Народна творчість: у Вінниці відкрилась виставка витинанок

Народна творчість: у Вінниці відкрилась виставка витинанок
  • 60 робіт молодого майстра з Полтавщини
  • Виставка пробуде менше місяця
  • Де подивитись?

 


Сьогодні, 25 березня у Вінницькому краєзнавчому музеї відкрилась персональна виставка майстра витинанки з Полтавщини Дмитра Короля «Казкові барви витинанки». В експозиції представлено 60 робіт, виконаних у 2012-17 роках.

 

  • Витинанка (від українського слова «витинати», тобто «вирізувати», «вивертати») — це вид давньослов'янського, зокрема українського народного декоративного мистецтва. Включає сюжетні та орнаментальні прикраси житла — ажурні, силуетні тощо.

 

Відео дня

Саме в період перед Великоднем за традицією окрім писанок створювалися і витинанки, які були оздобою української оселі. Наразі, у сучасному мистецтві витинанка стала самостійною частиною мистецтва.

Твори Короля різняться масштабом, тематикою, манерою виконання, створюють цілісне враження своєю глибиною думки.

 

Previous Next

 

Біографія

Дмитро Король народився 14 червня 1988 року у м. Кременчук, де зараз живе і працює. Талант до декоративного мистецтва успадкував від бабусі, яка гарно вишивала.

Художню освіту отримав у Кременчуцькій дитячій художній школі, потім у Миргородському державному керамічному технікумі ім. М. Гоголя, де познайомився із технікою витинанки. Заочно навчався в Полтавському педагогічному університеті В. Короленка і зараз працює вчителем малювання.


Здобутки

Є членом Національної спілки художників та Національної спілки народних майстрів  України. Лауреатом стипендії Президента України 2014 та 2016 рр. Він є автором найбільшої витинанки в Україні — витинанка «Козак Мамай», у якій використано 10 видів паперу має розмір 2х2 метри.

 

Дмитро Король

Виставка триватиме до 16 квітня 2017 року.
Вартість квитків: дитячий - 10 грн, дорослий - 20 грн.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Nataliy Stashkevich

    Димочка. ты чудо!!!  Поздравляю!
  • Ірина Опритова

    Великий талант!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up