про ювілярів і що дарували
  • Чому побажали світити ще не менше 500 років
  • Як утримався на плаву один з «китів» радянської промисловості

Наказ про створення у Вінниці заводу радіотехнічної апаратури підписано 10 вересня 1968 року. Копія документа під №492 нині зберігається у музеї підприємства. Завод  створили для випуску комплектуючих (блоків і систем живлення) для електронно-обчислювальних машин для військово-промислового комплексу (ВПК). Москва створила ще один з оборонних гігантів. Для працівників заводу збудували шість житлових будинків, чотири гуртожитки. З розпадом Союзу припинили своє існування «Термінал», «Жовтень», електротехнічний, підшипниковий,  деякі інші підприємства. А «Маяк» не згас! Як вдалося утримати завод на плаву?

І тринадцяту платять, і пільги є, а робітників не вистачає

-Два важливі фактори врятували світло нашого «Маяка» , - каже один з ветеранів виробництва. – По-перше, це те, що називають людський фактор. По-друге, визначення ніші на ринку, заповнення продукцією, що має попит.

Відео дня

У 1994 році завод очолив Петро Кузнецов. Саме з ним пов’язують відродження підприємства. Новий директор зумів зберегти досвідчених фахівців, разом з ними визначили продукцію, яка була затребувана на ринку. Теплові обігрівальні прилади, обладнання для систем опалення  під торговою маркою «Термія» стали тією продукцією, що врятувала завод. Нині 40% виробів експортують за межі держави. Вони сертифіковані згідно з європейськими стандартами.

Поставляють їх  не тільки до країн колишнього Союзу. Освоїли ринки низки європейських країн, Південної Америки, Азії. Нині налагоджують контакти зі споживачами з Великої Британії, Китаю, Перу, Чилі, Туреччини.

Петро Пахолюк на заводі 48 років

Оголошення про потреби у робітниках на завод «Маяк» можна почути по обласному радіо, знайти у місцевих газетах. Навіть при середній зарплаті, яка на «Маяку» становить понад вісім тисяч гривень, не просто знайти робітників. Для працюючих на заводі, виплачують також 13-ту зарплату. Вони користуються пільгами.

При користуванні заводським культурно-оздоровчим комплексом. Мають можливість на оздоровлення дітей у лікувально-оздоровчому спортивному комплексі. Трудова міграція стала неабиякою проблемою для вітчизняних підприємств. До того ж, наголосив пан Кузнецов, знизився престиж робітничих професій.

Він справді «Золотий» роботодавець

За створення нових робочих місць Петро Кузнецов, нині він голова наглядової ради, удостоєний відзнаки «Золотий роботодавець України». Така нагорода запроваджена Радою федерації роботодавців України. Вручив її на святі перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко.

-Петро Кузнецов по праву заслуговує на таку відзнаку, - наголосив пан Гижко. – Врятувати таке велике підприємство – нелегка справа. Ще складніше було переоірєнтувати виробництво і вийти з новою продукцією на міжнародні ринки.

Про «Маяк» він говорив з особливою теплотою. «Я навчався у школі, що знаходиться  недалеко від підприємства, - зазначив пан Андрій. – ми бували на екскурсіях, нам доручали деякі незначні роботи. Такі завдання можна назвати першими трудовими уроками життя. Тому я з особливою щирістю вітаю колектив заводу з його ювілеєм».

«Сірі» схеми вбивають

Андрій Гижко неспроста побажав «Маяку» світити ще принаймні 500 років. За його словами, світовий гігант машинобудування завод «Форд» має розроблену перспективу на наступні 500 років.

«Саме тому бажаю нашому «Маяку» рівнятися на такі підприємства і теж дбати про перспективу, а також світити ще не менше як 500 років», - наголосив пан Гижко.

Гальмом у розвитку підприємства є «контрабандні схеми» конкурентів. Про це Петро Кузнецов говорив навіть під час урочистостей. За його словами, держава не захищає національного виробника від так званих окремих імпортерів, які використовують так звані мінімізовані схеми податків і завозять на нашу територію аналогічну продукцію за заниженими цінами. При цьому недоплачують, або взагалі не платять, податки.

У Кузнецова гарна українська, і не тільки

Давно не спілкувався з Петром Кузнецовим. Не доводилося також чути його виступи на зібраннях. Голова наглядової ради, якому доручили привітати колектив зі святом, зробив це українською мовою. До того ж, гарною українською. Раніше, нагадаю, пан Петро спілкувався російською і виступав російською.

-Я недавно брала інтерв’ю у Кузнецова, - поділилася думками одна з колег. – Знаю, що він спілкується російською, тому й сама почала розмову на російській. У відповідь почула українську мову. Співрозмовник приємно вразив такими змінами у спілкуванні.

Колеги Кузнецова повідомили, що Петро Дмитрович опанував англійську мову. Із зарубіжними колегами веде розмову без перекладача.  

«А де ви брали світло, коли нас не було?...»

Молодь, люди середнього віку і убілені сивиною ветерани – представник  заводу і різних поколінь зібралися у залі «Плеяди».

Багатьох з них удостоєно відзнак. Кожен працюючий отримав до свята премію. Називали суму – 500 гривень. Згадали першого директора заводу Віктора Радіонова, керівника культурно-спортивного комплексу Зої Садовської. На їх честь на будівлях підприємства встановлено меморіальні дошки.

Крім винуватців свята, прийшли гості. Звучали вітання від ради федерації профспілок області. Голова ради Микола Колесник вручив низці заводчан відзнаки. Від вінницького «Бізнес-клубу» іменинників вітав Дмитро Чаленко.

Керівник «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук піднявся на сцену разом з колишнім керівником Олександром Бірюковим. Під час вітання пан Андрій зауважив: «Вам – 50, а нам, «Вінницяобленерго», тільки 25. Цікаво, а де ви брали енергію, коли нас не було?».

Після свята на «Маяку» можна буде відкривати картинну галерею. Бо найчастіше гості дарували живописні полотна.

Зі святом, «Маяк»! Твоє тепло зігріває не тільки помешкання, а й людські серця!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (30)
  • AtaMan

    Читая ваши комментарии удивляет - как шайка "диванных бизнесменов" не добившись в жизни НЕЧЕГО  подгорают!!)))))) ты один с другим были на этом заводе? ты знаешь что там и как? в Виннице много заводов выжило? кому сейчас нужна бортовая А30 и печатные платы - взгляни на происходящие и трезво содрогнись на дворе 21 век и где ты живешь!))) у людей 50 лет  - при нынешней экономике и полной жопе - я считаю РЕСПЕКТ что они работают и дают людям заработать!!!!

    Swagman Leon reply AtaMan

    Правильно,сейчас современное производство с печатными платами и бортовые А30 которые стоят на ракетах и самолётах никому не нужны.В 21 веке Украине нужны будут, обогреваемые кизяками печи ,буржуйки и калориферы потребляюшие дорогущею электро энергию.Читай внимательно посты и поймёшь что здесь пишут люди которые проработали на Родионовском заводе не один десяток лет.А ты так проходящий мимо.

    AtaMan reply Swagman Leon

    О том что сейчас нужна их продукция ты скажи ГПЗ, ламповому, терминалу, химпрому и т.д. - сказочник!!

    Фунт Фунтенко reply AtaMan

    Значит ,по твоему,Украине не нужно высокотехнологическое производство,а нужны кизяковые печи,плуг и электрожрущие калориферы.

    AtaMan reply Фунт Фунтенко

    Конечно нужны!!!! Речь о том что люди пишут комментарии как будто этот завод уже умер и некому не нужен!!!! Вспоминая его во временна "ссср" при этом они по ходу уже там не работают - вопрос а чего же они от туда ушли ? если продукция А30 так нужна ???? и плуги нам надо и калорифер - но современный!!!!

    З.А.Глядач reply AtaMan

    Так,той завод,що був створений 5 років тому,вже помер. Причому давно. А зараз на його місці приватна шарашка імені Пєті Кузнецова.

    AtaMan reply Swagman Leon

    В 2000-х годах нужны были А30??? не смеши меня!! наверное завод не зря переориентировался на обогреватели!!!!!  говорить легко......ты сделай хоть 5% сам от того о чем ты говоришь!!! Мимо проходящий!)))
  • Фунт Фунтенко

    Вообще то нужно быть великим,талантливым бизнесменом,чтобы завод выпускающий изделия точной механики, изготовлявший бортовую А30 , печатные платы,многослойки,

    наилучшие силовые и тор трансформаторы, в СССР и странах СЭВ,преобразовать в мастерскую по сборке и покраске продукции из китайских комплектующих ,а сам завод превратить в пустыню,это нужно иметь гигансткое умище и таких же умнейших помощников.

    Swagman Leon reply Фунт Фунтенко

    Вот и благодаря таким Кузям,Терликам, Украина осталась без современного производства и  превратилась примитивную мастерскую по сборке китайского ширпотреба.Неужели руководство города и области настолько тупое ,что не видит как уничтожаются в во что превратились современные производственные предприятия.А может они в доле от выручки металлолома в который их превратили.Был как то на заводе,голая пустыня,все цеха вывезли на металлолом.Всё уникальное оборудование порезали и сдали на металлолом.Это писец!Никогда Украина не станет мощной производственной державой,а будет на коленях ползать и у всех клянчить бабло.Позор и стыдоба.За державу обидно!

    З.А.Глядач reply Swagman Leon

    Руководство області? Та Кузя свого часу сам входив до його складу. Був зам. губернатора з економічних питань. І попутно вбивав "Маяк"...
  • Задунайский Торонтуй

    Пахолюк - жив курилка! Вот кто с этого завода поимел по полной программе. На 10 жизней хватит).

    Swagman Leon reply Задунайский Торонтуй

    Тот ещё приспособленец,слушаюсь,что изволите, вашблагородие!
  • Задунайский Торонтуй

    Не один год я отдал этому заводу, начинал после школы слесарем по ремонту паяльников, потом работал радиомонтажником, слесарем-сборщиком РА, мастером участка. Помяну свой цех 16, главный, выпускной. Начцеха Белошицкий В.И., зам. Филлипчук, нач. ОТК Шпигельский (попил крови)), ПДО Иванов и Валя Черныш, мастера Коля Потучек-Запольский, Дрожников, Ежов, бригадир Полин Сан Саныч, прогон -бригада Плахотника, регулировщик Багрий,  комплектовщица Нила - всех не перечесть. Многих уже нет...  Я видел становление и расцвет завода, наращивание выпуска продукции, строительство новых корпусов, столовой.

    Видел и недостатки. Они были заложены советской этономической системой. Главный и смертельный - абсолютная негибкость производства. Все было заточено на блоки питания. Время понять это было. Но максимум что смогли придумать - обогреватели, продукция не ахти какой сложности. На уровне "наседок" и "сонат", которые выпускал завод в цехе ширпотреба. Правда другие заводы в Виннице не смогли и этого.

    Присоединяюсь к пожеланию - светить еще 500 лет!

    З.А.Глядач reply Задунайский Торонтуй

    Білошицький не В.І.,а В.П.-Павлович. Пару місяців як помер...

    Задунайский Торонтуй reply З.А.Глядач

    Да ну!  Царствие небесное... Мужик был не простой...

    Его подпись до сих пор могу изобразить.

    З.А.Глядач reply Задунайский Торонтуй

    Останні свої роки на "Маяку" він був зам.генерального.

    Задунайский Торонтуй reply Задунайский Торонтуй

    Белошицкого помню еще мастером участка, на старых площадях, там потом цех 13 был -  трансформаторы. Тогда начцеха был Кузин.

    Swagman Leon reply Задунайский Торонтуй

    Пергамент,а потом Кузин из СКБ. Участок регулировки с 70 по 83г.

    Задунайский Торонтуй reply Swagman Leon

    Пергамента застал, пару месяцев. Там была очень колоритная профсоюзная мадам, фамилию забыл. А зам начальника цеха был Козловский, человек с женской фигурой).

    Задунайский Торонтуй reply Swagman Leon

    Там Леня Омельчук работал, потом был у меня на участке регулировщиком.

    Фунт Фунтенко reply Задунайский Торонтуй

    Белобрысый такой.

    Задунайский Торонтуй reply Фунт Фунтенко

    И в оспе - вылетел за борт зимой (когда был моряком). На участке у меня работал вместе с Мишей Козловским, страшным матерщинником. А у тебя там еще Петя Балицкий работал, мой приятель).
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up