Друге дихання Кемпа: на закритому острові проведуть літературний фест

Друге дихання Кемпа: на закритому острові проведуть літературний фест
  • З 15 по 17 червня у Вінниці пройде міжнародний open-air фестиваль присвячений «камерним» літературам «Острів Європа». Розповідаємо, що це за івент, навіщо він потрібен, кого там побачимо і як на нього потрапити.

Якщо підійти до випадкових  перехожих і попросити назвати кількох сучасних письменників, поетів чи драматургів, то, скоріш за все, ви отримаєте прізвища американців, англійців чи то пак французів. 

Якщо попросити тих самих перехожих назвати бодай одного поляка, серба або білоруса, який має стосунок до літератури, то, скоріш за все, зіткнетеся з мовчанням.  Хоча, твори написані малими мовами, можуть бути не менш якіснішими.

Варіантом виходу з такого становища і популяризації «камерної» літератури, може стати проведення масових і добре продуманих літ-івентів. Заходів, на яких представники, власне, малих мов і малої літератури, могли б ділитися досвідом і доводити, що не завжди розвиток і розквіт світу літератури визначають носії англійської, німецької та іспанської мов.

На щастя книгоманів, вже незабаром, такий захід з’явиться на площині європейської літературною мапи. Його назва – «Острів Європа». А місце проведення всіх дійств – Вінниця.

«Острів Європа» – це…

… культурно-просвітницький проект, що започаткований у 2015 році вінницькою письменницею Катериною Калитко і київською перекладачкою Анною Вовченко.

Раніше «о.Є» вже був представлений громадськості окремими акціями на «Форумі видавців», «Книжковому Арсеналі» і фестивалі оповідання «Intermezzo». Цьогоріч він став ідеєю і програмою, що перетворилася на самостійний фестиваль.

Катерина Калитко – письменниця, перекладачка, співзасновниця проекту «Острів Європа», кураторка міжнародної програми фестивалю

– Однією із сьогоднішніх світових тенденцій, є фокусування на локальних мовах і текстах. Ми свідомі того, що часто мале сприймається в сенсі заниженої вартості. Тому маємо показати, що малі мови і малі літератури не є малими за своєю смисловою вагою в літературному процесі світу.

Катерина пояснює, що Україна, з її величезною територією і кількістю носіїв мови, так само є представником малої літератури. Через це твори українських авторів мусять пробиватися в світ через переклади. А це довгий і складний процес.

– Представники малої літератури, є носіями енергії, що приводить в рух велику літературу. Вони проговорюють ті суспільні проблеми, які не наважуються озвучувати носії англійської та іспанської. Таким чином ми хочемо сфокусуватися на рівні, де твориться найбільша кількість сенсів, де все найживіше, найболючіше і найгостріше.  

Не фестивалі можна буде почути та навіть стати частиною дискусій щодо європейської літературної мапи і літературного картографування. Дізнатися, як прокладаються кордони мовою і літературою, як автора визначає географія з якої він походить, що таке «літературний безвіз» і чому діалог – це одна з найголовніших функцій літератури.

Вінниця, тому що…

… вона є «золотим» перетином на українській мапі. «Саме тут сходяться шляхи з півдня на північ, із заходу на схід. Проїжджаючи крізь Україну, ти, так чи інакше, минатимеш Вінницю», – розповідає Катерина Калитко. На її думку, митці, які пов'язані з нашим містом завжди були в контексті європейської літератури. І не зважаючи на те, що Вінниця не є мегаполісом, у ній все одно ініціюються багато тенденцій.

Міжнародна програма фесту – це...

… автори, які знані далеко за межами своїх країн, але більшість з них досі не видані в Україні. Тому «о.Є» стане майданчиком, де можна буде вперше почути і осмислити творчість...

Альгерда Бахаревіча – постмодерніста, живого класика білоруської літератури.

Дани Ґріґорчеа – авторки румунського походження, яка суттєво визначає літературне життя Цюріха.

Дори Капралової – чеської прозової авторки, яка нещодавно закінчила роботу над книжкою «Острови».

Вероніки Мурек – молодої польської авторки, лауреатки престижної премії Вітольда Ґомбровича.

Белли Шаєр – прозаїкині родом з Чернівців, яка ще в шкільному віці переїхала до Ізраїлю. У своїй творчості вона осмислює зв'язки між Батьківщиною за фактом народження і Батьківщиною за фактом вибору.

Українська програма фесту – це...

… перехід від класичних європейців до сучасних українських європейців. Серед них знакові українські літератори Андрій Курков, Артем Чех, Микола Рябчук, Ірина Цілик, Олена Стяжкіна, Остап Сливинський, Сергій Татчин.

Молоді прозаїки та поети, а також закордонні україністи, письменники і перекладачі Оксана Луцишина (США), Марко Роберт Стех (Канада), Ігор Померанцев (Чехія-Великобританія), Аня Хромова (Ізраїль), Оля Гнатюк, Ядвіґа Сковронь (Польща).

Олександр Вешелені – літературознавець, перекладач, директор Фестивалю «Острів Європа», голова громадської організації «Культурний Кампус»

– Усі учасники будуть говорити, читати і дискутувати на теми, що пов’язані із сьогоденням, поняттями окупації, втечі і зміни мови. Це автори, що прописують локальні досвіди і більшість з них мають за плечима не один десяток виступів у Європі. На фестивалі ми покажемо, що українці не протиставляють себе європейцям, не просяться до Європи, а вже давно є частиною цього континенту.

Гурт «Лінія Маннергейма»

Хедлайнером української програми стане Сергій Жадан. У рамках одного із вечірніх концертів, разом із Олегом Кадановим і Євгеном Турчиновим, він представить свою нову програму – «Лінія Маннергейма». Також очікуються літературні перформанси від Мар’яни Савки, Олени Гусейнової і Катерини Калитко.

Натхненниками заходу стали…

… письменник Михайло Коцюбинський, драматург Ігор Костецький та поет Василь Стус. Митці, які прославили Вінницю на світовому рівні.

Анна Вовченко – перекладачка, співзасновниця проекту «Острів Європа», програмна координаторка фестивалю

– Коцюбинський багато подорожував Європою і вписував нашу країну в єпропейський контекст. Костецький втратив свою Батьківщину і укорінився в нове середовище (жив у Німеччині – авт.), що дало йому логістичні та комунікативні можливості. Власне, європейцем він став, прагнучи бути українцем. Він доносив свою українську ідентичність до європейського читача і слухача.

Василь Стус – людина, яка все життя прожила у Радянському Союзі. Останні роки поета взагалі пройшли в максимальній віддаленості від Європи, де його становлення, як європейця, проходило з протестом.

Василь Стус

З огляду на історії цих трьох постатей, в програмі фестивалю можна буде отримати відповіді на питання щодо значення вибору мови і вибору місця проживання людини, і визнання факту народження в тому чи іншому місці, як формотворчого явища власного життя. Також ви зможете подискутувати на теми того, чим є Батьківщина і чим є Європа і, власне, що являє собою Україна, історія якої складається з мільйонів подібних прикладів.

Місцем проведення «о.Є» стануть....

… 10 локацій центральної частини міста. Головними критеріями відбору кожної було поняття, так званого, острівця, ландшафтного або урбаністичного. За задумом організаторів, кожна з локацій має передавати дух Вінниці.

Майдан Незалежності перетвориться на місце для проведення дискусій і заходів  міжнародної програми.

Сходи на «Кумбарах» – локація, де проходитимуть поетичні читання.

Тераса книгарні «Є» – місце для книжкових презентацій та авторських зустрічей.

Сад музею Коцюбинського буде майданчиком проведення вечірніх мистецьких перформансів. Наприклад, саме тут відбудеться концерт гурту «Лінія Маннергейма».

Дворик бібліотеки №1 вже за традицією стане локацією дитячих майстер-класів.

Європейська площа буде символом мандрів і блукань. На ній цьогоріч відбуватимуться квести. Організатори запевняють, що учасники цих заходів відкриють Вінницю з інших ракурсів.

Гастро-бар «Батискаф», зі своєю величезною картиною Ернеста Гемінгвея, прийматиме любителів подискутувати про Середземномор’я.

У відкритому кінотеатрі на площі Гагаріна відбуватиметься показ фільмів. Зокрема, знята за однойменною повістю Михайла Коцюбинського, стрічка «Дорогою ціною».

Фонтанна площа ВДПУ буде місцем лекцій про життя студенства і викладацького скалду.

А головною і найочікуванішою стала локація на острові Кемпа. Він є символом Вінниці, і на думку організаторів, раз на рік, на ньому можна проводити одну мистецьку акцію. «Ми хочемо, щоб культурна публіка міста відкрила для себе цей простір по-новому. Тому запропонували проводити на острові тихі літературні читання. Вони зачіпатимуть лише маленьку частину острова і не шкодитимуть його екосистемі», – розповів Олександр Вешелені.   

Потрапити на острів можна буде за попередньою реєстрацією на трансфер, а з повною програмою вже можна ознайомитися на офіційному сайті фестивалю.

Всі заходи «Острова Європа» будуть безкоштовними.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Олексій

    Вже зараз стає очевидним, що напрямок вмирає у конвульсіях разом із бібліотеками.  А всі "ось ці ваші Інтернети" зайняти левову нішу любителів фесту, фісту, о.є, опен ейру, камерної літератури та інших абсурдів. Як на мене — це криза жанру, починаючи від депресивної творчості українських митців, яка окрім депресії в голови учнів вкладує образ ображеної нації, аж до сучасників, часто ніким не визнаних які пишуть різну лабуду у своїх 20 років віку.

    Вінничанин reply Олексій

    Напрямок вмирає від стараній невмирущого совка. Ті хто шкрябали в стилі соцреалізму, зараз "творять" цю могильну поетику. Туалети нечищені (так само як і їх відсутність) теж питання до совкових еліт, які перефарбувались в реформаторів (і які по суті не є ними). Певно Моісей був правий, що водив рабів-євреїв по пустелі 40 років.
  • Задунайский Торонтуй

    Вы бы сортир сначала почистили на том острове.

    Олексій reply Задунайский Торонтуй

    Влучно сказано. Європа починається з акуратних туалетів, яких ні там ні у місті немає.

    Знание - сила reply Олексій

    Например в Нью-Йорке общественные туалеты только на детских площадках. Если не знаешь где они находятся, то обсирайся на улице.

    Валентин Порохняк reply Олексій

    в парку нормальний туалет зробили і біля вежі теж є , так що не придумовуйте.

    Вінничанин reply Олексій

    Європа починається з Ісландії на заході. Європа починається з середньовіччя і ренесансу. Ранок починається з туалету. Факти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up