В Україні планують закривати сільські школи. Про які саме йде мова?

В Україні планують закривати сільські школи. Про які саме йде мова?
  • Міністерство освіти та науки України ухвалило рішення з 1 вересня 2025 року закрити школи, в яких навчається менше 45-ти дітей і які здебільшого знаходяться у селах.
  • Освітнє відомство пояснило, що такі зміни стосуватимуться лише учнів 5-11 класів.


 

В Україні закриватимуть малочисельні сільські школи. У Міносвіти вважають, що школи, в яких навчається надто мало дітей, не дають належного рівня освіти і, найголовніше, вони нерентабельні.

Процес урбанізації населення почався в Україні не сьогодні. Він відбувається вже давно. Молодь залишає села, переїжджаючи в міста. Та й народжуваність значно впала, зокрема, і в сільській місцевості. Тому дітей на селі стає дедалі менше. Школи, в яких колись лунали сотні дитячих голосів, поступово порожніють. У них залишається по два-три десятки учнів на всю школу, а в деякі роки в таких школах немає жодного першокласника.

Тож процес поступового закриття сільських шкіл розпочався. На жаль, це об'єктивна реальність. Звісно, сільські діти не залишаються без освіти. Їх щодня підвозять автобусом до опорних шкіл.

Відео дня

Із 2025 року процес закриття малих шкіл прискорять. З 1 вересня 2025 припиниться бюджетне фінансування шкіл із чисельністю учнів менше 45-ти. А з наступного навчального року, тобто з 1 вересня 2026-го, перестануть фінансувати і школи, в яких навчається менше 60 дітей.

Звісно, сільські жителі дуже болісно сприймають факт закриття школи. Адже недарма кажуть, що село має перспективи, і воно живе доти, доки в ньому є школа. Не буде школи — молодь також не залишатиметься в селі.

Крім того, зараз багато шкіл в Україні мимоволі перейшли на дистанційний або змішаний формат навчання. Імовірно, процес навчання онлайн частково залишиться і після закінчення війни. Це також може бути для сільських дітей альтернативою традиційному шкільному навчанню.

 

Читайте також:

Як Вінниця піклувалася про військових та їх сім’ї у 2023 році: пільги та підтримка

У вінницьких школярів розпочинаються весняні канікули

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (69)
  • Serhio S

    зєлємскій маладец, все правильно робить....    ой-ой  не бийте, я пошуткував!   ))))))))))

    Григорий Пилипенко reply Serhio S

    Що там школи? Фльшер Супрун, яку Парашенко призначив міністром охорони здоров'я свого часу, розвалила медицину зовсім і ніхто навіть не пискнув! Навіть плескали в долоні. Так що, мовчіть в тряпочку.

    AK reply Serhio S

    Треба казати "зараз пошуткую" наперед, а то потім можна не встигнути. ))
  • Julia Saga

    Це свинство....скоротити, перш за все, треба міністерство вбивства освіти!

    AK reply Julia Saga

    Плагіатору "Оксену Лісовому" із Зе-команди видніше, чи потрібні нам школи чи ні.
  • Anton Osipiv

    Відповідно і пункти "незламності" закриють
  • Роман Дідур

    А для чого нам скільки депутатів? Населення уже в скільки раз зменшилось, а депутатів не скорочують, чому ?

keyboard_arrow_up