Фестиваль ремесел «Дунстан-2020» відбувся - в захваті і діти, і дорослі (Новини компаній)

Фестиваль ремесел «Дунстан-2020» відбувся - в захваті і діти, і дорослі (Новини компаній)

Радісним святом відбувся 19-20 вересня всеукраїнський Фестиваль ремесел "Дунстан-2020" в селі Стадниця під Вінницею. За підтримки Українського культурного фонду захід проводився в он-лайн форматі 22 години і зібрав понад 15 тисяч учасників.

Також близько 200 дорослих та дітей змогли бути присутніми на фестивалі особисто, сповна насолодившись різноманітною програмою середньовічних розваг і 16-ти майстер-класів.

Це було суботнього ранку

Як з'ясувалося, он-лайн фестиваль – це дуже класно. Головне – вчасно увійти на YouTube-канал трансляції. І тоді день починається з підняття прапора і привітальних слів ні кого-небудь, а легендарного Короля Артура. Адже фестиваль ремесел "Дунстан" цікаво об'єднав легенди, побут і розваги середньовічної Англії зі старовинними українськими традиціями і сучасним рівнем розвитку технологій і культури.

А свою назву фестиваль "Дунстан" отримав на честь святого Дунстана, що жив в Х столітті і вважається покровителем ковалів, ювелірів і музикантів. Ось тому на цьому заході так мальовничо відтворюється епоха доблесного лицарства, народної творчості та радісних, невибагливих і дуже цікавих розваг для сімейного дозвілля дітей та дорослих. Фестиваль проводився просто неба на базі Центру ремесел "Дунстан", і тепла осіння погода сприяла активному відпочинку.

Та й просто дивитися фестиваль на YouTube  виявилося дуже навіть цікаво: майстер-класи класи йшли один за одним: сутажна вишивка, шиття, гончарство ... І це ж тільки початок дводенної низки корисних навчань!  А майстри так дохідливо пояснювали тонкощі своїх ремесел, що ось прям можна сидіти і створювати разом з ними різну красу. Що, до речі, багато хто і робив, заздалегідь замовивши ремісничі набори на сайті фестивалю "Дунстан". Ретельну творчість з майстрами опівдні змінив кулінарний майстер-клас з приготування смачної страви "Годзя" у старовинній помпейскій печі, а після – видовище середньовічних боїв, в яких лицарі виглядали майже так само красиво і мужньо, як у справжньому історичному фільмі.

– Величезна перевага он-лайн формату фестивалю в тому, що повний відеозапис залишається на каналі YouTube Центру ремесел «Дунстан», тому прийняти участь у цікавих онлайн-майстер класах можливо навіть після закінчення заходу, – говорить засновник Фестивалю ремесел "Дунстан" Сергій Десяк. – Хто не зміг взяти участь раніше, може тепер не просто дивитися трансляцію подій фестивалю, а й безкоштовно навчитися різним корисним навичкам, познайомитися з нашим музеєм легендарного британського міста Гластонбері та його реальним прототипом у сучасній Англії, побачити соціальні відеороліки, яки були спеціально створені для он-лайну. Тому, всі хто не потрапив на фестиваль підписуйтесь на YouTube-канал Центру ремесел «Дунстан», майструйте та насолоджуйтесь яскравими заходами фестивалю за посиланням  https://www.youtube.com/c/dunstanfest?sub_confirmation=1

Он-лайн екскурсію музеєм Гластнобері в Центрі ремесел "Дунстан" теж можна дивитися як захоплюючий фільм. У ній так органічно поєднані експонати легендарного британського Авалона, відтворені на українській землі, з мальовничими краєвидами стародавніх руїн в сучасній Англії, що дуже хочеться поїхати і подивитися, що ж там відбувається в реальності. Благо, для жителів Вінниці приїхати до Стадниці – всього якихось 15-20 хвилин.

Епоха лицарства в українському селі

І дійсно, реальність виявилася куди більш вражаючою, ніж очікування. Таке відчуття, ніби дійсно опинився в середньовіччі – у такому картинно-презентаційному його варіанті. Ось їдеш сучасною дорогою, потім селом, і раптом – намети розкинулися якісь стародавні, лицарі виблискують обладунками, дівчата в старовинних сукнях схожі на принцес... Та на тлі середньовічної атрибутики та музики з глибини століть – наші люди! Ті, що в червоних накидках з білими хрестами – теж лицарі. До того ж, що діти, що дорослі. Вони вже пройшли урочистий обряд посвячення, показавши свою майстерність і завзятість у різних змаганнях. А оскільки виявилося, що нашим сучасникам дуже подобається епоха лицарства, то за два дні фестивалю Король Артур, він же режисер Олександр Добровольський, посвятив у лицарі аж шість груп гостей свята.

Його королева Гвіневра, вірна помічниця і екскурсовод музею Гластнобері, роль якої блискуче виконує Марина Шепель, супроводжувала групи відвідувачів фестивалю на всіх локаціях. Стрільба з луків та арбалетів, бої мішками на колоді, змагання з метання копій – це і багато іншого вміє, виявляється, середньовічна королева. Та ще й он-лайн майстер-клас з виготовлення імбирного печива провела для глядачів YouTube -каналу.

А майстри фестивалю ремесел "Дунстан-2020" не тільки для інтернет-учасників показували віртуозність своєї творчості. Їх намети розкинулися відразу ж за лицарським станом і утворили середньовічний ярмарок. Тут можна було купити дуже гарні вироби і самому навчитися різним корисним навичкам. А оскільки майстер-класи орієнтовані в першу чергу на дітвору, то хлопчики й дівчатка завзято намагалися проявити себе у ковальській та гончарній майстерності, в плетінні середньовічних браслетів, виготовленні іграшок, мечів та інших приємних дрібниць.

Особливою популярністю користувалося виготовлення монети святого Дунстана. Ще б пак – кожен хоче мати свою монету, викарбувану власними руками! Унікальне кліше монети створено спеціально до фестивалю "Дунстан-2020" за ескізом художника Ростислава Моцпана. З одного боку монети – зображення святого Дунстана, з іншого – герб Центру ремесел "Дунстан". І от тепер сотні таких монет з міді, латуні та срібла стали сувенірами на добру пам'ять про минуле свято.

Тут можна відчути себе у середньовіччі

Втім, яскравість і щільність дводенних подій фестивалю була така, що його відвідувачі навіть за кілька годин переповнялися враженнями. А деякі он-лайн учасники, крім цікавого перегляду, ще й виграли призи від вінницьких майстрів. Інтерактивна гра "Ремесла Україна" виявилася дуже цікавою і корисною. Хоча, звичайно, у кожного свої пріоритети – хтось у захваті від лицарських боїв клубу історичного фехтування "Аркона" і можливості самому поборотися на мечах, інші – від веселих змагань "Перегони на покосах", комусь найбільше сподобався флеш-моб з середньовічного танцю від студії "Шахіна" чи концерти старовинної музики гурту Burdony Cherna. Але багатьом сподобалося все-все-все!

Ось, наприклад, Петро і Олена, батьки підлітка Марії і маленького Сергія, приїхали на фестиваль до Стадниці з Ладижина. Вони розповіли, що люблять подорожувати всією родиною різними цікавими місцями та заходам України, а про фестиваль "Дунстан" говорили навперебій всією сім'єю:

– Тут все таке гарне і незвичне – не таке, як скрізь. Тут можна відчути себе в середньовіччі, пройти випробування – було дуже цікаво, – розповіла дівчинка Марія.

– Все дуже добре – нам все сподобалося, – сказав її батько.

– Як відтворили ті часи і як атмосферно подали нам – це дуже непросто було зробити, але організаторам вдалося. І лицарі, і майстер-класи, і все відношення до нас таке, що ми занурилися в ту стародавню епоху, – вважає мама Олена. – Ми не хотіли дивитися у телефоні, що тут відбувається,  і що пишуть в Фейсбуці – ми хотіли бути тут. І ми обов'язково приїдемо ще раз.   

Про відповідальне батьківство та вибір дозвілля

Були, звичайно, і такі гості на фестивалі, хто хотів би побачити тут більш розгорнуту мережу громадського харчування із продажем алкогольних напоїв. Але таких виявилося лише кілька людей, які приїхали в Центр ремесел без дітей. Шанувальники масових заходів як таких, вони не врахували, що Фестиваль ремесел "Дунстан" орієнтований, в першу чергу, на сімейне дозвілля, творчий розвиток дітей та популяризацію сімейних цінностей.

Саме тому в рамках он-лайн трансляції створені два соціальні ролики про проблему інтернет-залежності дітей https://youtu.be/oxIBVJXtJWQ і відповідальне батьківство https://youtu.be/2VCmyo3g8io. Їхні короткі сюжети зроблені на гідному художньому рівні, створюють пронизливі образи і пропонують всім батькам і дітям подивитися на себе мов би з боку. За відгуками багатьох із тих, хто подивився ці ролики, вони чіпають душу до сліз і викликають усвідомлення недостатньої відповідальності за наслідки деяких наших дій.

Також напередодні Фестивалю ремесел "Дунстан" було оголошено збір коштів для фінансування участі у заході дітей із багатодітних сімей. Вдалося зібрати дві тисячі гривень, що дозволило родині Володимира Зінеця, в якій виховуються 10 дітей, взяти участь у фестивалі всі два дні по повній програмі та оплатити всі витрати по транспорту і харчуванню. Ця благодійна складова проекту з'явилася завдяки ініціативі засновника фестивалю Сергія Десяка та волонтера Діани Подолянчук і може стати прийнятним алгоритмом для майбутніх подібних заходів.

Кожен, хто хоче профінансувати благодійну акцію з організації цікавого дозвілля для дітей з багатодітних, неповних й неблагополучних сімей, сиріт, дітей-інвалідів, дітей учасників АТО та інших незахищених верств населення, може долучитися до реалізації благодійних проектів центру ремесел «Дунстан» за посиланням – https://dunstan.org.ua/dunstan-crafts-festival/to-sponsors

Яскраві години перемог і радості

– У нас вийшов дуже особливий фестиваль – і по рекордній тривалості ефіру, 22 години, і за наповненням (16 майстер-класів, 3 відео-прем’єри, десятки атракціонів і локацій). А головне, що ми провели наш захід у двох форматах відразу – он-лайні та в реалі, – сказав засновник фестивалю ремесел "Дунстан" Сергій Десяк. – Поєднувати два різних види проведення такого масштабного заходу – інновація, таке досі ніхто ще в Україні не робив. В цьому і велика перевага, і особлива складність нашого проекту.

– Цей фестиваль – мій власний рекорд і моя професійна перемога – вісім годин поспіль в прямому ефірі в перший день, та стільки ж наступного дня, – розповіла он-лайн ведуча фестивалю ремесел "Дунстан-2020" Юлія Андріянова. – За більш ніж 15 років тележурналістики стільки я ще не працювала.  Для моєї професійної діяльності це дуже цікавий досвід.

–  Головна місія фестивалю ремесел "Дунстан" –  щоб діти і батьки більше часу проводили разом. І я вдячний всім батькам, які приїхали на наш фестиваль зі своїми дітьми, і тим, хто брав участь у ньому в он-лайні, – сказав Сергій Десяк. –  Думаю, що для дітей це були яскраві години дозвілля, які вони обов'язково запам'ятають. А батьки, напевно, отримали задоволення і від спілкування з дітьми, і від того, які вони у них чудові.

Фестиваль завершився, проте ми не прощаємося… Центр ремесел «Дунстан» діє на постійній основі та запрошує на цікаві програми сімейного та корпоративного дозвілля. Інформація про програми знаходить за посиланням - https://dunstan.org.ua/programs/

***

Особливу і щиру подяку Сергій Десяк, як засновник фестивалю ремесел "Дунстан" висловлює:

*Українському культурному фонду за високу оцінку та підтримку фестивалю

*Генеральному медіа-партнеру 20 хвилин, медіа-корпорації RIA та інформаційним партнерам VLASNO.info, Інформаційна Вінниччина, Журнал Вінниця

*Юлії Андріяновій, режисеру - Олександру Добровольському, команді

операторів та акторів за трансляцію фестивалю та кропітку працю зі створення cоціальних роліків.

* Лесі Зианнуровій, Олені Осінській, Михайлові Діденко, Олександрі Вдовиченко, Аллі Шаріковій, Сергію Та Світлані Погонець, Марині Шепель, Володимиру Гуменчуку та всім майстріам народних ресмесел, які приймали участь у фестивалі

*Ользі Грабовській та всім лицарям "Аркона" клуб історичного фехтування за видовищне шоу Середньовічного бою.

*Олені Павловій за цікаві кулінарні майстер-класи та гостиність

*Діані Подолянчук та танцювальній студії "Шахіна" за танець в стилі короля Артура

*Максиму Біньковському за музичний супровід середньовічних боїв

*Тетяні Мельничук за розробку та проведення гри "Ремесла України".

*Валентину Клименко та всім музикантам гурту Burdony Cherna за цікавий концерт середньовічної музики

*Володимиру Петренко за організацію середньовічного тиру та надання шатрів.

*Марині Богдановій, Світлані Пустовіт, Іжаковському Олександру, Владиславу Яклюшину, Жанні Бабчук, Павлу Крикуну , Ильї Злобину за допомогу та активну участь у підготовці фестивалю.

*Команді Центру ремесел "Дунстан", яка вклала багато сил та безсонних ночей, щоб створити цікавий та неймовірний фестиваль

*Волонтерам та всім гостям фестивалю ремесел "Дунстан-2020".

Всі, хто не зміг долучитись до фестивалю ремесел Дунстан, який відбувся 19-20 вересня, мають можливість переглянути трансляцію на YouTube-каналі Центру ремесел «Дунстан» за посиланнями:

Відео, які були створені в рамках підготовки до фестивалю ремесел “Дунстан-2020»:

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній Від читача 18:58 смс для Анечки 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up