Домашні розваги: найпопулярніші в світі настільні ігри для родини

Домашні розваги: найпопулярніші в світі настільні ігри для родини

Редакція 20minut.ua разом з Smart Board Games підібрали ТОП-15 сімейних настільних ігор, які увійшли в 50-ку кращих сімейних ігор світу за рейтингом самого експертного порталу про настільні ігри BoardGameGeek.

Якщо ви вирішили приємно провести час зі своєю родиною, то настільні ігри допоможуть згуртуватися, повеселитися і навіть поліпшити свої навички.

Настільні ігри - це не тільки розвага. Є ігри на історичні та географічні теми: в такому форматі діти легко засвоюють нові знання. Логічні та стратегічні ігри вчать мислити, ставити цілі і розписувати завдання для їх досягнення, розвивають просторове мислення. Нарешті, сам процес гри знімає стрес і робить позитивний вплив на здоров'я та самопочуття. До такого висновку прийшли вчені з Університету Стокгольма: вони провели експеримент, в ході якого люди від п'яти до сорока років регулярно грали в настільні ігри протягом трьох місяців. В результаті мозок людей, які брали участь в дослідженні, став працювати на 30 відсотків краще. До речі, в Німеччині часто літнім людям лікарі рекомендують грати в настільні ігри, щоб підтримувати розумову форму.

Але головне, вечори, проведені разом, ви і ваші діти будуть згадувати довго. Відчуття згуртованої сім'ї, членам якої так добре один з одним, забезпечує самий надійний тил у важких життєвих ситуаціях.

1. Крила

Це змагальна настільна гра, в якій гравці виступають в ролі любителів птахів (дослідників, спостерігачів за птахами, орнітологів і колекціонерів), прагнуть виявити і залучити кращих птахів в свою мережу заповідників дикої природи. Це дуже красива і добра гра - відмінно підійде і для дітей. Є елемент навчання - ти дізнаєшся про звички різних птахів (в грі не випадково зазначена їжа і типи гнізд, там все продумано) і цікаві факти про них. Суть гри в наступному: у кожного гравця є свій планшет, де він будує свій пташиний заповідник. Завдання зібрати на планшеті карти птахів в різних середовищах існування, причому карти мають дії, які будуть вам допомагати. Також, у кожного є бонусна карта, виконавши завдання якої, теж можна заробити очки.

Купити за 1600 грн у магазині Smart Board Games

2. Azul

Azul - неймовірно красива, абстрактна настільна гра. Перше, чим підкорює Азул - якістю компонентів і яскравим оформленням. Як тільки ви заглянете в органайзер, то перше на що зверните увагу - красиві, приємні плиточки. Ті самі, які ви будете викладати в мозаїку в процесі партії. Друге, звичайно, - ігровий процес! Гравці по черзі набирають кольорову плитку, щоразу беручи її за одним кольором із запропонованих комплектів, щоб раніше суперників виконати замовлення з облицювання палацу ... Створюючи з яскравих плиток красиві візерунки, гравці отримують переможні очки, які і визначають переможця в кінці гри. Азул - прекрасний представник сімейних ігор, заслужено отримав безліч нагород. Неймовірно красива і розумна гра з нескладним ігровим процесом. За зовнішнім абстрактом ховається глибока і затишна стратегія від 2 до 4 осіб.

Купити за 1299 грн у магазині Smart Board Games

3. Печворк

У грі Печворк двом гравцям належить спробувати себе в шитті клаптиків, і, хоча, номінально один з них буде названий переможцем, задоволення від гри отримають всі. Правила нескладні, але потребують деякого розрахунку, а втім, в Печворк головне - не перемога, а процес. Щоб створити свій шедевр, гравці будуть викладати на свій планшет шматочок тканини (тайл). За розміщення кожного тайла потрібно заплатити гудзиками, заробити які можна рухаючись по треку обліку часу. Будьте уважні, обганяючи іншого гравця, ви передаєте йому хід, але якщо рухатися занадто повільно, то у вас буде мало гудзиків для покупки нових шматочків. Печворк стане прекрасним вибором для приємного сімейного вечора. Прості правила дозволять дітям і дорослим моментально вникнути в гру, а короткі партії затягують і підштовхують зіграти ще одну, а потім ще одну.

Купити за 650 грн у магазині Smart Board Games
 

4. Пандемія

У настільній грі Пандемія вам, досвідченим фахівцям, належить облетіти земну кулю, стримуючи дев'ятий вал захворювань. На ігровому полі, яке представляє собою карту світу, зображені кілька великих міст. Кожен хід гравець може зробити до чотирьох дій: подорожувати між містами, лікувати заражене населення, винаходити вакцину або будувати дослідну лабораторію. У колоді карт містяться спеціальні здібності для гравців, але також в колоду замішані карти епідемій, які прискорюють і підсилюють просування хвороб. Якщо одна або кілька хвороб пошириться за межі «одужання» або проходить занадто багато часу - команда програє і світ приречений. Зупиніть чотири хвороби - врятуйте світ! "Пандемія", в оригіналі Pandemic, понад десяти років входить в ТОП-10 кращих сімейних ігор та ТОП-100 кращих ігор по рейтингу порталу BoardGameGeek, а також удостоєна безлічі нагород за роки свого існування.

Купити за 1150 грн у магазині Smart Board Games

5. Кодові імена.Дует

Це адаптована для двох гравців версія вже нашумілої гри Кодові імена. Суть гри полягає в тому, щоб відгадати слова на полІ (розкрити секретних агентів) не потрапивши на "вбивцю". Гравці по черзі дають один одному підказки - слова-асоціації, що об'єднують кілька загаданих слів. Головною особливістю версії Дует є те, що тепер ви не суперники, а партнери, які повинні перемогти гру, тобто відгадати всі слова за обмежену кількість ходів. Величезний плюс Кодовим ім'ям - це неймовірна кількість варіацій, тому кожна партія буде унікальною, а сама гра ніколи не зживе себе. Загалом, це відмінна розвага для двох і для великої компанії, для дорослих і дітей, для новачків і досвідчених ігроманів. Може стати прекрасним подарунком для себе і друзів!

Купити за 580 грн у магазині Smart Board Games

6. Острів Котів

Острів Котів - це чарівна стратегія середньої тяжкості на розміщення кішок в формі полімін на ковчеги. Ви берете участь у рятувальній місії на Острові Котів, намагаючись врятувати якомога більше кішок до прибуття злого Лорда Вешти. Кожна кішка представлена унікальною плиткою і належить до певної сім'ї, так що вам потрібно постаратися знайти спосіб, щоб всі вони помістилися на ваш човен, не втративши сім'ю. Кожен хід вам доведеться робити непростий вибір. Отримати додаткове індивідуальне завдання, витративши на нього левову частку запасу риби - такої собі місцевої «валюти»? Або залишити рибу на потім, щоб принадити більше котиків? Але як перенести котика на корабель, якщо у вас немає кошика? Адже на його покупку теж потрібна риба ... Не дивлячись на велику кількість різних механік, правила Острова Котів зрозумілі і прості в освоєнні навіть для дітей від 10 років. А сімейний режим і зовсім відмінно підійде для гравців від 8 років і старше - ідеальний спосіб залучити дитину до більш «дорослих» настолок.

Купити за 1350 грн у магазині Smart Board Games

7. Картографи

Картографи - сімейна настільна гра, в якій можна відправитися на зустріч пригодам хоч поодинці, хоч величезною компанією. Цілий рік (умовний, звичайно ж) гравцям належить подорожувати по королівським землям, старанно замальовувати вивчені околиці в картографічні планшети, отримувати за свої старання золоті монети зі скарбниці, а також почесні зірки, в колекціонуванні яких і полягає головне завдання. У грі «Картографи» вас чекають: незвичайна ігрова механіка малювання, завдяки якій кожна партія стане унікальною; ігровий процес, здатний зацікавити як новачків, так і досвідчених гравців; прості правила, які пояснюються за 5 хвилин; можливість зіграти у великій компанії або побити власний рекорд в одиночному режимі.

Купити за 405 грн у магазині Smart Board Games

8. Саграда

Саграда - нескінченно красива настільна гра. Вона сподобається гравцям, які не люблять складні правила: пояснити процес можна за 5 хвилин, а на картах майже немає тексту. Оцінять її й любителі пазлів, головоломок і судоку: очки приносять обдумані дії, а не сліпа удача. Любителі співпраці практично не відчують різниці з кооперативними іграми. Так, формально ви змагаєтеся з товаришами, але будувати підступи і відбивати агресію не потрібно, кожен вирішує власне завдання. Саграда для багатьох стала ідеальною gateway game - так називають першу гру, з якої починається знайомство з великим світом настільних ігор. Якщо хочете привернути до нового хобі друзів, знайомих хіба що з «Монополією», покажіть їм «Саграда»!

Купити за 1100 грн у магазині Smart Board Games

9. Розкіш

Блиск смарагдів, сяйво діамантів, кривава глибина рубінів - хтось добре розбирається в каменях, а комусь просто подобаються красиві настільні ігри. Настільна гра "Розкіш" дозволить вам відчути себе справжнім ювеліром, добуваючи дорогоцінні камені, розвиваючи і розширюючи своє виробництво. Ну, а в кінці вас чекає загальне визнання як заможної та впливової знаті епохи Ренесансу. У грі можуть брати участь від двох до чотирьох гравців. Вам належить грати за торговців - добувати коштовності в шахтах, слідувати торговими шляхами і купувати будівлі. Обмінюйте жетони дорогоцінних каменів на карти розвитку і тим самим заробляйте переможні очки. Той гравець, хто першим набере п'ятнадцять очок, оголошується найуспішнішим ювеліром.

Купити за 1299 грн у магазині Smart Board Games

10. Каркассон

Гра Каркассон стала настільки популярною за кордоном, що під маркою Каркассон стали випускатися ігри тієї ж спрямованості, але з іншими цікавими темами. Гра Каркассон завоювала масу різних премій і нагород, в тому числі була грою року в Німеччині. Тема гри - освоєння територій навколо Каркассона, одного з найбільших замків, а пізніше і міст Франції. Кілька гравців виконують ролі феодалів, які розвідують, що й до чого в навколишніх землях, і беруть під контроль дороги, захоплюють орні угіддя, будують міста і монастирі. Ключовий стратегічний момент гри - це час, коли гравець вирішує, "куди ж ставити" новий квадрат землі. Гравець вибирає, що для нього вигідніше, адже один квадрат може дати кілька варіантів розміщення з різними наслідками. Продовжити свій об'єкт або перешкодити супротивникові завершити його монастир / місто / дорогу?

Купити за 654 грн у магазині Smart Board Games

11. Криптид

У грі Криптид гравцям доведеться опинитися членом групи криптозоологів, яка зібралася разом, щоб виявити невловиму істоту. Це унікальна дедуктивна гра, в якій гравцям належить спробувати розкрити інформацію про підказки своїх опонентів, не дозволяючи розкрити свою. На початку партії ігрове поле розкладається по одному із сотень можливих варіантів. Згідно з стартовою розкладкою кожен гравець отримує журнал з підказкою, яка є ключем для пошуків. Підказка може вказувати на тип місцевості, де ховається тварина (наприклад: пустеля, гори, ліс і так далі), на віддаленість від споруди (наприклад: в радіусі трьох гексів від зеленого храму), на наявність тварин на гексі і так далі ... найголовніше, що якщо скласти підказки всіх гравців, то вони вкажуть на унікальну локацію, де і ховається таємничий звір!

Купити за 999 грн у магазині Smart Board Games

12. Містеріум

Містеріум - дуже красива і цікава гра для любителів загадок і розслідувань. У цій грі важлива і командна, і індивідуальна гра - провідний «привид» допомагає гравцям розгадати асоціації і виграти. Це кооперативна настільна гра для 2-7 гравців. Один з гравців бере на себе роль примари, який живе в загадковому особняку. Решта гравців - це екстрасенси, які були спеціально запрошені господарем цього старого маєтку. Їм належить розгадати таємницю особняка і принести спокій його жителям: вночі в цьому загадковому місці всіх переслідують дуже тривожні сни. За переказами, привид - це душа одного з колишніх мешканців маєтку. Понад сто років тому його стратили за жахливий злочин. Ходили чутки, що чоловік був звинувачений помилково. Тепер він намагається за допомогою снів розповісти людям правду про те, що тоді сталося насправді. Екстрасенсам належить зрозуміти, що хоче донести привид, і в разі успіху записати на свій рахунок ще одну перемогу.

Купити за 750 грн у магазині Smart Board Games

13. Ведмежий Парк

Гра Ведмежий Парк багато в чому схожа на популярні Печворк і Острів Котів. Метою гравців знову буде найкраще заповнити свій ігровий планшет різними геометричними фігурами. На цей раз це буде зоопарк, в якому ви будуєте вольєри різних видів ведмедів. Плитки з загального поля в середині столу гравці отримують, закриваючи клітини з зображеннями тачки, бетономішалки та екскаватора на своєму планшеті. Залежно від типу закритої картинки, гравець може вибрати детальки, різні за розмірами і цінністю. Крім того, для розширення території вашого парку потрібно закрити клітку з будівельниками. Майже все, що ви робите під час гри (споруда вольєра з ведмедями, повна забудова кожної з чотирьох частин вашого зоопарку, виконання умов бонусних плиток) приносить вам переможні очки. Ігровий процес є свого роду гонкою, тому що чим раніше ви виконаєте дію, тим більше очок за це отримаєте.

Купити за 855 грн у магазині Smart Board Games

14. Біржа

Біржа - це економічна настільна гра для 2-4 чоловік, в якій учасники партії стають інвесторами, які намагаються сколотити собі статок в ринкових реаліях кінця 20-го століття. Настільна гра Біржа побудована на ідеї про те, що ніхто не знає повністю закони функціонування ринку, але кожен його учасник знає щось. Ця ідея знайшла своє відображення в двох ігрових механізмах: наявності інсайдерської інформації та купівлі акцій шести представлених в грі компаній. Гра Біржа ставить гравців перед необхідністю прийняття безлічі важливих рішень. Чи варто продавати акції зараз або краще притримати їх, ризикуючи при цьому стати банкрутом? Чи перевести свої резерви в гроші або залишити їх на кінець гри, щоб отримати жирні відсотки з активів? Рухи ринку зумовлені, але ніхто не знає в точності, що саме він приготує гравцям. Чи готові ви ризикнути своїми фінансами?

Купити за 1244 грн у магазині Smart Board Games

15. Маленький світ

Маленький світ - це одна з найвідоміших настільних ігор. Гра належить до стратегічних ігор, одночасно поєднуючи в собі серйозні механіки з бешкетним підходом до сеттінгу і жанру в цілому. Досить просто подивитися на дизайн персонажів, щоб повністю перейнятися атмосферою гри. Між гравцями буде вестися запекла експансивна війна за землі. У грі ціла безліч різних народів і кожен має свою особливість. Амазонки вкрай агресивні, Крисолюді просто дуже багато, Дворфи ефективні на захоплених рудниках і так далі. Вам належить завоювати навколишні землі і отримати якомога більше монет. Уміло керуючи народами, різними додатковими здібностями, вчасно приводячи народи в занепад і підлаштовуючи свою стратегію під ситуацію на карті світу, ви точно проб'єте собі шлях до перемоги!

Купити за 1610 грн у магазині Smart Board Games

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс Від читача 09:16 Вчитель з Вінниці став фіналістом премії «Ранкові зорі» 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up