Мистецтво заради миру (Новини компаній)

Мистецтво заради миру (Новини компаній)

З 14 по 20 травня Вінницька філармонія запрошує на ХV Міжнародний фестиваль ім. П.І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк, що проходить під гаслом “Мистецтво заради миру” - частину коштів, виручених від реалізації квитків, уже вчетверте буде перераховано у Фонд підтримки учасників АТО.

Фестиваль, що є флагманом класичного музичного мистецтва на Вінниччині, відзначає свій 15-річний ювілей у статусі міжнародного. Насправді ж історія свята почалася в 98-му в Браїлові (з 93-го проводились Дні Чайковського на Вінниччині), коли Анатолій Левицький (тоді -  начальник управління культури і мистецтв облдержадміністрації) напророкував благородному починанню великий шлях. 


Там же, у Музеї П.І. Чайковського, завжди очікуваними Браїлівськими музичними зустрічами ми стартуємо 14 травня, у неділю. Кантату 'GLORIA' (“Слава в вишніх Богу”) А.Вівальді виконують академічні колективи міста -  камерний оркестр “Арката” (художній керівник та диригент — заслужений діяч мистецтв України Георгій Курков) та камерний хор “Вінниця” (художній керівник та диригент - народний артист України, професор Віталій Газінський). Кожен концерт проекту стане свого роду молитвою за наших бійців, до якої  приєднаються сотні глядачів фестивальних концертів у семи районах області.


Того ж дня вранці відбудеться VI Регіональний конкурс юних виконавців класичних творів “Жмеринський камертон”, переможці якого отримують можливість виступити у філармонії із “Аркатою”. 


14 та 20 травня у Храмі Пресвятої Діви Марії Ангельської по вул.Соборній, 12 відбудуться концерти органної музики, які є традиційною духовною оздобою фестивалю. Цьогоріч на вінницькому органі музикують представник молодого покоління професійних органістів — випускник Литовської академії музики і театру та Паризької консерваторії Рімвідас Міткус та досвідчений концертуючий і церковний голландський органіст Крістіан Фаддегон. Вникнути в історичний та культурний контекст появи творів, що увійшли до програм, слухачам допоможе музичний екскурсовод вечорів - кандидат мистецтвознавства, доцент Олена Верещагіна. 

 

15 травня, понеділок. Урочисте відкриття фестивалю та водночас найважливіша подія року у мистецькому житті Вінниччини - презентація Симфонічного оркестру філармонії під керівництвом Георгія Куркова.


Створення симфонічного оркестру - один із етапів виконання Обласної програми культурного розвитку та духовного відродження, реалізації якого особисто сприяли губернатор Валерій Коровій та начальник управління культури і мистецтв Станіслав Городинський. У рік двох ювілеїв — 85-річчя області та 80-річчя філармонії, народився колектив, поява якого є черговим кроком входження Вінниці у статус європейського міста. 


16 травня, вівторок. Концерт фортепіанної музики дарує один із найвідоміших молодих вітчизняних піаністів — випускник Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського та Паризької Школи Музики, лауреат більше 20-ти престижних міжнародних конкурсів, соліст Національної філармонії України Антоній Баришевський. В програмі вечора — три сонати Л. ван Бетховена (30, 31, 32) та п'єси із циклу “Пори року” П.І. Чайковського. 


17 травня, середа. Ексклюзивний шоу-вечір презентує український інструментальний квартет “БРЯЦ-BAND”. Колектив пропонує власні композиції та авторські аранжування у найсучасніших жанрах (від кантрі до класичного кроссоверу), в основі яких лежать класичні твори і світова народна музика. Унікальним можна назвати і склад групи: електро-рок-балалайка, кнопковий акордеон, ударні та електро-бас-балалайка. 


Разом із українцями в концерті бере участь польський кларнетист-віртуоз Яцек Срібняк, майстер-класи якого неодноразово проходили у Вінницькому училищі культури і мистецтв ім. М. Леонтовича. 


18-го травня, в четвер, на сцені філармонії — почесний гість фестивалю — Національний президентський оркестр (художній керівник та головний диригент — народний артист України, професор Анатолій Молотай). Показовий державний колектив дивуватиме новою програмою, до якої увійшли перлини світової класики та кращі здобутки сучасного музичного мистецтва. Вперше у Вінниці пролунає Симфонія для оркестру “Божественна комедія”, написана за поемою Данте одним із найпопулярніших американських композиторів сьогодення Робертом Смітом. 


Того ж дня оркестр виступить перед бійцями АТО, що проходять реабілітацію у Війського-медичному клінічному центрі.  


19-го травня, у п'ятницю, в приміщенні Музично-драматичного театру імені  М. Садовського відбудеться урочисте закриття фестивалю. Розкішний подарунок до Дня Європи вінничанам готує Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва — балет-феєрію   П.І. Чайковського “Спляча красуня” за мотивами казок Ш.Перро (балетмейстер-постановник — народний артист України Віктор Литвинов, солісти: Король – Анатолій Воронцов, Королева – Іванна Верба, Принцеса Аврора – Яна Губанова, Принц Дезіре – заслужений артист України Костянтин Віновой).


Крім основного концертного майданчика фестивальні заходи пройдуть в 11 районах області. Серед інших програм на подолян чекає театралізований вокальний вечір “Інтриги оперних клавірів” у виконанні солістів філармонії: народної артистки України Ірини Швець, заслужених артисток України Наталії Векленко та Марії Червоній, солістів Наталії Лановенко та Володимира Полторацького. 


Квитки - у касах філармонії і театру, а також в інтернет-касіbilet.vn.ua


Актуальною є пропозиція придбати мультиквиток на чотири фестивальні концерти за вигідною ціною. 


Фестиваль проходить під патронатом голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія, голови обласної Ради Анатолія Олійника, міського голови Сергія Моргунова. 


Меценати фестивалю: Благодійний Фонд Володимира Продивуса, Концерн “Поділля”, Ювелірне підприємство “Мальва”.

Партнер - Національний портал академічної музики 'Music-Review'.

Приймає готель “Поділля”, пригощають ресторани “Велюр”, “Затишок”, “Шанхай”, “Плеяда”.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 14:23 На пішохідному переході у центрі Вінниці авто збило жінку play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up