Задушив батька ременем від гітари. Вирок за умисне вбивство сімейного кривдника

Задушив батька ременем від гітари.  Вирок за умисне вбивство сімейного кривдника
  • Батько вкотре прийшов п’яний, скандалив і кидався битися. Син його вгомонив, приклавши на ліжко, але той не заспокоївся – взяв ніж…
  • Яке покарання присудили судді Вінницького міського суду юнаку, що вкоротив віку сімейному кривднику?

Не по всій строгості Закону покарали за вбивство батька молодого чоловіка з села під Вінницею. Присудили навіть менше мінімальної санкції статті, що визначає покарання за цей злочин. Все тому, що хлопець сам прийшов в поліцію з повинною і чесно розповів всі обставини скоєного.

Вирок за страшний злочин, до якого призвів сімейний конфлікт, з’явився в реєстрі судовий рішень. Він датований 17-им квітня і розповідає про вбивство дворічної давнини, за яке відбуватиме покарання молодий хлопець. Раніше він не був судимий, ще сім’ї не створив й ніде не працював, бо з дитинства був інвалідом по зору. Писав музику. Як читаємо в рішенні по його справі, грою на гітарі намагався хлопчина заспокоїтися і в той вечір, коли батько в черговий раз прийшов п’яним додому і почав буянити.

Розв’язка сімейного конфлікту настала близько 23.00. Син вдарив батька, що пішов на нього з ножем. Той впав на підлогу, юнак сів йому на груди, серією ударів в обличчя намагався вгомонити, але чоловік в стані алкогольного сп’яніння все пручався. Тоді хлопець зняв ремінь зі своєї акустичної гітари, якою батько перед тим його огрів, і, зробивши петлю, накинув батьку на шию й затягнув до упору… Тримав, поки чоловік не перестав рухатися.

Відео дня

Свідчення про перебіг домашнього конфлікту і його трагічний фінал давала в суді, крім підсудного, його мати. Жінка розказала, що до неї та сина чоловік регулярно постягав руки. За її словами, покійний чоловік зловживав спритним і мав важкий характер, був досить агресивний. Сина ж жінка називала спокійним по-натурні. Розказала, що він хворіє з дитинства, має пожиттєву інвалідність по зору.

За словами сина, переказаними у вироку, він намагався кілька разів вгомонити батька, коли той прийшов додому зі скандалом. Каже, першого разу прийомом заламав йому руки та вклав на ліжко. Сам «пішов в свою кімнату писати пісню, так як гра на гітарі та написання пісень — це його хобі». Коли батько прокинувся, то забіг до нього в кімнату. Був з ножем і замахнувся ним.

Син вибив ніж із рук батька. Тоді той вхопив його гітару та намагався вдарити нею по голові. Хлопець відвернув голову, інструмент гепнув по плечу. Далі був удар сина кулаком в обличчя, від якого батько впав. Під час боротьби на підлозі син разів з 10 дав батьку ще, але це не заспокоїло п'яного. Тоді він і скористався ременем гітари, що був під рукою.

«Коли обвинувачений побачив, що потерпілий не виявляє ознак життя, відпустив ремінь та спробував надати медичну допомогу», — читаємо у вироку. Хлопець прослуховував пульс, намагався зробити непрямий масаж серця. Безрезультатно...

«Пересвідчився, що батько мертвий та він не може йому допомогти, узяв речі, в які був одягнений під час цього інциденту, склав їх у пакет та пішов до відділу поліції, — читаємо далі в рішенні Вінницького міського суду. — По дорозі пакет з речами розірвався, тому він викинув його. Під час досудового розслідування написав явку з повинною, активно сприяв розкриттю злочину. Усвідомив протиправність своєї поведінки, у вчиненому щиро кається, просив суд його суворо не карати, враховуючи важкі умови спільного проживання з батьком, який постійно зловживав спиртними напоями та вчиняв сварки і бійки».

Незважаючи на явку з повинною, як бачимо у вироку, слідство доводило вину юнака рядом слідчих дій та експертиз. Вдома вилучили ніж, гітару та інші речі й робили змиви слідів крові. Шукали пакет з одягом, кинутий на узбіччі дороги. Брали на дослідження зразки з-під нігтів обох учасників конфлікту та кров трупа. Остання експертиза показала, що батько був у стані сильного сп’яніння — показник концентрації етилового спирту був 3,2 проміле.   

Суд назвав щирими «показання обвинуваченого про вчинення ним злочину внаслідок протиправної поведінки потерпілого» та підтвердив це результатами експертиз і свідченнями матері про агресивну поведінку вбитого. Але прописав аргументацію умисності злочину: «умисно, без будь-якої на те необхідності, душив потерпілого ременем від гітари до тих пір, поки не побачив відсутність ознак життя, що свідчить про направленість умислу обвинуваченого саме на заподіяння смерті».

Також колегія назвала ряд обставин, що пом'якшують покарання: визнання вини, щире каяття, з'явлення із зізнанням, активне сприяння розкриттю злочину, вчинення злочину внаслідок збігу тяжких життєвих обставин. Обтяжень не знайшла.

Накінець читаємо, що суд «приходить до переконання, що виправлення обвинуваченого та запобігання вчиненню ним нових злочинів не можливе без ізоляції від суспільства, проте вважає за можливе призначити йому покарання (…) у виді позбавлення волі на строк нижче від найнижчої межі, встановленої в санкцією частини 1 статті 115 Кримінального кодексу України».

Мінімальна санкція статті «умисне вбивство» — 7 років позбавлення волі. А синові, що вбив батька-сімейного кривдника, присудили 6. Крім того, йому зарахують кілька місяців в СІЗО за формулою «день за два». Як розповів 20minut.ua захисник підсудного Олександр Сарафанюк, його підзахисний пробув під час досудового слідства під вартою півроку, а потім виникли ускладнення, і його звільнили для лікування. Виходить, фактично відсидів рік з призначеного строку.

Зараз юнак під домашнім арештом. Такий запобіжний захід діє до набрання вироком законної сили. А чи подаватиме прокурора апеляцію на не надто суворе покарання за вбивство? Має ще трохи часу на роздуми. Вироки, нагадаємо, можуть бути оскаржені протягом 30 днів з моменту проголошення.

Натомість захисник підсудного сказав, що апеляції не пише. Представник державного звинувачення, за словами адвоката Сарафанюка, просив дати 9 років його підзахисному. Оскільки у вироку навіть менше мінімальної межі, то приводу для апеляції захисник не бачить.


Читайте також:

Помилка в справі хабара. За що скасували виправдувальний вирок зразкової судді

Звинувачений в домаганні полковник захищає честь і гідність. Подав позов до суду

Анатолію Малєцу продовжили арешт. Він досі у вінницькому СІЗО чекає виклику одеських психіатрів

Справа «Кабан проти Шефа» обернулась навпаки. Зять мера тепер ходить на суди як потерпілий

Арештований за аварію з двома смертями, скоєну під кайфом: «Веду себе нормально, в церкву ходжу»

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наталья

    Гліцисед і новопассіт треба було в їжу підсішувати, і не дійшло б до убивства...
  • З.А.Глядач

    "підзахисний пробув під час досудового слідства під вартою півроку"

    А що ж там "розслідувати",якщо вбивця сам "Під час досудового розслідування написав явку з повинною, активно сприяв розкриттю злочину"? Бери справу і передавай до суду. Чи наші "правоохоронці",затягуючи слідство,просто набивають собі ціну?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up