12 питань про електронний квиток, перш ніж його введуть у Вінниці

12 питань про електронний квиток, перш ніж його введуть у Вінниці
  • Верховна Рада узаконила впровадження електронних квитків у громадському транспорті.
  • Звичайні ж паперові з часом відійдуть в історію.
  • Вінничани отримають свої квитки першими в Україні.
  • Чи не обійдеться проїзд із електронним білетом дорожче?

Вчора, 18 січня, депутати Верховної ради проголосували за закон, який дозволить відмовитися від розрахунку готівкою у транспорті. Замість цього введуть автоматизовану оплату проїзду.

Вінниця першою в Україні комплексно запровадить систему автоматизованої оплати проїзду. Такі плани керівництво міста будувало ще у 2013 році.

Пластикові квитки у місті з`являться вже наприкінці 2017 року. Так каже Катерина Бабіна, директор комунального підприємства “Вінницякартсервіс”, яке займається впровадженням електронних квитків у Вінниці,

Відео дня

Що таке «електронний квиток»

Електронний квиток(е-квиток) – це єдина система розрахунку за проїзд у громадському транспорті. Їх планують ввести замість паперових квитків. Е-квитки матимуть вигляд пластикової картки із вмонтованим у неї чіпом. Із допомогою них і треба буде оплачувати проїзд.Візуально електронний квиток (а в перспективі - майбутня картка вінничанина) матиме приблизно такий вигляд. Точно дізнаємося про це після міжнародного тендеру навесні.Як він працюватиме?

Зайшовши до вінницького тролейбусу чи трамваю, зараз ви тримаєте наготові 3 гривні, очікуючи, поки до вас підійде кондуктор і видасть вам квиток. Якщо це маршрутне таксі, то квитка за свої гроші ви взагалі не отримуєте. Коли запрацює система автоматизованої оплати проїзду, вам треба буде купити (або зареєструвати) електронний квиток - проїздну картку, яку ви періодично поповнюватимете. Вінницький транспорт обладнають валідаторами - спеціальними зчитувальними пристроями. Щоб оплатити проїзд у автобусі чи трамваї, достатньо буде прикласти пластикову картку до одного з них.  

Де можна буде придбати

Електронні квитки можна буде купити більш ніж у 400 точках продажу: на зупинках, у магазинах, через термінали та Інтернет. Точна вартість власне самої пластикової картки поки що невідома. Соціально незахищені категорії населення отримають їх безкоштовно, кажуть у “Вінницякартсервіс”.

Скільки коштуватиме проїзд?

—Впровадження електронного квитка не вплине на ціну проїзду у громадському транспорті. Проїзд дорожчатиме тільки під впливом загальнонаціональних чинників: підвищенням тарифів на комунальні послуги, наприклад, чи підвищенням статті витрат транспортної компанії, - прокоментувала кореспонденту “20 хвилин” Катерина Бабіна, директор “Вінницякартсервіс”

Хто контролюватиме, чи сплатили ви за проїзд

Контролери, у яких(частково) перекваліфікуються і нинішні кондуктори. Як кажуть у “Вінницякартсервіс”, вони матимуть спеціальні зчитувальні пристрої, які перевірятимуть, чи сплатили ви за проїзд. За новим законом штраф за безквитковий проїзд - це тридцятикратний розмір від вартості квитка.

Як бути гостям міста

Туристи також повинні будуть придбати електронні квитки. Але не матимуть можливості “перетворити” її на картку вінничанина (читайте про неї нижче по тексту) у подальшому, користуючись карткою як звичайним квитком.

Куди подінуть кондукторів

За інформацією, наданою у “Вінницькій транспортній компанії”, зараз у її штаті - 615 кондукторів. Шукати нову роботу їм немає сенсу, бо:

  1. послуги кондукторів будуть потрібні ще два роки: вони супроводжуватимуть міську транспортну реформу.

  2. навіть коли система запрацює у повну силу - а станеться це у 2019 році - це не означатиме звільнення для кондукторів. Частину з них перекваліфікують у нових контролерів, працівників новоствореної диспетчерської служби та операторів поповнення карток. Частину працівників працевлаштують у інші комунальні підприємства.

Чи “вдарить” по пільговиках?Запровадження електронних квитків дасть змогу місту підрахувати людей, які потребують пільгового проїзду, а отже і точну суму, яку повинна компенсувати за них держава транспортним компаніям.

- Ми повинні розуміти, що на сьогодні ніде у світі немає такого поняття “безкоштовний проїзд”. Просто проїзд пільговиків - повністю або частково - транспортним компаніям сьогодні оплачує держава, - каже Катерина Бабіна, керівник підприємства “Вінницікартсервіс”. І додає: - Кількість пільговиків держава розраховує дуже приблизно. Отже, і відшкодування ВТК безкоштовного проїзду пільговиків відбувається не повністю. А якщо ще враховувати, що тарифи на транспорт і так занизькі, то зараз компанія працює у “мінус”.

Як електронний квиток пов`язаний із карткою вінничанина

Із часом електронний квиток можна буде перетворити на картку вінничанина. У подальшому із допомогою такої картки можна буде замовляти адміністративні послуги у міськраді через Інтернет, оплачувати паркування, “переписати” на нього будь-які ваші дисконтні картки. Тобто, впровадження електронного квитка - це ще і засіб доставити майбутню карту вінничанина до рук містянам. Звісно, ті жителі міста, що з якихось причин не захочуть перетворювати свій квиток на картку вінничанина, користуватимуться ним лише як електронним квитком.

Коли чекати у Вінниці

Вже в цьому році. На початку 2017 планується провести міжнародний тендер серед 14 компаній. Хто з них займатиметься технічною стороною впровадження системи електронних квитків у Вінниці, стане відомо вже навесні 2017 року. Наступний етап  - виготовлення обладнання. І другу половину 2017 року відбуватиметься його встановлення, а також розбудова мережі: програмне забезпечення, диспетчерський центр, інфраструктура видачі та поповнення карток, служба контролю. Паралельно відбуватиметься попереднє тестування системи. Перші користувачі карт з’являться у 2018 році.

Скільки це коштуватиме місту

Близько 8 мільйонів євро. Зараз ведуться підрахунки вартості проекту, але відома приблизна попередня сума витрат. У цій цифрі - і створення Центру обробки даних, і по декілька валідаторів на кожен громадський транспорт, і бортові комп’ютери для водіїв, і табло для оповіщення часу очікування транспорту. Окупитися витрати повинні за шість років. Вісім мільйонів євро - максимальна сума. Вона може бути і значно нижчою - залежно від цінової політики компаній, які погодяться співпрацювати із Вінницею.

Як працює у світі

У Польщі усі міста впровадили е-квитки та ціни для проїзду в міських автобусах, трамваях та тролейбусах (у Варшаві також у метро). Є квитки, вартість яких залежить від часу перебування в транспорті. Правда, квитки ці - паперові. Їх треба прокомпостувати одразу, як ви зайшли у транспорт. Компостер одразу ж пробиває на них дату та час початку перебування у автобусі чи тролейбусі.

Інформація про графік пересування транспорту висвітлюється на електронних табло, що встановлені на зупинках. Про спізнення автобусу одразу повідомляється в спеццентри.

Після запровадження системи автоматизованої оплати проїзду у Англії виручка збільшилася на 10%, у Батумі - на 60%. Тому що виключили із системи “зайців” та людський фактор збору виручки.

Додатково про впровадження електронного квитка у Вінниці читайте у матеріалі "Електронний квиток у Вінниці: як це буде і коли чекати?".
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Людмила

    Интересно, а каким образом будет возможность оплатить проезд, когда в час-пик не то что зайти тяжело в транспорт, но и ехать. Кондуктор не может пройти, а как мы будем платить не понятно. У нас же совсем другой менталитет, битком набитый транспорт. Вообщем будем все зайцами кататься.

    Прокоповна Проня reply Людмила

    Стоит ли об этом волноваться? Зайцами-так зайцами. Или совесть будет мучать?

    Анонім reply Людмила

    Переповнений транспорт не від менталітету.

    Єдине що у нас посуваються, щоб зайшли і інші, а за бугром будеш просити і плакати, щоб зайти в автобус, який ходить раз на годину, і не отримати догану за спізнення - ніхто не пройде.
  • Анатолий Шамрин

    Особливо тенедер подабаеться на 8 мільонів, статки чиновників порахували.....тепер до перевізників питання....Їздить не повинні, а їздять...значить крадуть? Порахувати і забрати!
  • Клименюк Катюша

    У Польщі теж проїзд по пластиковим карткам, але картка надається  безкоштовно тільки оплата за проїзд здійснюється на цілий місяць одним платежем. Можна їздити автобусем, трамваєм та в метро. А в Україні пропонують якусь маячню,начебто система та да не та

    Анонім reply Клименюк Катюша

    Можливо в якомусь місті. Але загалом паперові квитки ні в Польщі, ні в Німеччині нікуди не дівалися.
  • Volodya Pupkin

    Схоже маршрутки відійдуть, а їм на зміну прийдуть великі комфортабельні автобуси!

    Yulia Krivickaya reply Volodya Pupkin

    которые будут тащится от Западного автовокзала до Тяжилова 1 час 50 минут

    Анонім reply Yulia Krivickaya

    Тролейбус іде від Квятека в Тяжилів 48 хвилин.

    До речі, якщо ви звернули увагу, на тих вулицях, де тролейбуси чи автобуси ходять не кожні 2 хвилини, маршрутка насправді їде за 1 хвилину перед тролейбусом, щоб зібрати пасажирів, і нікуди вперед не спішить.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up