– Заради фестивалю приїхали із Шаргородського району, – розповідає Галина. – У нас такого, звичайно, немає, але будемо сподіватися, що колись з’явиться. Шукали жаб'ячі лапки, але не знайшли. Натомість взяли мідії, афробургер і шашлик – пройдемося по екзотиці, так би мовити.
Утім, заради екзотики туди приходили майже всі. Людям було цікаво спробувати морепродукти, іспанське печиво чуррос, молекулярне морозиво, крафтові напої чи той же афробургер. Зокрема, останній делікатес, про який тільки і йшла мова, припав до смаку не всім. На думку одних, він був дорогуватим – 80 грн. Інші стверджували, що окрім булочки чорного кольору він нічим не відрізняється від свого класичного аналогу.
Стравою №1 було м’ясо. Більшість торгових наметів пропонували саме цю страву
Зате нам не вдалося зустріти людини, яка б жалілася на шашлик. «Тут прекрасне м’ясо. Якщо бачу знайомих, то неодмінно раджу брати. Ще тут непоганий крафтовий сидр», – говорив відвідувач фестивалю Олександр. На думку чоловіка, захід треба було проводити на кілька тижнів пізніше, коли люди трохи розберуться з дачними справами. «Тому і людей не так багато прийшло. Восени було на порядок більше». Ми намагалися з’ясувати у організаторів, скільки людей відвідали фест, але у них таких даних не виявилося. Як і інформації про те, скільки кілограмів або тонн їжі було з’їдено, а літрів напоїв випито.
Ті, кому до рук потрапляв анонс заходу (кілька хлопців у костюмах скоморохів безперестанку роздавали безкоштовні фестивальні газети), могли тішитися розмаїттям програми: дві музичні сцени, танцювальні батли, воркшопи, інклюзивні майданчики, майстер-класи, кіно на відкритому повітрі тощо. Багато вінничан приходили цілими компаніями або сім’ями, як це зробили Сергій, Ольга та їх донька Марія: «Це наш перший досвід, коли ми, отак, всією родиною вийшли на такого роду захід. Вже з самого початку нам тут подобається, бо їжа смачна, а атмосфера крута», – смакуючи стравами грузинської кухні та кукурудзою, розповідали вінничани. «Їсти більше не будемо, вже не лізе. А от музику послухаємо із задоволенням. Може щось і на вечір вигадаємо».
Ось такі ведмедики роздавали безкоштовні смаколики на фестивалі
Перед початком заходу організатори повідомили, що їхня задача створити місце, де вінничани та гості міста отримуватимуть задоволення, зокрема, від їжі, музики та спілкування. «Зробити так, щоб кожен міг знайти на фестивалі задоволення для себе», – наголошували вони. Але попри те, що музики було вдосталь із самого початку деякі відвідувачі все одно не зрозуміли задуму, коли естрадно-духовий оркестр виконував класичні композиції для натовпу, який тільки те й робив, що поїдав перед ними кілограми шашлику і випивав літри пива.
Люди поважного віку жалілися ще й на гучність: «Живемо поряд, тому і вирішили подивитися, що тут відбувається, – розповіли дві літні жінки, Валентина та Людмила. – Але захід не зовсім для нас: по-перше, музика занадто гучна, а тому заважає. По-друге, з нашою пенсією ми нічого не можемо собі дозволити». Бабці кажуть, що було би непогано, якби пенсіонерам зробили пільгові ціни чи, наприклад, невеличку знижку при пред’явленні пенсійного. «Ми проходили якийсь заклад, а там борщ (чи що то таке було) коштує 46 гривень. Та за такі гроші можна цілу каструлю наварити». – підрахували бабусі.
Багато вінничан приходили з дітьми. Деяким пощастило отримати безкоштовні смаколики від партнерів заходу
Валентина та Людмила не єдині, для кого ціни виявилися зависокими. Пані Ніна, яка привела на фестиваль своїх онуків-близнюків, Мішу і Пашу, говорить, що пересічна людина забагато на такому заході собі не дозволить: «Фестиваль подобається, багато навколо молоді, музика гарна, стільки різних страв. Але ж ціни недоступні. Скуштували шашлик і солодку вату, на тому й все. Зі своєю пенсією на більше розраховувати не доводиться».
Судячи з коментарів у соцмережах, реакція вінничан на Vinnytsia Food Fest доволі суперечлива. Одні задоволені обслуговуванням, цінами та різноманітністю страв. Інші стверджують, що стикнулися з хамським ставленням з боку торговців, не якісною їжею та маленькими порціями.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 13 від 26 березня 2025
Читати номер
юрій ступак
Виктор Федин