Вінниця з 11 травня: які послуги будуть доступними після послаблення карантину?

Вінниця з 11 травня: які послуги будуть доступними після послаблення карантину?
  • З понеділка 11 травня в деяких регіонах країни послаблять обмежувальні карантинні заходи.
  • У Вінниці теж відкриють парки, зони відпочинку, бібліотеки, салони краси, літні майданчики кафе і ресторанів та ін.
  • Чи легко буде вищевказаним закладам після тривалого карантину відновити роботу і як працюватиметься в новому режимі — дізналися журналісти 20minut.ua.

Усі анонсовані послаблення відбуватимуться за умови дотримання суворих протиепідемічних та санітарних критеріїв, переконують чиновники.

Вінничани вже з початку травня частково для себе послабили карантин. Якщо заглянути в Центральний парк в сонячну днину, там, попри замки на воротах, знаходиться чимало народу: люди поважного віку відпочивають на лавках, молодь фотографується біля тюльпанів, матусі гуляють з дітьми. Часто без захисних масок. Відповідь в усіх одна: гуляємо в парках, бо набрид замкнутий простір, скучили за свіжим повітрям і весняним сонцем.

Відео дня

З 11 травня, у зв'язку з послабленням карантину відкриють парки, сквери, зони відпочинку. На їх території розмістять таблички з інформацією про профілактику захворювання на коронавірус. Вінничани зможуть вільно прогулюватися, але доведеться це робити поки в масках і не гуртуватися більше, ніж по три людини. Спортивні і дитячі майданчики поки на карантині. Як і зони розваг в торговельно-розважальних комплексах.

З наступного понеділка, одягнувши засоби захисту, можна буде нарешті зробити зачіску і манікюр в салонах краси, випити кави на літньому майданчику кав'ярні. Хоч карантин послабився, а роботи в вищезгаданих закладах додасться чимало.

Правила і вимоги до закладів харчування

  • В усіх закладах мають вимірювати температуру працівників перед початком робочого дня. Не допускатимуть до роботи працівників, у яких температура вища за 37,2 градуса й ознаки респіраторних захворювань.Дистанція між столами повинна бути 1,5 метри, а за кожним з них може перебувати лише одна або дві людини.
  • Адміністрація або персонал самі повинні контролювати й забезпечувати умови щодо запобігання чергам.
  • На вході до закладів мають бути розміщені антисептики.
  • Меню має розміщуватися поруч з місцем видання замовлень, давати меню клієнтам не можна.
  • Замовлення дозволяється видавати виключно в одноразовому посуді й закритій тарі. Працівники повинні використовувати засоби індивідуального захисту, а роботодавець має забезпечити їх п'ятиденний запас і стежити за виконанням цього правила.
  • Перед і після відкриття, а також що дві години приміщення закладу вимагають обробляти мийними й дезінфекційними засобами.
  • Місце розрахунку має бути обладнане пристроями для безконтактної оплати, поличкою для передачі замовлення без контакту з клієнтом.

Директор Ресторану Rich Катерина Ковтун каже що і їх літня тераса запрацює. Та вона поки точно не знає, коли. Каже, ресторатори чекають остаточного затвердження правил обслуговування клієнтів від уряду, бо вищевказані — надто жорсткі.

— Якщо зали літніх майданчиків  будуть заповнені згідно санітарних норм наполовину, деяким закладам відкриватися буде невигідно. Це призведе до звільнення половини персоналу та зменшення меню, — розповідає керівниця закладу. 

Вінницький ресторан Віталій Гуменюк каже, що «Вінницька реберня» точно запрацює. А чи «Грузинський дворик» переживе карантин — не впевнений.

— Якщо ми відкриємо заклад, а людей приходитиме в рази менше, я не назбираю навіть на оренду, — говорить ресторатор. — А є ще ліцензія на алкоголь, є податки, є персонал, та сама реклама. Тому чи буде працювати «Грузинський дворик», я не знаю.

Умови роботи перукарень та салонів краси

  • Прийом клієнтів здійснюється тільки за попереднім записом та з дотриманням часового інтервалу не менше як 15 хвилин між відвідувачами, виключаючи контакт між ними. Очікування черги має відбуватися зовні приміщення з дотриманням дистанції 1,5 м.
  • Перебування сторонніх осіб і очікування послуги клієнтами у закладі забороняється, виняток становлять батьки, які очікують малолітніх дітей або супроводжують людину з інвалідністю.
  • На вході необхідно розмістити антисептики.
  • У приміщенні одночасно дозволено перебування клієнтів з розрахунку не більше однієї особи на 10 квадратних метрів в залі обслуговування. До початку отримання послуги перебування в приміщенні дозволяється тільки в респіраторах та індивідуальних засобах захисту, які закривають рот і ніс.
  • Між місцями надання послуг потрібно забезпечити дистанцію не менше двох метрів.
  • Після кожного пацієнта необхідно проводити дезінфекцію і поточне прибирання поверхонь, до яких торкаються клієнти, і дезінфекцію інструментів багаторазового використання.
  • Працівники повинні використовувати засоби індивідуального захисту (маски, рукавички), а роботодавець — забезпечити їх п'ятиденний запас і стежити за дотриманням цього правила. 

Перукар Інна Шевчук вже знає, що з понеділка вийде на роботу і працюватиме в салоні за новими правилами. На вихідних чекає остаточних настанов свого керівника, як вони працюватимуть в посткарантинному режимі.

— Сподіваємося, що такі жорсткі умови обслуговування клієнтів з часом послабляться. Бо клієнти розривають телефон, усі прагнуть найближчим часом постригтися пофарбуватися, зробити зачіску, — розповідає працівниця перукарні. — А в нових умовах це не дуже можливо.

Власниця салону краси Олена Гуренко теж нечітко уявляє роботу в новому форматі.

— Добре, що наш салон розділений на окремі кімнати. А є такі, що в одній залі за столом роблять манікюр, а поруч в кріслі роблять зачіску. Якщо доведеться дотримуватися відстані у два метри, то я не знаю, чи такі салони відчиняться.

А що з бібліотеками та музеями?

Спраглих до знань чекають міські бібліотеки. Одягати засоби захисту, дотримуватися санітарної дистанції потрібно буде і там. А от музеї Вінниці з 11 травня не запрацюють. Нам про це сказали у Краєзнавчому музеї. 

Справа в  тому, що керівники українських музеїв звернулися з відкритим листом до Кабміну стосовно послаблення карантину.

Вони вважають, що відкривати музеї до того, як відновиться робота громадського транспорту, неможливо, адже працівники просто не зможуть дістатися до місць праці, а відвідувачі — до музею. Крім того, велика частина працівників є людьми похилого віку. Отже вони перебувають у зоні ризику.
 

Читайте також:

Єгипет і Туреччина чекає українців у червні. Вінничани підпільно почали туристичний сезон

Чоловіку, жінці, дитині: кому і які вітаміни слід приймати для зміцнення імунітету?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Елена Акчурина

    А когда пойдут межгородские автобусы и маршрутки? Надо же картошку посадить!
  • Elena Markova

    Цiкаво, чи хтось дивися и порiвнював статистику смертностi вiд пневмонiй та грипу минулих 2-3 роки??? Нiхто з влади не переймаеться скiлькох людей заражатиме 1 хворий вiдкритою формою туберкульозу?????? Нi нема коли над цим задумуватись i ставити  запитання, бо влада зайнята питанням вiдкриття бiблioтек та музеiв, хоча мабуть доречнiше вiдкривати робочi мicця, бо на голодний шлунок якось нi в музей нi в бiблiотеку не захочеться бiгти!!!!!! Швецiя наприклад iз офiцiйних даних  по летальностi випадкiв анi трохи не помилилась не пiдтримавши це божевiлля з карантином !
  • Володимир Сідлак

    =.. музеї, парки і генделики?!?!? =!!! Людям працювати треба!!!!

    Ols Kat reply Володимир Сідлак

  • Лариса Кравченко

    надо срочно запускать общественный транспорт для всех нуждающихся, не для гуляний,а чтобы добраться в больницы,к родителым, детям,на дачити т.п.  но со строгим соблюением правил безопасности в связи с ситуацией
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up