Вибори ректора у вінницькому медуніверситеті призупинили. Яка причина?

Вибори ректора у вінницькому медуніверситеті призупинили. Яка причина?
На фото колишня виконувачка обов’язки ректорки Вінницького медичного університету Вікторія Петрушенко, яка повідомила дану інформацію
  • Міністерство охорони здоров’я України тимчасово призупинило хід виборів у Вінницькому медичному університеті. Відповідний наказ видав міністр Віктор Ляшко.

— Зупинити конкурс на зайняття посади ректора Вінницького національного медичного університету імені Пирогова... до прийняття відповідного рішення, — йдеться у наказі. 

 Таке рішення прийняте у зв’язку з оприлюдненням інформації щодо виявлення в однієї з кандидаток плагіату в її наукових працях. 

— Так, до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) надійшла скарга про виявлені факти академічного плагіату у науковій статті та докторській дисертації одного з кандидатів. Підозрювана у плагіаті особа зі свого боку подала позовну заяву до суду щодо заборони НАЗЯВО проводити перевірку її робіт на наявність плагіату. У результаті розгляду справи Вінницький окружний адміністративний суд задовольнив подану заяву, — підкреслюють у МОЗ. — Тому, є ризик, що у виборців сформується необ’єктивне ставлення до кандидатів на заміщення посади ректора Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова. Відповідно, це може негативно вплинути на результати виборів.

Відео дня

— Передумови подібного рішення, що має тимчасовий характер і відтерміновує проведення виборів, мені цілковито зрозумілі. Перед «старою командою», що націлилася на приватизацію навчальних корпусів і оздоровчих центрів ВНМУ, постав виклик. Вчора всім стало очевидно, хто виграє вибори ректора в Університеті, — пише колишня виконувачка обов'язки ректора закладу Вікторія Петрушенко. — Як наслідок, представники «старої команди» вжили заходів щодо єдиної останньої доступної правової дії — відтермінування виборчого процесу. Сьогодні Міністерство прийняло рішення тимчасово призупинити хід виборів. Впевнена, всім у ВНМУ очевидно, хто презентує зацікавлені в подібному рішенні сили. Я закликаю всіх співробітників і студентів дочекатися позитивного рішення МОЗ по продовженні виборчої кампанії. Звісно, не дуже добре, що на певний час процес затягнеться. Однак, будемо виконувати всі передбачені норми та демонструватимемо й надалі єдність і згуртованість.

Суд, нагадаємо, заборонив комітету з етики Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти винести рішення щодо наявності плагіату у дисертації та науковій статті виконувачки обов’язків ректора Вінницького медичного університету Вікторії Петрушенко.

Скаргу щодо наявності плагіату в роботах ректорки подав у НАЗЯВО науковець Олег Смірнов. Смірнов стверджує, що проведений аналіз дисертації Петрушенко показав, що вона має текстові збіги без належних посилань з російською книжкою 2005 року і 10 іншими дисертаціями.

Вікторія Петрушенко була виконувачкою обов'язки ректорки з січня цього року. Однак на час ходу виборів склала ці повноваження. 6 вересня 2023 року цю посаду очолив Юрій Шевчук.

 

Читайте також:

«Я думав, що патріот, а виявилося — націоналіст». Велике інтерв'ю з Олександром Теренчуком

«Моя Батіста — конячка на мільйон!» Як дівчина з Канади врятувала від війни лошицю

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Виктория Островская

    Ой як невдобно получилося! Я в тому анекдоті!
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Сергей

    Симпатичная!

keyboard_arrow_up