Що зміниться у вінницьких школах з 1 вересня

Що зміниться у вінницьких школах з 1 вересня
Минулорічне 1 вересня у школі №5. Фото з архіву "20хвилин"
  • Школярі матимуть знання, які можна буде використати на практиці
  • Учителям дозволять вільно визначати, cкільки часу витрати на вивчення тем
  • У їдальнях обіцяють краще годувати, відкриють нові гуртки. А потреба в батьківських внесках з часом зменшиться

Про зміни в освіті, харчування та гуртки вільного дозвілля журналіст поспілкувався з директором міського департаменту освіти Оксаною Яценко. За її словами, вчитель буде навчати, як використовувати знання, а не тільки «забивати» теорією голови школярів. Крім того, пані Яценко розказала, як зміниться харчування в школах цього року та скільки витратять на ремонти закладів.

Зміни в освіті

Уже з цього року школярів почнуть вчити за «наскрізними» лініями —  екологічна безпека і сталий розвиток, громадянська відповідальність, здоров’я, підприємливість та фінансова грамотність. Такий підхід допомогатиме дітям створити цілісну картину світу.

Наприклад, в межах лінії «підприємливість та фінансова грамотність» учні дізнаються, як правильно формувати свій бюджет, робити заощадження, інвестувати чи брати кредит. І цього навчатимуть не лише на уроках математики, а й мови, літератури та навіть біології.

Відео дня
blockquote>

«У 5-му класі під час читання твору Марка Твена «Пригоди Тома Сойєра» звертаємо увагу на «менеджерські здібності» головного героя, який перетворив неприємну роботу з фарбування паркану на яскравий і ефективний «підприємницький проект», — пояснюють на сайті Міносвіти.

Фото з сайту myvin.com.ua

Директор департаменту освіти міста Оксана Яценко каже, що зміни в освіті відбулися й для вчителів.

— Здійснено частковий перерозподіл годин — вчитель може змінювати кількість годин на вивчення тем, залежно від того, якого рівня підготовки учні та як вони сприймають матеріал. Головна умова, викладання предмету має бути послідовним. Наприклад, у вивченні історії теми мають розглядатися в хронологічному порядку.

Ті теми, які є необов'язковими для вивчення, можуть бути спрощені вчителем, або взагалі виключені з курсу, — роз’яснює пані Яценко.

Освітяни приділятимуть більше уваги розвитку в учнях компетентностей, щоб збільшувати кількість практичних навичок, якими володіє учень. Для цього у Вінниці збільшили кількість гуртків: їх буде приблизно 600.

— На всі гуртки розраховано 243 навчальних години, за які сплатить бюджет міста. Найбільшим попитом користуються гуртки художньо-естетичного спрямування: хор, танцювальні, художні. Проте є й такі цікаві гуртки як роботехніка. А, для прикладу, в Палаці дітей та юнацтва, де є 191 безкоштовний гурток, незабаром з’явиться ще один цікавий гурток, такий як «амігурумі» — в'язання спицями маленьких іграшок, — сказала Оксана Яценко.

Про ремонти та забезпечення шкіл

Не залишать осторонь у Вінниці й стан будівель закладів освіти. Так, до кінця 2017 року на поточні й капітальні ремонти виділяють 88,7 мільйона гривень з бюджету міста. Це на 28 мільйонів більше, ніж у 2016 році.

— Для підготовки до навчального року в закладах освіти за кошти міського бюджету виконується ряд робіт. Серед них – капітальний ремонт покрівель у 10 закладах, інженерних мереж у п'яти. Також – ремонт харчоблоків у трьох школах: №1, 23, 27, — сказала директор департаменту освіти Оксана Яценко.

Цього року закінчать утеплення школи №15. Тут поміняли всі вікна, але ремонтами в класі займуться батьки

— Тобто, зменшаться потреба в батьківських внесках?

— Здавалося б, що за ці 88 мільйонів можна вирішити всі проблеми шкіл. Але у нас 95 закладів освіти і пріоритетним напрямком для міської влади є енергоефективність.Так, наприклад, після термомодернізації школа №15 споживатиме втричі менше ресурсів, ніж зараз. А батьківські внески — це справа добровільна. Цим займаються батьківські комітети, які й визначають, на що витрачати кошти, — відповіла директор департаменту освіти.

Крім утеплених стін та дахів, для закладів придбають нове забезпечення. На закупівлю інтерактивних дошок дають 7,2 мільйона гривень з міського та державного бюджету. Також з цих коштів закуплять ігрові майданчики для 13 дитсадків.

Нове меню в їдальнях

З міського бюджету продовжать платити за обіди початкової школи та пільговикам. Проте в деяких школах система харчування зміниться. З березня цього року запровадили проект «П’ять плюс п’ять»: п’ять гривень за порцію беруть з бюджету, а ще п’ять — доплачують батьки, щоб зробити меню різноманітним.

— Спочатку було визначено дві школи — №4 та №6. У четвертій школі провели анкетування з батьками, семінари з діетологом і батьки обрали бургер-меню. Школа №6 обрала інакший шлях: придбали мармітну лінію, щоб школярі самостійно підходили до прилавка з їжею та брали собі теплі страви на вибір. І запропонували дітям не одне меню в день, а чотири-шість видів.

Фото з архіву "20хвилин"

Після завершення проекту, як розказала пані Оксана, діти перестали бігати в магазин за фаст-фудом, стали краще їсти в шкільних їдальнях та доїдати страви.

— Це схвально сприйняли діти та батьки. І в результаті, цього літа зробили ще чотири мармітні лінії в школах №16, 23, 31 і 27. Меню батьки можуть змінювати разом з директорами шкіл, але продукти до цього меню має затвердити санстанція, що робить це раз на рік. Крім того, за кошти міста оновлюють харчоблоки в школах та садочках. Тому маю думку, що якісне та різноманітне харчування буде з часом в усіх освітніх закладах Вінниці.

Оптимізація шкіл — буде чи ні?

У середині травня минулого року новина про об’єднання двох шкіл— №5 та №31 — на Замості призвела до скандалу, що тривав усе літо. Батьки були обурені задумом екс-головного освітянина міста Володимира Буняка та департаменту освіти зробити з однієї школи тільки початкову (такою стала школа №5 — авт.), а з іншої — тільки для старшокласників (школа №31 — авт.).

Колишній головний освітянин міста Володимир Буняк (зліва - авт.) пояснював батькам, чому потрібна оптимізація 31 та 5 шкіл. Фото з архіву "20хвилин" 

Обурені батьки погрожували владі «Майданом». Втім, рішення про оптимізацію все-таки прийняли. Влітку батьки жалілися, що є проблеми з ремонтами і обіцяли провести Перший дзвінок в міській раді. Утім, усе встигли та провели його в стінах двох шкіл.

Запитуємо у нинішнього директора департаменту освіти Оксани Яценко, чи планують зробити ще одну реорганізацію шкіл у цьому році?

— На 2017/2018 роки у планах оптимізації шкіл немає. І я вважаю, що треба чекати, поки приймуть закон «Про освіту» і вже діяти відповідно до нього. Зараз таких необдуманних рішень ніхто не буде робити.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Sviatoslav

    Ну как что измениться - поборы вырастут
  • Ваняк

    "Тут поміняли всі вікна, але ремонтами в класі займуться батьки" - как же бесит

    этот бред... А еще больший бред - это когда учителя в летние каникулы приходят в школы и ишачат там за ремонтников, шпаклюют стены, красят парты, лакируют полы... в то время как на откатах  директора жируют, сволочи...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up