6 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та забобони

6 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та забобони

Цього дня в Україні святкують День Збройних Сил України. Цей день почали відзначати 1993 року. Також вшановують пам'ять святого Митрофана, який був зарахований до лику святих.

— Низький уклін кожному воїну, який віддано служить Україні, дає гідну відсіч російському агресору, який є гордістю кожного громадянина нашої держави, гордістю всього українського народу. Саме завдяки вам сотні українських міст та десятки тисяч сіл та селищ мають можливість жити мирним життям. І не тільки українських - ви міцно тримаєте щит безпеки усієї європейської цивілізації. З Днем Збройних Сил України!  Слава українським воїнам! Слава Україні, — написав у фейсбук Петро Порошенко.

Також 6 грудня вшановують пам'ять святого Митрофана, який був зарахований до лику святих. Він став монахом після смерті дружини, займався благодійністю, будував храми та монастирі.

Відео дня

Народні прикмети цього дня

  • ясний місяць - заметіль взимку.
  • низькі хмари на небі принесуть похолодання.
  • навколо місяця видно рожеві й тьмяні кільця – скоро будуть тріскучі морози.
  • збіглися хмари в одну купу – чекай негоди.

В народі кажуть, що 6 грудня не бажано злитись та сваритись, а також зустрічатися з недругами.

Тим часом, цього дня ворожать: хто на заміжжя, а хто на долю солдата.

  • Для ворожіння на воїна ловлять павука і ставлять його в банку. Через шість днів треба подивитися чи він живий. Якщо живий, то з людиною все добре. Також павука можна посадити в горщик. Там він буде плести павутину. Якщо він почне це робити від самого верху горщика, то людина, на яку ворожать, скоро повернеться додому.
  • Дівчата ж цього дня ворожили на заміжжя. Робили це в такий спосіб: у чужому садку треба поцупити гілочку вишні й поставити у комірчині, де ніхто її не побачить. Якщо вона до Різдва розквітне, то того ж року дівчина вийде заміж.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • ВАЛЕРІЯ Бурковська

    Взагалі-то 6.12 - Святого Благовірного Князя Олександра Невського. Журналістка Лєхова - невіглас, або спеціально замовчує це?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up