Бредбері and Андрухович: ТОП-5 книг, які варто прочитати у лютому

Бредбері and Андрухович: ТОП-5 книг, які варто прочитати у лютому
  • Редакція RIA/20хвилин запускає серію публікацій для поціновувачів якісної сучасної літератури. Кожного місяця ми разом із книжковим експертом будемо відбирати п’ять книжок, які на нашу думку варто прочитати.
  • У цій добірці ми зібрали твори Юрія Андруховича, Рея Бредбері, Катаріни Маренгольц, Лоуренса Леві та Ольги Мельник

Наприкінці кожного місяця ми публікуватимемо добірку із п'яти книжок, які рекомендуємо до прочитання у наступному. Вам більше не доведеться копирсатися у безмежній кількості літератури, щоб врешті-решт обрати щось дійсно гідне. Разом із літературознавцем, викладачем ВДПУ та координатором подій у Книгарні "Є" Олександром Вешелені ми зробимо це за вас.

У цій добірці розповідаємо про роман Юрія Андруховича, який він почав писати 27 років тому, а закінчив тільки нещодавно. Вперше перекладену на українську мову книгу Рея Бредбері, у якій міксується фантастика і реалізм. Мандруємо світом літератури від Середньовіччя до сьогодення на сторінках книги німецької авторки Катаріни Маренгольц. Дізнаємося історію успіху компанії Pixar з Лоуренсом Леві. І поринаємо у подорож світом на круїзному лайнері у компанії Ольги Мельник.

Коханці юстиції

(Юрій Андрухович)

Відео дня

З одного боку, «патріарх» Андрухович потішив новим художнім текстом, у якому розповідається про кримінальних злочинців Галичини різних періодів. З іншого – не весь текст у романі новий. У ньому нанизано кілька попередніх його оповідань, які у різні роки з’являлися у форматі книжки чи медіа-перформансу.

Автор вбудував сюди свій улюблений образ цирку «Вагабундо»: розбишацький, вільний від будь-яких обмежень стиль життя, який сповідують герої книги. Великою мірою постмодерний, грайливий та іронічний.

Ті, хто любить Андруховича передусім за медіа-вистави, концерти та програми, які пов’язані з його «Кримінальними сонетами», будуть страшенно задоволені книгою. А ті, хто з ним менше знайомий, зрозуміють, що його люблять за те, як він вміє перетворити і власну, і будь-яку іншу біографію на згусток вражень від певної епохи.

У результаті всі ці епохи дуже несподівано і актуально сходяться в одне ціле. Не будемо спойлерити, чим це закінчиться, але у читаннях таких варіацій на тему, скажімо, вбивці Степана Бандери чи якогось кримінального авторитета часів Австро-Угорської імперії завжди знайдеться паралель із сьогоденням.

Щось лихе насуває

(Рей Бредбері)

Роман дещо відрізняється від ширше відомих робіт Бредбері. У книзі інший стиль філософствування та немає зазирання у майбутнє. Натомість багато карнавалу та цирковості, через які у пошуках самих себе мають пройти герої книги: два чотирнадцятилітніх хлопця та батько одного із них.

Ми відкриваємо іншу сторону письменника та розуміємо, що у нього є багато літературних облич. Після цієї книжки ви перестанете сприймати його тільки як автора романів «Марсіанські хроніки», «451 градус за Фаренгейтом» і «Кульбабове вино». Насправді він ще той експериментатор у прозі.

У книжці немає чистої фантастики чи реалістичного письма. Тут гарний мікс, який буде приємно прочитати прихильникам антиутопій Бредбері і любителям гостросюжетної літератури.

Література! Мандрівка світом книжок

(Катаріна Маренгольц)

Чим далі, тим очевиднішим стає твердження, що «smart is the new sexy» (розум – ось що тепер сексуально). Отже, потрібно розбиратися у культурі, зокрема, в літературі. І підтягнути свої знання у цій галузі допоможе новий посібник німецької авторки Катаріни Маренгольц.

За допомогою цієї книжки ви зможете розставити акценти, які дозволять зорієнтуватися у всьому тому потоці творів, яких за останнє тисячоліття з’явилося безмежна купа. В ході читання можна прослідковувати важливі події, які відбувалися у світі і те, що у цей час писалося. Для цього є окремі лінії часу.

Тут можна знайти згадки про всі твори, які за період від Середньовіччя до сьогодення були на слуху. Тобто стає зрозумілим, що за чим читати, з якого письменника краще починати, кого краще відкласти. Також тут є тлумачення всіх цих страшних слів на кшталт «постмодернізм», «потік свідомості» тощо.

Якщо вам цікаво дізнатися про літературні нагороди, переломні моменти літератури, появу бестселерів і епохи, у яких вони домінували, то ця книга саме для вас.

Планета Pixar

(Лоуренс Леві)

Книжка про історію злету студії Pixar, яку заснував Стів Джобс. І якщо її розглядати у контексті винахідника, то це буде ще однією історією великого успіху. Але ні, на її сторінках розповідається про дружбу і співпрацю Джобса із співзасновником компанії Лоуренсом Леві, про Кремнієву долину і Голівуд, про внутрішню «кухню» Pixar і Disney, про атмосферу, яка панувала у студії і яка спонукала людей творити.

З точки зору історії бізнес-моделі це також дуже якісна книжка, тому що вона передусім доводить, що творчі інновації можуть зробити прорив у галузі, яка є дуже ризикованою. Але перед тим, як досягти успіху, доведеться багато і важко працювати, креативити, зважувати комерційні ризики і виконувати ще безліч іншої роботи. Ця історія стане мотивуючою і неймовірно цікавою для читання.

Ship Life

(Ольга Мельник)

Ольга Мельник, випускниця Києво-Могилянської академії, політолог за фахом, ставить кар’єру у цій серйозній галузі на паузу і подається на круїзний лайнер працювати барвумен. А по поверненню пише книгу у жанрі нон-фікшн про це, зовсім інше життя. Підійде всім, хто у майбутньому хоче все кинути і податися у непередбачувану мандрівку, щоб пережити абсолютно новий досвід.

«Сім місяців добровільного рабства» – це підзаголовок, який супроводжує книгу. І недарма він саме такий. Бо протягом такого тривалого часу у авторки майже не було відпочинку і вона була вимушена зовсім інакше організовувати свою добу, робочі і не тільки стосунки. Але з читацької точки зору стає також цікаво слідкувати, як людина з однієї галузі приходить в іншу і починає здобувати досвід комунікації з незнайомцями, іноземцями та людьми зовсім інших культур.

Книга написана динамічно, а читається легко. У ній немає прикрашання подій та загравання з різними художніми прийомами. У книжці навіть імена не змінені, що зустрічається доволі рідко. 

 

Читайте також: 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • truemalay turemalay

    5 книг за месяц? Вы ***улись?

    Justina Dobush reply truemalay turemalay

    я читаю за місяць і 10-13, і нічого, не "***нулась":)

    truemalay turemalay reply Justina Dobush

    Ану список в студию.

    Михаил Курдюков reply truemalay turemalay

    Та можна і одну, чьо ви так? :DD
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up