Від усіх проблем врятує бармен. Специфіка роботи вінницьких барменів

Від усіх проблем врятує бармен. Специфіка роботи вінницьких барменів
  • Мені як завжди. Три вінницьких бармени розповіли RIA, як шукають підхід до гостей, що таке культура пиття, на що витрачають свої чайові та чому бармен — це ще й психолог


Перш ніж стати барменами, вінничани закінчували академії та міняли роботи. За вечір можна взагалі не отримати чайових або заробити на «Жигулі». Бармени заробляють більше за юристів. Якщо у тебе є схильність до алкоголю, то краще не ставати за барну стійку. Вони знають, чим пригощати будь-яких дівчат.

Події, які відбуваються в житті вінницьких барменів, часом бувають незвичними. І кожен новий день не схожий на всі попередні. У них свої постояльці, які приходять не тільки випити, але й поговорити. Висповідатися.

 

Відео дня

Владислав Золотовський
27 років, бармен в Hungry Duck Pub


— Перш ніж я опинився тут, я працював адміністратором у інтернет-салоні, на поліграфії, торговим агентом, вантажником, експедитором, барменом у ресторані, клубі та караоке. Але життя змусило змінити роботу і я прийшов сюди.

Спочатку я не знав, як правильно вести себе з клієнтами, але це приходить з досвідом. Давайте на прикладі гостя напідпитку: він приходить і просить тебе налити — ти наливаєш. Чому? Тому що він попросив. А з досвідом ти будеш вступати з ним у контакт: запитаєш, що він пив, що їв, як себе почуває, може відмовиш його чи запропонуєш інший варіант, наприклад, чайку.

Бармен — це живий емоційний щит. Тобто, ми повинні бути психологами, а якщо того вимагає ситуація, то бездушною машиною, яка буде тільки наливати. З роками я навчився підводити гостей до того, чого хочу я, а не вони. А я хочу, щоб гість пішов задоволеним, адже задоволений гість завжди приведе із собою друзів і скаже, що хлопець за стійкою минулого разу не дав йому напитися.
 


Нерідко буває, що люди розмовляють зі мною про погоду чи напої, а хтось приходить і скаржиться на свої особисті проблеми, але таке буває, коли підійшла кондиція. До кондиції теж по різному приходять. Був у мене один постоялець, якого можна назвати професійним «любителем рідини». На моїх очах він із пивної лійки випив півлітра горілки з пивком, встав, закусив і продовжив вечір. А напередодні останнього Нового року, один з гостей був так вдячний, що за вечір ми з напарником заробили на «Жигулі». Але потрібно пам'ятати, що алкоголь — це такий хлопець, з яким потрібно на ви, в пенсне і в котелку.

Коли ти хороший бармен — гості приходять безпосередньо до тебе, тому що знають, що все буде добре, їм приємно з тобою спілкуватися. У людей є свій стоматолог, психолог, перукар і є свій бармен. Якщо все так, значить, ти фахівець своєї справи.


Владислав Бекетов
25 років, бармен в Beef Eater


— Прийшов працювати барменом, тому що потрібні були гроші. Це було сім років тому, тоді як раз у Ірпінській податковій академії навчався. Закінчив бакалаврат, міг продовжити навчання, але на бюджет я б навряд чи пройшов, а йти за дві тисячі працювати за фахом не хотів.

Барменом я почав заробляти в два рази більше за колег-юристів. Іноді зустрічаю їх, розповідають про роботу в офісі, нудьгу, сірість та скаржаться на рутину. Для деяких п'ятниця стала приводом напитися, а я відчуваю себе добре. Мені це подобається, я вмію це робити, так що і далі буду цим займатися. Хоча є і зворотна сторона — робота морально важка, постійний недосип, а у деяких через безперервне стояння починається варикоз.

Найбільше мені подобаються компанії друзів, які давно не бачилися і збираються в нашому закладі. Коли вони підходять до бару, я завжди намагаюся приділити час, щоб подарувати їм свято. Деякі з них щось тобі розповідають, але я знаю, що у відповідь вони нічого чути не хочуть. Їм просто потрібно висловитися. Під кінець вечора вони вже бачать у мені друга, який може запропонувати їм не чергову порцію гіркого віскі, а солодку каву.
 


Для того, щоб гості поверталися знову, мені нічого особливого робити не доводиться: налив та вислухав. Забороняти їм пити я теж не маю права, можу запропонувати замість 50 мілілітрів алкоголю 25. Реакція буває різною, але, як правило, по людях відразу видно, коли вони неадекватні, а коли п'яні.

Колись давно я вважав, що бармен може відпрацювати курортний сезон і купити машину. Принаймні так говорили. Хотів в університет на власному авто їздити, а виявилося, що все зовсім не так. Чайових буває всього 20 гривень за вечір, а іноді взагалі не буває. Особисто я живу на ставку.

Той, хто думає, що робота бармена, це створення коктейлів, глибоко помиляється. Коктейлі — це крапля в морі. Ми підготовлюємо і прибираємо робоче місце, затарюємо полиці, проводимо контроль посуду, контролюємо наявність товару, постійні переобліки і матеріальна відповідальність за весь бар, робота з клієнтами та колективом. У професію я прийшов заробляти, але завдяки їй мені стало легко спілкуватися з людьми, я навчився коктейльному мистецтву і отримую задоволення від своєї роботи.
 


Тимофій Хмарський
28 років, бармен в River City


— Потрапив у цю професію випадково, коли найкращий друг підбив піти навчатися на бармена. У підсумку я пішов, а він ні. Минуло багато років, десять з яких я працюю за фахом.

Кожен мій день — це рух, я ніколи не стою на місці і маю можливість розвиватися. Мені подобається ця робота, бо я по життю не звик нудьгувати. У мене постійне свято, нові люди, цікаві та корисні знайомства, та й гості час від часу щось видають.

До кожного з них потрібен індивідуальний підхід — як до наших, так і до іноземців. Через фінансові можливості між нами є різниця. Українці більше по пиву, горілці, легким та дешевим коктейлям, а іноземці вважають за краще віскі, коньяки, бренді та вина.


Звичайно ми намагаємося сприяти тому, щоб люди пили менше горілки, навчаємо їх культурі пиття. Тобто, що та з чим пити. І українці нарешті починають вникати у це. Їм починає це подобатися. Але випадків: «ану налий мені найдорожчого, що у вас є і залий туди пепсі» — все одно вистачає.

Наприклад, нелогічно розбавляти Hennessy кока-колою. По-перше, через ціни, по-друге, через смакові якості коньяку. А ось віскі з колою — це цілком нормально. Взагалі конкретних рамок не існує, є рекомендації від виробників чи сомельє.

Коли люди тільки потрапляють в барну справу, то в багатьох страждає печінка. Є інтерес спробувати все, дізнатися, яке воно на смак. Але головне тут — дружити з головою, а якщо є нездоровий інтерес до алкоголю, то я б взагалі не радив йти працювати за бар. Тільки в мінус підеш.

А кажучи про чайові, я скажу, що «багато чайових» — це відносне поняття. Так, вони є, але ми, як і багато інших, живемо від «зп. до зп.». Чайові більше на сигарети чи проїзд. У багатьох гостей взагалі немає такого поняття, як віддячити бармену за виконану ним роботу. Але ж, якщо нас добре попросити, то ми можемо порадити, з яким напоєм «підкотити» до тієї чи іншої дівчини. Ми знаємо цю кухню.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Евгеній Поліщук

    Нехай налиють тим мудакам на мосту може почнуть щось робити
  • лалка

    Сталя, а ти де?
  • лалка

    Лол, "схильність до алкоголю". У вас редактори є, взагалі?

    Anonymous reply лалка

    а шо вам не нравиця?

    Михаил Курдюков reply лалка

    Вас не влаштувало, що написано схильність до алкоголю, а не до алкоголізму? Чи вам хотілося прочитати схильність до вживання..? Можливо є інші варіанти?

    лалка reply Михаил Курдюков

    саме так
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up