Жмеринка пішла по «Плану Z»

Жмеринка пішла по «Плану Z»
На жмеринському вокзалі у неділю виступали місцеві творчі колективи, на пероні замість лавок з’явилися «12 стільців», а поряд розташувалася резиденція Дідуся Мороза. Організатори проекту «Плану Z» кажуть: Жмеринка вийшла зі своїх рамок, а майбутнє – за маленькими містами.

Потяг зупиняється, а на пероні вже чекають на подорожуючих місцеві бабусі зі смаколиками в руках. Вареники по-жмеринські, пироги з маком – така вона, Жмеринка. Проте, у цю неділю на залізничному вокзалі було особливо людно, а зі старовинного приміщення лунала фортепіанна музика.

«Сьогодні ми спробували відродити історичне минуле. В Російській імперії вокзали були не просто місцем для купівлі квитків. Перший вокзал історично будувався для того, щоб прийти послухати музику та приємно провести вечір, - розказує Володимир Дудік, заступник міського голови з питань культурної політики.

Previous Next

Відео дня

Простір жмеринського залізничного вокзалу наповнився культурними острівцями. В середні вокзалу біля ялинки виступили всі творчі гурти Жмеринки, а по периметру приміщення показували свої робити місцеві майстри та проводили майстер класи з вишивки бісером, квілінгу, виготовлення іграшок зі шкіряних тканин.

Previous Next

Технометал-арт також знайшов місце на жмеринському вокзалі. Майстри розповідають, що на створення іграшки йдуть гайки, цепи, цвяхи. Серед робочих інструментів – болгарка та зварювальний апарат. Коштують роботи від 400 гривень. Найдорожча іграшка – інопланетна королева з фільму «Чужі» - коштує 4000 грн.

«Десять років я займався роботами по зварюванню металу. Потім я спробував зробити іграшку з металевих запчастин. Так з’явився мій перший мотоцикл. Мені настільки мені подобалися ці роботи, що на початку було шкода продавати, - розказує Валерій Трунов, майстер технометал-арту. – Чекаю, поки мій син підросте, буде мені потім допомагати».

Попід стінами вокзалу лежать старі валізи, деяким з них півтора сторіччя. 

«Кожна валіза може розповісти стільки легенд! – розповідає Світлана Мартинікова, організатор виставки «Валіза – Враження – Вокзал». – Першою  валізою української жінки був сундук, який закріплявся позаду карети. Існували окремі сундуки  для машиністів, в яких вони перевозили інструменти та власні речі».

Жмеринка - це залізничні ворота до Чорного моря.  До залізничного вузлу стікалися потяги з Москви через Київ та з західних країн через Львів. Історики міста кажуть, що на початку 19 століття Жмеринка була багатим містом. На залізничній дорозі працювали дворяни. Машиністи у місті вважалися окремим привілегійованим класом.

Previous Next

На пероні розташувалися мистецькі інсталяції на тему «12 стільців» Ільфа та Петрова. Місцеві кажуть, що колись біля вокзалу стояв пам’ятник Остапу Бендеру, проте зараз його так і не повернули після реконструкції.

На межі століть серед населення було 17 відсотків євреїв, а в місті було п'ять синагог. Вони працювали на хутряній фабриці, шкіряному заводі, ремонтували та шили взуття, заправляли сифони та торгували водою з сиропом. 

По перону розгулювали красуні зі смаколиками у корзинках.

Збоку від вокзалу розташувалася резиденція Дідуся Мороза.

«Зараз настав золотий вік маленьких міст, за ними – майбутнє, - каже Ярослав Мінкін, організатор проекту «План Z» . - В містах до 50 тисяч людей проживає біля 22 тисячі українців. Ми хотіли на власному прикладі показати, що громада звичайного маленького містечка може самотужки зробити своє місто сучасним та помітним на культурній мапі України. Це відбувається за умови наявності певних знань та навичок серед активних мешканців".

Напередодні фестивалю в місті відбулися тренінги для активних громадян щодо розробки урбаністичних та соціальних проектів, презентації місцевих талантів, створення пілотного туристичного маршруту.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up