«Для тих, хто мріяв, та не смів». Сьогодні у Вінниці – Сумська, Хостікоєв і вражаюча історія американської співачки

«Для тих, хто мріяв, та не смів». Сьогодні у Вінниці – Сумська, Хостікоєв і вражаюча історія американської співачки

«Вона кудахкала й волала, трубила й вібрувала», без слуху та голосу змогла стати відомою й виступати у найпрестижніших залах світу.

Її історія надихає позбавитись комплексів, а образ на екрані мріяла втілити Меріл Стріп.

Сьогодні о 19.00 у театрі імені Садовського Вінниця побачить «Незрівнянну» - вражаючу історію Флоренс Фостер Дженкінс з корифеями українського театру Наталією Сумською, Анатолієм Хостікоєвим та їхнім сином В’ячеславом Хостікоєвим у головних ролях.

- У виставі є така фраза: «Флоренс – це приклад для тих, хто мріяв, та не смів». Адже вона знайшла сміливість вийти до глядача, - звертає увагу Наталія Сумська.– А ще у виставі є такий момент. Моя героїня звертається до персонажа, якого грає Анатолій Хостікоєв: «Я й не знала, що ти граєш на саксофоні». А він відповідає: «Я й сам не знав, доки не спробував». Отже, треба сміливо пробувати!

У день показу «Незрівнянної» у Вінниці пропонуємо 5 найцікавіших фактів про виставу, яка ввечері подарує вінничанам нескінченне задоволення.

Відео дня

Світовий хіт і найгучніша вистава Національного театру ім. І. Франка

Виставу про неординарну американку, що жила у 1868—1944 роках, і попри нескінченні докори у фальшивості її співу, була абсолютно впевненою у своєму таланті, два роки тому вперше в Україні поставив народний артист Анатолій Хостікоєв.

За основу взяв п’єсу британського драматурга Пітера Квілтера «Glorious!» 2005 року, яка лише за перші 5 років була перекладена 15 мовами і поставлена у 22 країнах.

Сьогодні п’єса має номінацію на престижну премію Лоуренса Олів’є як «найкраща нова комедія», а по всьому світу у ній зіграло ціле сузір'я дів кіно, світової оперної та театральної сцени.

У своїх інтерв’ю Анатолій Хостікоєв відзначає, що багато колег відмовляли його від постановки і не вірили у її успіх. Більшості п’єса здавалася занадто складною і нереальною для постановки у театрі.

Та Анатолій Хостікоєв настільки горів ідеєю, що не просто поставив виставу, а зробив це настільки майстерно, що зараз саме «Незрівнянну» називають найгучнішою і однією з кращих постановок Національного театру імені Франка.

Гастролі вистави у всіх містах проходять з шаленим успіхом.

«Це одна із найкращих вистав, які я бачила», «Це справжня сучасна комедія», «Наталія Сумська надзвичайно талановита», - такі одностайні відгуки глядачів.

А кілька тижнів тому на ХІІІ фестивалі комедій «Золоті оплески Буковини» у Чернівцях «Незрівнянна» здобула одразу дві перемоги: «за найкращу виставу» і «за найкращу головну жіночу роль».

Для цієї ролі Наталія Сумська вчилася фальшивити

Саме роль Флоренс називають бенефісом Наталії Сумської, адже у «Незрівнянній» максимально проявився її не тільки акторський, а й музичний талант.

Наталія Сумська має потужний вокал і колись могла побудувати співочу кар’єру, якби не обрала акторство.

Та у комедії «Незрівнянна» перед акторкою стояло особливо складне завдання - потрібно було навчитися навмисно фальшивити.

Адже її героїня «змітала закони партитур і вільно ширяла поміж нотами».

«Вона кудахкала й волала, трубила й вібрувала», — так поведінку Флоренс на сцені описав критик Даніель Діксон. А незмінний акомпаніатор Флоренс — Косме Макмун, який ледь стримував сміх під час концертів, говорив: «Коли підходив час співати, вона забувала про все, ніщо не могло її зупинити, вона була впевнена, що є великою артисткою».

- Складнощі були в тому, щоб передати нюанси, виконувати арію навмисно неправильно: не так, як прийнято, а з викрутасами, - зазначає Наталія Сумська. – Але мені дуже імпонує в моїй героїні її акторське єство і закоханість у музику. Вона могла не потрапляти у тональність, однак не боялася включати до свого репертуару найвидатніші оперні арії та світові хіти.

Вся родина на сцені!

Окрема «родзинка» вистави: на одній сцені грають не тільки Наталія Сумська та Анатолій Хостікоєв, а й їхній син - 22-річний В’ячеслав Хостікоєв, який грає піаніста Косме Макмуна і є актором театру імені Франка.

- Це особливе відчуття! Мріялося і дочекалася! – ділиться Наталія Сумська. – У «Незрівнянній» В’ячеслав не тільки грає, а й співає – у нього дуже гарний, симпатичний баритон. У свої молоді роки, може, я так і не могла! Бути такою ж впевненою, сміливою. А він – молодчина! Дуже радію його успіхам і бажаю йому щасливої акторської долі. Велике щастя, коли наші діти успішні і здорові!

Розкішні костюми та трюки

Для максимальної передачі атмосфери для вистави були створені розкішні вбрання та декорації.

Над оформленням постановки працював відомий київський режисер і художник Сергій Маслобойщиков. А перед глядачами  Наталія Сумська з’являється  у костюмах неперевершеної художниці Наталії Рудюк: виходить у витонченому сіро-перловому балахоні і чалмі, в сукні у стилі італійської комедії дель арте, в іспанському костюмі, в екстравагантному вбранні з головним убором з пір'ям, в образі Дороті з казки «Чарівник країни Оз»...

А справжнім апофеозом стає політ над сценою в костюмі ангела – у такому образі американка Флоренс дійсно виступала в Карнегі-холл, що стало вершиною її кар'єри.

Оркестр на сцені

Втілити образ дивакуватої, але тим і неперевершеної особистості Наталії Сумській допомагає симфонічний оркестр. У виставі задіяні 27 музикантів, яким теж довелося забути про класичне, правильне виконання.

— Я сказав музикантам: треба грати не сі-бемоль, а ля-бекар, тобто, все повз ноти. У тому й секрет, щоб іти за актрисою. От Наталя фальшивитиме, а ви маєте грати за нею, мусите змінювати тональність, темп, ритм, причому, у відомих оперних партіях, — розкриває таємниці підготовки вистави Анатолій Хостікоєв.

У виставі режисер відобразив найцікавіші моменти з життя Флоренс Фостер Дженкінс. Зокрема, вінничани побачать, як створювалася одна з платівок співачки. У 1937 році студія звукозапису Meloton Recording запропонувала Флоренс записатися. Мадам Дженкінс дала добро, але відмовилася від налаштування апаратури, просто прийшла й заспівала, погодивши платівку з єдиного дубля, назвавши запис «неперевершеним».

А ще один із найяскравіших фрагментів вистави — сцена з біографії співачки про те, як Дженкінс потрапляє у ДТП. Таксист просто не витримав раптового бажання пасажирки розспіватися і тому на мить забув про кермо. Сама героїня вирішила не подавати на водія до суду, а навпаки — відправила йому коробку дорогих сигар. Виявляється, отримавши потрясіння, Дженкінс винайшла в собі нову ноту, за що й віддячила таксисту.

Приходьте сьогодні о 19.00 у театр імені Садовського на зустріч із кращими акторами України та знайомством із «Незрівнянною»!

Останні квитки на виставу можна придбати на сайті bilet.vn.ua та в касі театру.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up