Що відомо про цьогорічний «VINNYTSIA JAZZFEST»

Що відомо про цьогорічний «VINNYTSIA JAZZFEST»
  • Як зазначається в анонсі джазового фестивалю «VINNYTSIA JAZZFEST-2017», захід вражатиме легендарними іменами, виступами найвідоміших джаз-бендів, новим проектом «КіноДжаз» та світовими прем'єрами. Про це на інше ми дізналися на першій прес-конференції фесту

Близько двох десятків журналістів, організатори і партнери зібралися сьогодні, 17 серпня, на літньому майданчику кав'ярні «Чорна кішка Білий кіт» щоб поговорити про джаз. Вірніше про фестиваль, в назві якого це слово є ключовим – «VINNYTSIA JAZZFEST-2017».
 

Фестиваль буде проходити 23 та 24 вересня у концертній залі Вінницької регіональної дирекції «ВІНТЕРА» (вул. Театральна, 15).

Кого я послухаю на фестивалі?

За словами директора фестивалю, Павла Третьякова, одним з агенств було проведено дослідження, яке показало, що на думку вінничан саме джазовий фестиваль став найкращою культурною подією минулого року. Тому цьогорічна програма повинна бути, як мінімум, кращою за попередню. Про неї і розповіла генеральна продюсерка джазового фестивалю Ірина Френкель.
 

Відео дня


– Наша програма буде складатися з 8 колективів і розбита на 4 блоки по 2 концерти на день, – каже Ірина Френкель. – Україну у цьому році представить проект KoloYolo. Це фольк-джазова музика, з джазовою бандурою і з дуже автентичним співом. Думаю, що цей молодий і перспективний колектив, через кілька років, стане музичною візитівкою нашої країни. У цьому ж концерті-відкритті візьме участь зірка світового джазу – Володимир Тарасов. Він приїжджає з партнерами і виступить в форматі тріо. Відмінність цього колективу від інших в тому, що вони ніколи не репетирують. Тобто вони зустрічаються і починають грати. З Тарасовим разом виступлять саксофоніст Людас Моцкунас і басист Євгеніюс Каневічюс.

Другий концерт першого дня фестивалю відкриє проект джаз-ф'южн Квартет Мішеля Майса з Люксембургу, Франції та Німеччини. Завдяки елементам року і імпровізації, яка притаманна саме сучасним джазовим музикантам, їх музика спрямована на більш молоду аудиторію.

А перший день завершить неординарний мюнхенський проект DAS HOBOS. Їх назва розповідає історію про людину, яка в ХІХ столітті подорожувала по залізниці у пошуках заробітку. І не дивно, що тріо позиціонує себе музикантами європейських залізниць. У них навіть традиція є: відводити один тиждень на рік на життя в старих і занедбаних вагонах. Після цього музиканти випускають новий альбом. Причому записують платівку з першого разу.

– Другий день нашого фестивалю відкриє зірка світового джазу Ян Гуннар Хофф, – продовжує Ірина Френкель. – Це буде соло на роялі. Він любить імпровізувати наодинці з собою, а ми домовилися, що на фестивалі буде презентована сучасна авторська норвезька джазова музика. Те, що жодного разу не звучало на нашому фестивалі. Також, у цьому відділенні виступить Тріо Йорга Ляйхтфріда. Це також авторська джазова музика. Крім того, що цей концерт підтримав австрійський культурний форум, тріо ще отримало спеціальний композиторський грант для нашого фестивалю і вже створює абсолютно нову музику. Тобто світова прем'єра відбудеться саме на вінницькій сцені.
 


За традицією останній концерт фестивалю – це концерт на особисте запрошення. Цього року організатори презентують два проекти. Перший – це парижани BATYNGA & The SUBPRIMES, які виконають афро-джаз. До слова, в колективі взагалі немає представників африканського континенту, але їм притаманний його темперамент, і звичайно ж, вони будуть використовувати банджо і сузафон. Мелодія останнього на фестивалі прозвучать вперше. Проект використовує й інші інструменти, але саме два перших надають фарб афро-джазу.

Закривати фестиваль будуть зірки чистого гатунку – американське Тріо Сайруса Честната. Описати цей концерт можна одним реченням: феєрверк віртуозності і задушевна лірика, госпел, блюз, потужний свінг і афро-кубинські ритми.

Куди бігти за квитком?

Як і минулого року, окрім разових квитків, джазомани зможуть придбати мультиквиток, що буде перепусткою на всі концерти фестивалю. Вартість такого квитка становить 435 гривень.

Також організатори розповіли про систему знижок, яка може доходити до 43% – для тих, хто придбає квитки до 9 вересня. З 9 до 16 вересня – ціни піднімуться на 21%. А останні десять днів перед фестивалем квитки будуть продавати без знижок.

Придбати квитки онлайн можна на офіційному сайті фестивалю www.jazz.vn.ua та на сайті bilet.vn.ua.

Також квитки продаються у касах Вінниці: у ТСК «Магігранд» (10.00-21.00), ТЦ «Петроцентр» (10.00–20.00), театрі імені Садовського (13.00-19.00), Вінницькій обласній філармонії (13.00-18.30), Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К.А.Тімірязєва (10.00-19.00).

За новинами фестивалю можна слідкувати на офіційному сайті www.jazz.vn.ua.
 

Там ще й про джазове кіно щось було?

Фішкою фестивалю цього року стане новий проект «КіноДжаз», завдяки якому Вінниця буде жити в ритмі джазу цілих шість тижнів, що передують фестивалю.

Проект буде запущено вже цієї суботи, 19 серпня, на площі біля Універмагу. В програмі кінострічки про джаз, видатних джазових музикантів і найяскравіші момени минулорічних фестивалів «VINNYTSIA JAZZFEST-2017».

А щосереди на тому ж місці, у всіх бажаючих, буде можливість подивитися на великому екрані серіал «Джаз». У 2001 році режисер стрічки Кен Бернс показав світу бурхливу і драматичну історію розвитку джазу. Фільм проведе вас по основним віхам історії джазу, яка нерозривно пов'язана з історією минулого століття. Приголомшливі музиканти, живі свідки часів, коли джазова музика займала до 95% ринку розкажуть вам свої історії. А чудовий сучасний трубач Вінтон Морсаліс, який є ще й істориком джазу, допоможе вам не загубитися на цьому шляху.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валерка

    Організатори кожен рік приємно дивують)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled 09:18 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up