До історичної пам’ятки прибудували сарай

До історичної пам’ятки прибудували сарай
120-річний будинок може стати аварійним, через те, що знесли внутрішні стіни. А ззовні архітектурну пам’ятку знівечили, прибудувавши металопластикову халупу та навіс

Будинок №25, що на вулиці Червоноармійській, був побудований ще у 1890 р. Ні Жовтнева революція 1917 р., ні руйнівні події війни не змінили зовнішній вигляд будинку. А от мешканець квартири № 14 вирішив переступити через історію і прибудував там навіс і металопластикову конструкцію.
Водив за носа
- Він тут раніше не жив, а купив квартиру, почав робити зовнішній ремонт і навіть сусідів не спитав, - каже Юлія Гайдашева.
Для чого були потрібні прибудовані конструкції, для усіх мешканців будинку так і залишилося таємницею.
- Наш сусід довго водив нас за носа – спочатку сказав, що зробить вхідні двері з іншого боку, бо в нього старенька мати і їй важко ходити, а згодом сказав, що хоче облагородити територію і все тут буде нормально. А потім взагалі нічого не казав з приводу свого самовільного будівництва, - каже Ольга. – Однак найімовірніше тут хотіли збудувати якусь забігайлівку.
Під час проведення ремонтних робіт здригався увесь будинок.
- У нас стіни вдома потріскалися від тих ремонтів, а в нашому ж будинку усі перегородки дерев’яні, тому конструкція будинку може не витримати, - каже Ольга.
Окрім цього, будинок на Червоноармійській віднесений до каталогу пам’яток архітектури міста і охороняється державою. Однак це не завадило підприємливому сусідові змінити зовнішній вигляд будинку.
- Це ж наруга над історією! Що побачать наші діти, якщо кожен почне нівечити пам’ятки архітектури і прибудовувати якісь сараї? – каже Юрій Гайдашев.
Мешканці будинку неодноразово зверталися до мера з проханням припинити це беззаконня.
Сказали розібрати
- Тут на місці була комісія з управління містобудування і архітектури, яка визнала будівництво самочинним і зобов’язала власника квартири № 14 демонтувати незаконні конструкції, - каже Юлія Гайдашева.
Однак власник квартири № 14 не зніс свої прибудови і міськвиконком подав на нього до суду. Але.
- Ми думали, що міськвиконком в суді відстоїть свою і нашу позицію, адже будинок має історичну цінність і може стати аварійним, адже в квартирі № 14 зносили несучі стіни, - каже Юлія Гайдашева. – А нам із суду прийшла відповідь, що за Галиною Сірохою, на яку оформлена квартира, визнано право власності на самочинно переплановану квартиру.
Після суду мешканець квартири №14 на Червоноармійській з’являється рідко.
- Я його вже давненько тут не бачила, - каже Ольга. - Та й раніше він нечасто тут бував – у квартирі можна було побачити хіба що будівельників.
Після такого виправдального вироку первинний вигляд будинкові навряд чи повернуть.
- Раніше цей будинок малювали діти із художнього гуртка, адже з точки зору архітектури будинок дуже складний, а після того як прибудували ці безглузді прибудови, дітям немає що змальовувати, - каже мешканець будинку Юрій Гайдашев.
Наразі прокурор м. Вінниці звернувся до суду, для перегляду рішення суду у цій справі. Оскільки, на підставі рішення суду фактично було узаконене самовільне переобладнання квартири № 14 і переведено її із житлового фонду в нежитловий. Окрім цього, із матеріалів цивільної справи стало відомо, що після перепланування в приміщенні знищені перестінки, що є небезпечним для всієї несучої конструкції будівлі.
Із власником квартири № 14, що на вулиці Червоноармійській, 25, зв’язатися не вдалося. Тому редакція газети готова вислухати і його позицію стосовно питання прибудови та перепланування квартири.

Це пам’ятка культури
Будівля відноситься до казармових цегляних споруд, що будувалися на Північній алеї в останній чверті ХІХ - початку ХХ століть для розквартирування частин Російської Імператорсьої армії, - каже історик Олександр Федоришен. - Власне, казарми були першою регулярною цегляною забудовою міста. Більшість вінничан їх називають «брусиловськими», хоча на момент 1912 р. (саме тоді в місті оселився Олексій Олексійович Брусилов) більшість казарм були збудовані. Будинки внесені до реєстру пам'яток культури місцевого значення, і безумовно мають як архітектурну, так і культурну цінність.
Випадки, коли псувалися історичні будівлі, були, є і будуть. Головна причина - це недосконалість пам'яткоохоронного законодавства і відсутність елементарної культури поводження зі старовиною у повальної більшості вінничан. Але надія завжди була на небайдужу меншість.

Відео дня
>Люди мають боротися
Існує чітко визначена процедура отримання дозволу на нове будівництво, або реконструкцію існуючої будівлі, покликана уникнути можливого порушення прав третіх осіб, нанесення шкоди. Стосовно рішення в конкретній справі - все залежить від обставин справи, - каже юрист Дмитро Парпальос. - Загалом суд діє за принципом, що кожна сторона має довести свої вимоги та заперечення. Тому справу навіть за наявності гарної позиції можна програти через неподання необхідних доказів, або через неоптимальне викладення позиції.
Якщо йде мова про порушення будь-якого права, значення має не тільки наявність відповідної норми в законодавстві, але й наявність небайдужої особи, яка готова діяти та володіє необхідними ресурсами.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Анонім

    Для умников - подойдите и посмотрите на эти "трущебы". Как выложены кирпичики - каждый уровень имеет свою архитектуру. И это не лепнина, это все настоящее - кирпич. Таких домов в Виннице больше нет. Они простояли 120 лет и простоят еще тысячу сто двадцать. А то что они выглядят неухоженными, так это к нашей горе-власти ну и к вам - наши дорогие понаехавшие умники (вам и Пизанская башня не памятник и все у вас "чегошумите")
  • Anonymous

    Стоял старый дом без пристройки - теперь будет с пристройкой... Что изменилось? Экскурсии туда как не водили, так и не будут никогда водить.. Чего шумите?
  • Anonymous

    Тормоза все есть памятник архитектуры и казармы тоже. Поедте в Европу посмотрите . Проблема в том что за фа садами никто не смотрит, если отремонтировать и рассказать историю места , тоэкскурсии можно водить туда
  • Anonymous

    Это Брусиловские казармы. Никаким памятником архитектуры не являются. Таких пристроек по городу тысячи, автор, ты что, недавно прозрел?

    Anonymous reply Anonymous

    Ты что курил?

    Anonymous reply Anonymous

    - каже Вася )))))))))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:51 В останню путь вінничани проводжатимуть Дениса Слободянюка на псевдо «Еколог» 08:17 В Україні відзначають День банківських працівників. Історія, заборони та прикмети 20 травня 21:41 У благодійному матчі профі з «Чайки» подужали аматорів з «Універ-Динамо» 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 13 по 20 травня, які ви могли пропустити Від читача 23:38 Благоустрій П'ятничанського парку 20:11 Ювілей Барської організації незрячих відзначили змаганнями з інтелектуальних ігор 20:11 Олександр Князь отримав грошовий сертифікат від Головнокомандувача ЗСУ 19:45 Мандрівка в минуле: що стояло на місті апеляційного суду та які будівлі були поруч play_circle_filled photo_camera 19:02 Вінницький айтішник потрапив у рейтинг найвпливовіших акаунтів в українському LinkedIn 18:28 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну 17:15 У п'яти районах та Вінниці горів сухостій і очерет 16:47 Найвужчий готель на Соборній. Розповідаємо історію дому Райхера photo_camera 16:34 На Немирівському шосе Skoda перекинулася після зіткнення з Honda play_circle_filled photo_camera 16:32 «Це рівень дю Солей!» Вражаюче шоу «ALICE» 31 травня вперше у Вінниці play_circle_filled photo_camera 15:29 Чоловік з Вінниці вступив до армії рф та воював за окупантів. Його заочно засудили до 14-ти років 15:25 На чемпіонаті з футболу пролунав гімн під музичним супроводом сержанта 59-ї бригади play_circle_filled 14:18 Які переваги та недоліки в законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 13:11 Просять присвоїти звання Героя України Дмитру Буздугану 12:27 Через пожежі без дахів залишилися два будинки — в Морозівці та Петрику 11:23 Вінниця в Instagram. Кращі фото за 13 — 19 травня photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up