Онлайн-освіта: як обрати курс, не розчаруватися та пройти його до кінця? Поради експертів

Онлайн-освіта: як обрати курс, не розчаруватися та пройти його до кінця? Поради експертів
  • Традиційна освіта поступово відходить на другий план, а світ стрімко поглинає самостійне навчання.
  • Здебільшого, відкриті курси іноземних університетів та нові віяння в українській освіті.
  • Розібралися чому навчатися онлайн – це круто і, власне, де шукати нові знання.

 

Думка про те, що в університетах не готують спеціалістів професій майбутнього, швидко поширюється у суспільстві. І «підхоплюють» її переважно люди, які не бачать сенсу у класичній освіті. У свою чергу роботодавці все частіше, крім диплому про вищу освіту, запитують про можливі курси/тренінги/семінари, які проходив той, хто шукає роботу.

Інна Ахновська – доцент Донецького національного університету, розповіла як онлайн-освіта допомагає у роботі та що взагалі дає їй та родині:

– Колись дуже давно я хотіла отримати певні вміння і навички, але через роботу і сім’ю не могла в той час їхати в інше місто. Через певний час дізналася, що є можливість навчатися онлайн і дуже зраділа. З тих пір часто здобуваю необхідні знання саме так. Обираю курси за двома критеріями:

Відео дня
  • відповідно до своєї потреби, тобто, спочатку розумію, що хотіла б знати більше в певній сфері, а потім починаю шукати, які курси є на цю тему;
  • шукаю курси своїх колег, щоб бути, так би мовити, в курсі і в тонусі: завжди цікаво, хто і як викладає те, в чому ти вважаєш себе експертом.

Про онлайн-навчання для дітей

– В процесі підбору курсів для дитини також є два критерії:

  • те, що потрібно для навчання: на платформах EdEra i Prometheus дуже гарні курси для підготовки до ЗНО;
  • шукаю курси на ті теми, які подобаються синові. Так, наприклад, він пише сценарії для дитячих квестів і фентезійні мініатюри, тому я знайшла курси письменницької майстерності «Риба» і Litosvita, запропонувала йому, і син обрав обидва курси.

Про те, чи вистачає терпіння і мотивації на проходження повних курсів?

– Якщо чесно, я не всі курси проходила до кінця, адже ціную власний час: якщо було нецікаво – більше не дивилась. До того ж, існує така статистика: приблизно 15% слухачів доходять до фіналу (мається на увазі складання іспиту/тестів і отримання сертифікату). У мене завжди залежить від внутрішньої мотивації: якщо я хотіла отримати певні знання, купила цей курс – звісно, я сумлінно вчуся і доходжу до кінця. Якщо ж маю іншу мотивацію – подивитися, як певний експерт викладає курс, але бачу, що не навчуся тут новому – я спокійно залишаю цей курс. Практично завжди і я, і члени моєї сім’ї виділяємо певний час на онлайн-навчання, адже так формується звичка, і далі буде легше вчитися.

З моїх знайомих молодих людей ніхто ніколи не говорив, що онлайн-курси – це нудно! Навпаки, всім дуже подобається, оскільки: не треба витрачати час на збирання, дорогу; все залежить від бажання слухача – коли саме він захоче сприймати інформацію і скільки разів перериватиме цей процес; одночасно з прослуховуванням матеріалу можна робити кілька справ; завжди можна прискорити темп або повернутися до певної фрази тощо. І я, взагалі, проти того, щоб щось перетерпіти, до чогось адаптуватися: потрібно бажання або мета: слухаєш курс тому, що тобі цікаво або тому, що точно знаєш, для чого і коли тобі ці знання знадобляться. В іншому випадку онлайн-навчання можна розцінювати як спам.

Які платформи обрати для навчання

– Я проходжу курси на різних платформах, тому не можу виділити якусь одну. Оскільки я є викладачем університету, ми працюємо з платформою Moodle, майже кожен з нас, викладачів, пройшов навчання і отримав сертифікат про здобуті навички з роботою на платформі. Синові більш за все подобається EdEra, там він пройшов курси з української мови, літератури, географії, історії та отримав сертифікати.

Поради для початківців

– На мій погляд, як у новачків, так і у «досвідчених» слухачів може виникнути єдина проблема – невідповідність власних очікувань тому, що отримуєш у результаті навчання. Передусім необхідно чітко для себе сформулювати власний ТОП причин, навіщо цей курс потрібен саме тобі і саме зараз. І, головне – що саме потрібно: знання? Сертифікат? Просто цікаво?

Якщо ти вирішив, що тобі потрібні саме знання, детально вивчи програму курсу, подивись, які є альтернативи, почитай відгуки. Далі продумай, як саме ти хочеш сприймати матеріал: ти хочеш, щоб це були відеозаписи виступів з лекційного залу? Чи слайди і голос за кадром? Чи дивитися на ведучого, наче він спілкується віч-на-віч з тобою, а потім отримати презентацію? Тобто, потрібно ознайомитися з правилами роботи. Якщо ти згоден – все залежить від тебе, якщо маєш сумніви – краще пошукай альтернативу.

Віра Іванова, експертка з навчання дорослих, директорка з освітніх рішень для соціальних і поведінкових змін «Practicum»

– Дорослим, які хочуть навчатися, варто почати з відповіді на запитання «Що мені дасть навчання?». Це – та мотивація, яка допоможе продовжувати навіть тоді, коли натхнення від початку нової справи мине і почнуться перші складнощі.

Що може дати навчання, окрім задоволення (якого, до речі, цілком достатньо, щоб почати навчання):

  • Перекваліфікацію на ринку праці, що постійно змінюється через появу нових технологій. За результатом дослідження Forrester Research, 25 млн робочих місць до 2025 року зникнуть через автоматизацію. Як свідчить дослідження Оксфордського університету «Майбутнє зайнятості», де проаналізовано понад 700 сучасних професій, найбільшу ймовірність автоматизації мають такі професії як менеджер з продажів за телефоном, колектор, касир, юрист, водій таксі і кухар у фаст-фуді. Щоб бути успішними завтра, уже сьогодні можна почати свій шлях у більш затребуваних професіях. До речі, згідно з тим самим дослідженням Оксфордського університету, найменш ймовірна автоматизація таких професій як соціальний працівник, терапевт, дієтолог, хірург та (несподівано) священник. Розвивається також IT-галузь.

  • Розвиток у вашій спеціальності чи розширення експертизи в суміжних. Актуальний тренд — T-shaped фахівці. Вертикальна довга риска в літері Т символізує глибоку експертизу в одній галузі (наприклад, бухоблік). Коротка горизонтальна риска означає неглибокі знання різних суміжних галузей. Наприклад, це можуть бути основи програмування. Таким чином, без повної перекваліфікації в ІТ-шника, фахівець з бухобліку отримує унікальну експертизу і, відповідно, більшу затребуваність на ринку.

Де шукати безкоштовні курси для навчання?

Топ-5 онлайн-платформ з безкоштовними курсами від професорів кращих світових і українських університетів і топ-практиків в різних індустріях:

  • Coursera  більше 2 700 курсів на теми від квантової фізики до правильного харчування. Крім сертифікатів про закінчення курсів, тут можна отримати повноцінний диплом від топ-університетів світу.

  • edX – платформа з фокусом на технологіях і науці, що дає мікромагістерскую ступінь.

  • Udemy – понад 80 тис. курсів, в основному в галузі IT, бізнесу та маркетингу. Майже всі курси платні.

  • EdEra – українська студія онлайн-освіти, яка створює якісні безкоштовні онлайн-курси і підручники.

  • Prometheus  український громадський проект безкоштовних масових відкритих онлайн-курсів. Користувачам доступні не тільки окремі курси, а й цикли, наприклад, з аналізу даних.

Масові онлайн курси можуть бути як платними, так і безкоштовними. Радимо розпочати з останніх, аби зрозуміти чи підходить вам такий формат навчання. Крім нових знань із обраної сфери іноземні курси дають чудову можливість підвищити рівень англійської (або іншої іноземної) мови.


 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Julia C

    Гарний матеріал, дякую!
    Часом закінчити онлайн-курс - це справжній челендж)
    Ось тут можна знайти практичні поради, як обрати такий онлайн-курс, щоб його закінчити.
    http://brobrohey.com.ua/chomy-mu-pochynaemo-i-ne-zakinchyemo-onlain-kyrsu/

  • Олег

keyboard_arrow_up