Партнер рубрики Культурний відпочинок

Від усіх проблем врятує бармен. Специфіка роботи вінницьких барменів

  • Мені як завжди. Три вінницьких бармени розповіли RIA, як шукають підхід до гостей, що таке культура пиття, на що витрачають свої чайові та чому бармен — це ще й психолог
Від усіх проблем врятує бармен. Специфіка роботи вінницьких барменів


Перш ніж стати барменами, вінничани закінчували академії та міняли роботи. За вечір можна взагалі не отримати чайових або заробити на «Жигулі». Бармени заробляють більше за юристів. Якщо у тебе є схильність до алкоголю, то краще не ставати за барну стійку. Вони знають, чим пригощати будь-яких дівчат.

Події, які відбуваються в житті вінницьких барменів, часом бувають незвичними. І кожен новий день не схожий на всі попередні. У них свої постояльці, які приходять не тільки випити, але й поговорити. Висповідатися.

 

Владислав Золотовський
27 років, бармен в Hungry Duck Pub


— Перш ніж я опинився тут, я працював адміністратором у інтернет-салоні, на поліграфії, торговим агентом, вантажником, експедитором, барменом у ресторані, клубі та караоке. Але життя змусило змінити роботу і я прийшов сюди.

Спочатку я не знав, як правильно вести себе з клієнтами, але це приходить з досвідом. Давайте на прикладі гостя напідпитку: він приходить і просить тебе налити — ти наливаєш. Чому? Тому що він попросив. А з досвідом ти будеш вступати з ним у контакт: запитаєш, що він пив, що їв, як себе почуває, може відмовиш його чи запропонуєш інший варіант, наприклад, чайку.

Бармен — це живий емоційний щит. Тобто, ми повинні бути психологами, а якщо того вимагає ситуація, то бездушною машиною, яка буде тільки наливати. З роками я навчився підводити гостей до того, чого хочу я, а не вони. А я хочу, щоб гість пішов задоволеним, адже задоволений гість завжди приведе із собою друзів і скаже, що хлопець за стійкою минулого разу не дав йому напитися.
 


Нерідко буває, що люди розмовляють зі мною про погоду чи напої, а хтось приходить і скаржиться на свої особисті проблеми, але таке буває, коли підійшла кондиція. До кондиції теж по різному приходять. Був у мене один постоялець, якого можна назвати професійним «любителем рідини». На моїх очах він із пивної лійки випив півлітра горілки з пивком, встав, закусив і продовжив вечір. А напередодні останнього Нового року, один з гостей був так вдячний, що за вечір ми з напарником заробили на «Жигулі». Але потрібно пам'ятати, що алкоголь — це такий хлопець, з яким потрібно на ви, в пенсне і в котелку.

Коли ти хороший бармен — гості приходять безпосередньо до тебе, тому що знають, що все буде добре, їм приємно з тобою спілкуватися. У людей є свій стоматолог, психолог, перукар і є свій бармен. Якщо все так, значить, ти фахівець своєї справи.


Владислав Бекетов
25 років, бармен в Beef Eater


— Прийшов працювати барменом, тому що потрібні були гроші. Це було сім років тому, тоді як раз у Ірпінській податковій академії навчався. Закінчив бакалаврат, міг продовжити навчання, але на бюджет я б навряд чи пройшов, а йти за дві тисячі працювати за фахом не хотів.

Барменом я почав заробляти в два рази більше за колег-юристів. Іноді зустрічаю їх, розповідають про роботу в офісі, нудьгу, сірість та скаржаться на рутину. Для деяких п'ятниця стала приводом напитися, а я відчуваю себе добре. Мені це подобається, я вмію це робити, так що і далі буду цим займатися. Хоча є і зворотна сторона — робота морально важка, постійний недосип, а у деяких через безперервне стояння починається варикоз.

Найбільше мені подобаються компанії друзів, які давно не бачилися і збираються в нашому закладі. Коли вони підходять до бару, я завжди намагаюся приділити час, щоб подарувати їм свято. Деякі з них щось тобі розповідають, але я знаю, що у відповідь вони нічого чути не хочуть. Їм просто потрібно висловитися. Під кінець вечора вони вже бачать у мені друга, який може запропонувати їм не чергову порцію гіркого віскі, а солодку каву.
 


Для того, щоб гості поверталися знову, мені нічого особливого робити не доводиться: налив та вислухав. Забороняти їм пити я теж не маю права, можу запропонувати замість 50 мілілітрів алкоголю 25. Реакція буває різною, але, як правило, по людях відразу видно, коли вони неадекватні, а коли п'яні.

Колись давно я вважав, що бармен може відпрацювати курортний сезон і купити машину. Принаймні так говорили. Хотів в університет на власному авто їздити, а виявилося, що все зовсім не так. Чайових буває всього 20 гривень за вечір, а іноді взагалі не буває. Особисто я живу на ставку.

Той, хто думає, що робота бармена, це створення коктейлів, глибоко помиляється. Коктейлі — це крапля в морі. Ми підготовлюємо і прибираємо робоче місце, затарюємо полиці, проводимо контроль посуду, контролюємо наявність товару, постійні переобліки і матеріальна відповідальність за весь бар, робота з клієнтами та колективом. У професію я прийшов заробляти, але завдяки їй мені стало легко спілкуватися з людьми, я навчився коктейльному мистецтву і отримую задоволення від своєї роботи.
 


Тимофій Хмарський
28 років, бармен в River City


— Потрапив у цю професію випадково, коли найкращий друг підбив піти навчатися на бармена. У підсумку я пішов, а він ні. Минуло багато років, десять з яких я працюю за фахом.

Кожен мій день — це рух, я ніколи не стою на місці і маю можливість розвиватися. Мені подобається ця робота, бо я по життю не звик нудьгувати. У мене постійне свято, нові люди, цікаві та корисні знайомства, та й гості час від часу щось видають.

До кожного з них потрібен індивідуальний підхід — як до наших, так і до іноземців. Через фінансові можливості між нами є різниця. Українці більше по пиву, горілці, легким та дешевим коктейлям, а іноземці вважають за краще віскі, коньяки, бренді та вина.


Звичайно ми намагаємося сприяти тому, щоб люди пили менше горілки, навчаємо їх культурі пиття. Тобто, що та з чим пити. І українці нарешті починають вникати у це. Їм починає це подобатися. Але випадків: «ану налий мені найдорожчого, що у вас є і залий туди пепсі» — все одно вистачає.

Наприклад, нелогічно розбавляти Hennessy кока-колою. По-перше, через ціни, по-друге, через смакові якості коньяку. А ось віскі з колою — це цілком нормально. Взагалі конкретних рамок не існує, є рекомендації від виробників чи сомельє.

Коли люди тільки потрапляють в барну справу, то в багатьох страждає печінка. Є інтерес спробувати все, дізнатися, яке воно на смак. Але головне тут — дружити з головою, а якщо є нездоровий інтерес до алкоголю, то я б взагалі не радив йти працювати за бар. Тільки в мінус підеш.

А кажучи про чайові, я скажу, що «багато чайових» — це відносне поняття. Так, вони є, але ми, як і багато інших, живемо від «зп. до зп.». Чайові більше на сигарети чи проїзд. У багатьох гостей взагалі немає такого поняття, як віддячити бармену за виконану ним роботу. Але ж, якщо нас добре попросити, то ми можемо порадити, з яким напоєм «підкотити» до тієї чи іншої дівчини. Ми знаємо цю кухню.


 

Коментарі (6)
  • Евгеній Поліщук

    Нехай налиють тим мудакам на мосту може почнуть щось робити
  • лалка

    Сталя, а ти де?
  • лалка

    Лол, "схильність до алкоголю". У вас редактори є, взагалі?

    Anonymous reply лалка

    а шо вам не нравиця?

    Михаил Курдюков reply лалка

    Вас не влаштувало, що написано схильність до алкоголю, а не до алкоголізму? Чи вам хотілося прочитати схильність до вживання..? Можливо є інші варіанти?

    лалка reply Михаил Курдюков

    саме так
14:01 Графік планових відключень світла на наступному тижні (21 - 28 травня) 12:59 Курс валют НБУ на 20 травня. За скільки на вихідних продають долари? 12:20 На Соборній на тротуарі водій вантажівки переїхав літню вінничанку 11:51 У Центральному парку перевіряють на ВІЛ. На залвокзалі виявили двох інфікованих 11:45 Зухвале пограбування на Вінниччині: двоє «копів» вночі увірвалися до будинку 10:58 На площі Шевченка хор "Соломія" збиратиме гроші на лікування Світланки play_circle_filled 10:01 Володимир Гройсман з Дня Європи добирався вінницьким трамваєм (ФОТО) photo_camera 09:41 Шокуюча заява СНД: Україні немає кого відкликати зі статутних органів 09:00 Прогноз погоди в Вінниці у неділю, 20 травня 2018 року 20:33 Янголи з грошима та інші фотолокації. Як виглядала Соборна в День Європи photo_camera 19:51 Рвань від Загорецької та Челентано зі Стоянівки: над чим сміялися в День Європи 17:44 Як проходить День Європи у Вінниці (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 17:44 Англійські традиції на площі Ліверпуль - волинки та Шекспір від столичних гостей (відео)
photo_camera

Вчора, 19 травня 2018 року, Вінниця святкувала День Європи. На свято з’їхалось чимало висопоставлених гостей, серед яких...

photo_camera

У День Європи вулицю Соборну заполонили вінничани та гості міста. Впродовж дня тут можна було побачити велики кількість найрізноманітніших...

photo_camera play_circle_filled

Вінницький атлет Сергій Грачов поставив новий рекорд — 18 метрів він протягнув автобус. Вага стронгмена — 78 кілограмів,...

З 15 червня до 2 вересня 2018 року призначили дoдаткoвий швидкісний пoїзд Інтерсіті+ №761/762 спoлученням Київ – Oдеса –...

Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up