За порно - до 12 років! Але збоченців майже не шукають

За порно - до 12 років! Але збоченців майже не шукають
Набрали ВКонтакті слово “секс” і вибрали місто Вінниця. І на те вам – акаунти з порнографією. Тут посилання на ресурси з примітками +18 чи +21 та пости з відеороликами, які повнолітнім навіть дивитися заборонено!

Якщо подивитися через механізм пошуку ВКонтакте, скільки там сидить дітей до 14 років з Вінниці, вам видасть результат - 23 370! Більшість батьків не бачать у цьому нічого поганого. Але ж не усі знають, що ВКонтакте, будучи найпопулярнішою в Україні соцмережею, є одночасно чи не найбільшим порносайтом.
Задайте в пошук у соціальній мережі слово „секс” і побачите, скільки вінничан назвали себе таким прізвищем. Хтось так жартує, а хоч справді з розрахунку на це створив сторінку.
Цього не можуть не помічати правоохоронці. Чому до збоченців із соцмереж не доходять руки співробітників відділу боротьби з кіберзлочинами? Міліціонери кажуть, що доходять.
Але не до всіх.
Відео, які були в акаунтах трьох мешканців області, зараз досліджує київський експерт з науково-дослідного експертно-криміналістичного центру міліції. Лише трьох (!) - хоча навіть по найбанальнішому запиту “секс” з фільтром “Вінниця” видає чотири відверто порнографічних акаунти.
Троє щасливчиків ще не знають, що в березні чи квітні - коли буде готова експертна оцінка, їм можуть пред’явити звинувачення в розповсюдженні порно.

Вільний доступ
Усі ці «підозрілі» чоловіки одружені. Один вінничанин, двоє інших – з районів області. Підприємець, колгоспник та іноземець запостили порноролики, серед яких є навіть відео з участю дітей. Цю трійцю знайшли в соцмережах - ВКонтакті та Фейсбуку - оперативні працівники відділу боротьби з кіберзлочинами. Встановили, які реальні люди ховаються за інтернет-ніками, тому зробили скріншоти і задокументували факти.
Зараз доводять, що це відео було доступним для інших користувачів. Це обов’язкова умова для звинувачення в розповсюдженні. Далі справа за ще однією обов’язковою умовою – експерт має сказати, що це не еротика, а порнографія.
- Ці три факти виявили наприкінці року мої співробітники під час всеукраїнської операції „Павутина”. Вже довели, що відеоролики були у вільному доступі, - каже начальник відділу боротьби з кіберзлочинами Володимир Плотиця. – Ці чоловіки не просто поставили відео собі на сторінки, а ще й обговорювали його з іншими. Але для притягнення до відповідальності агітувати подивився порно чи обговорити його з друзями не обов’язково. Досить того, що порнографія у вільному доступі. Це вже розповсюдження.

Міліція сидить ВКонтакті
Підлеглі Володимира Плотиці щодня моніторять соцмережі в пошуках забороненого контенту. На дослідження посилають тільки те, що сумніву не викликає. Але й беруть у розробку не все. Підполковник міліції погоджується, що порно є на сторінках маси людей. Чому ж відкрили тільки три кримінальні провадження? Не кількість головне, а якість. Орієнтують пошуки на кваліфіковані злочини – розповсюдження дитячого порно.
Торік порушили справу проти районного чиновника, який розповсюджував порнографічні ролики з участю дітей ВКонтакті.
- Про цю людину ми отримали інформацію через Інтерпол з Росії, - каже Віктор Плотиця. - Суд призначив йому три роки позбавлення волі, але вирок ще не набрав чинності. Людину направили на психологічну експертизу. Я спілкувався з ним, він нібито нормальна людина, в державній адміністрації працює, але в суді виникли сумніви в його адекватності.
Крім підлеглих Володимира Плотиці моніторять соціальні мережі працівники інших підрозділів міліції - карного розшуку та відділ боротьби з торгівлею людьми. Керівник останнього, Андрій Гречанюк каже, що цього року задокументували ще вісім фактів розповсюдження порнографії і один факт - поширення культу насилля. Ці люди теж ще не знають, що вміст їхніх інтернет-сторінок досліджують зараз експрети.

За соцмережі щойно взялися
В міліції говорять, що активно почали працювати в соціальних мережах правоохоронці торік. Доти шукали порно тільки на торговельних розкладках.
- За останні п’ять років притягли до відповідальності за розповсюдження порно в Інтернеті не менше сотні людей, - каже начальник відділу боротьби з торгівлею людьми Андрій Гречанюк. – З досвіду скажу, що застосовують у нас суди до таких порушників в основному штрафні санкції або умовне покарання.
Все через те, що відео не саморобне, а скачане звідкись. Тому й покарання давали людям мінімальне з передбаченого статтею 301 Кримінального кодексу України - „Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів”.


Володимир Плотиця (37) каже, що більше трьох років тюрми зараз за розповсюдження порнографії в соціальній мережі навряд чи суд призначить. В тих фактах, що зараз досліджуються, розслідування має показати, чи можна відслідкувати першоджерело порноролика

Вінниця не так давно гуділа історією оператора-педофіла, який три роки розбещував хлопчиків з Тульчинського інтернату в готельних номерах та найманих квартирах. Це єдиний випадок, коли людина отримала реальний строк ув’язнення, бо сам знімав, сам брав участь і продавав через Інтернет по 300 доларів за ролик. Суд виніс вирок про сім років тюрми. Не максимально допустимий.

Порносайти для вінничан
Але насправді морочитися з пошуком моделей, зйомками і монтажем й не треба. Є сайти з „vn.ua” в кінці адреси, де все готове для скачки та перегляду. Ноги цих ресурсів ростуть з Німеччини, але формувалися вони для вінничан. Відкривається один з цих сайтів передмовою: „Порнуха - известнейший и популярный зарубежный кино-жанр...”. Чому не заблокують таке?
- Законотворці повинні ці питання піднімати, - каже начальник відділу боротьби з кіберзлочинами. - Можна зобов’язати провайдерів повідомляти про виявлені порушення або заборонити відразу в реєстрації тай все. Більшість держав таким шляхом і йдуть. А в нас по-іншому. А безкарність породжує почуття вседозволеності. І ще одне – попит породжує пропозицію. Суспільство саму винне в цьому. Якщо на державному рівні побороти розпусту в соцмережах не можливо, то давайте почнемо з себе. Будемо прищіплювати дітям змалечку життєві цінності. Тільки всі спільно можемо досягти результату.

Експерт пояснила, що таке порно
Альона три роки проводила експертні дослідження для вінницьких правоохоронців. Каже, лише в одиничних випадках розбирали ролики та фотографії, взяті з соціальної мережі. В основному на дослідження комісії приносили диски та мобільні телефони із закачаними туди підозрілими файлами.
- Я працювала в установі, яка мала право проводити такі експертизи, - каже Альона. – Збиралася вповноважена комісія, все розгадала, складала документ встановленого зразка з поясненнями, печаткою і підписами. Було таке, що на тиждень по кілька експертиз робили, але по соціальних мережах – за три роки кілька штук.
У всіх випадках дали підтвердження, що це порно?
- Ні. Кілька разів ми досліджували кіно, яке знімали люди, що знають добре дозволене. Те, що там був знятий статевий акт – це сто відсотків видно, але все закривається ручками, ракурси такі обрані, що затуляють усе. Якщо крупним планом не показані статеві органи – це вважається за еротику.
Фільми, зняті вінницьким оператором-педофілом, теж ви досліджували?
- Слава Богу, ні. Такого кіно в нас не було. З районів у більшості випадків матеріал привозили.
Що не можна ставити на сторінку ВКонтакті?
- Художнє фото ню – можна. Я нещодавно дивилася фотографії своєї знайомої дівчини-фотографа. Це була серія фото з оголеною натурою, але там ніякої порнографії нема. Скажу так: якщо дівчина сидить, томно дивлячись в об’єктив, відкривши ротик і широко розсунувши ніжки, щоб вся анатомія була назовні - це порнографія.

Шукати не заборонено, а постити краще не треба
Скачай безкоштовно і досліджуй світ порно, - агітують сайти з німецькими хостингами. І в акаунтах вінничан повно роликів звідти. Є відкрита вінницька група з 444 учасниками і назвою, що говорить про те, якими тут діляться новинами.
В учасників цієї групи є посилання на інші „цікаві сторінки” з примітками „тільки для дорослих”. В окремих підписчиків в акаунтах стоять весільні фотографії чи фото з малими дітьми на руках. Вони навіть не ховаються за ніками. І поруч - повно порнороликів. А в списку контактів цих чоловіків – закриті дівчачі акаунти з реальними фотографіями в стилі ню. Одразу зрозуміло, для чого ця сторінка зроблена.
Є й зовсім збочені користувачі контакту, які на заставку собі поставили фотографії свого чоловічого достоїнства у збудженому стані. Таке, як кажуть в міліції, – однозначно кримінально карне діяння.
- Порно – це зображення крупним планом, - просто пояснюють правоохоронці і радять не розміщувати недозволеного в соціальній мережі.
Здуру чи з іншої причини поставили порно-відео в ВКонтакт, але відповідльність буде.




В чистоті контенту має бути зацікавлена мережа

Міжнародні експерти кажуть: щодня в Інтернет потрапляють до 50 тисяч зображень з дитячою порнографією. На найбільшому відоресурсі Ютуб, якщо порно й з’являється, то не надовго. За чистотою контенту слідкують і видаляють все заборонене. Фейсбук теж чиститься від порнографії. В першу чергу – дитячої. Вони використовують фільтрацію яка, крім порнографічних зображень, прибирає в смітник все, що може бути використане з метою приниження інших користувачів.
А що з мережею ВКонтакті? Чому там так багато порно? Журналіст задала це питання службі підтримки цієї соціальної мережі, і у відповідь отримала посилання на публікацію дворічної давнини, яку вже бачила.
Засновник ресурсу ВКонтакте Павло Дуров ще у 2011 році публікував свої „Сім думок про погрографію” для всіх, хто звинувачував його в потаканні розповсюджувачам порноконтенту.
Він вважає, що за розміщувані на серверах ресурсу матеріали відповідальність мають нести користувачі, а не адміністрація соцмережі. І турбуватися, як обмежити дітей від недитячого контенту, варто батькам – досить заблокувати доступ до небажаного матеріалу на рівні окремо взятого комп’ютера. Якщо цього не зробили – тоді батьків треба притягувати до відповідальності.
«Порнокультуру створює телебачення та глянцеві журнали, - пише Дуров. - На відміну від них соціальні мережі і пошукові системи не народжують попит на порнографію. В обмеженому сенсі вони здатні його задовольнити, вибудовуючи зв’язки між генераторами контента і споживачами, але затребуваність порнографії в суспільстві зовсім не випливає з існування цих зв’язків».
А в Інтернеті розповсюджується відео про те, що доступне порно ВКонтакті – неспроста. Безкоштовний сир тільки в мишоловці. Автори думають, що для того заборонене в соцмережі існує, щоб можна було потім використати інформацію про перегляди проти конкретної особи. Оце це відео - про альтернативну думку.



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Anonymous

    есть один чел - Адам Огонь, он же развратно-суицидально-депрессивно-олигофренно настроенный элемент работает в РИА, известен топ-статьёй "Как правильно делать минет" — кастрировать химическим путём первого
  • Anonymous

    янукович по порносайтам не лазить, у нього спецканал з харківською лікарнею.
  • Anonymous

    Відколи це порн став збоченням? :)
  • Anonymous

    ця статься зроблена для того що б підвищити рейтенг в пошукових системах, так як один з популярних запросів це "порно"

    Anonymous reply Anonymous

    а тобі аби лиш: бложік, запрос, жду отвєта в твітєр,
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up