Студентам компенсують вартість навчання у вишах: хто та як може подати на грант

Студентам компенсують вартість навчання у вишах: хто та як може подати на грант
  • Міністерство освіти і науки України планує з вересня 2024 року виділяти державні гранти, які компенсуватимуть частину вартості навчання у вищому навчальному закладі.

Про це повідомив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький на 10-й конференції Synergy.

За його словами, це одна з наймасштабніших ініціатив Міносвіти, яку скоро внесуть на розгляд парламенту. Планується, що державні гранти можна буде оформити через «Дію», а їхній розмір залежатиме від результатів ЗНО чи національного мультипредметного тесту (НМТ) . Цими грошима студентам вдасться частково оплатити навчання на контрактній формі. Іншу частину студент співфінансуватиме або матиме можливість отримати пільговий кредит чи соціальний грант (для вразливих категорій населення). Конкуренція університетів за вступника з державним грантом посилиться, що сприятиме якості пропонованої освіти.

Як пояснив посадовець, наразі в Україні діє така система: держава покриває або 100% вартості навчання студента, або 0%.

Відео дня

— Держава не має можливості збільшувати держзамовлення, оскільки сотні мільярдів коштів ідуть на оборону. Говорити про те, що ми зможемо збільшити держбюджет на освіту, на жаль, це нереалістично. Що можна зробити? Це трохи інакше перерозподілити «пиріг» державних коштів, які йдуть на освіту, — додав Винницький.

У Міносвіти вважають, що грантова система заохочуватиме студентів вступати на популярні й затребувані спеціальності, зокрема на програмну інженерію та компʼютерні науки.

 

Читайте також:

Сумна доля веселого «Щедрика»: факти про життя і творчість Миколи Леонтовича

«Казала йому, щоб він лише не зазнався». Як шестикласник Ілля Пашута представляв Україну в Польщі?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up