За лайку в Інтернеті можна сісти, якщо це особиста образа

За лайку в Інтернеті можна сісти, якщо це особиста образа
Контролюй емоції і в житті, і "ВКонтакті". У міліції Вінниці кажуть, що правоохоронці не відстежують коментарі в інтернеті, а судовий вирок може бути винесений лише за позовом людини, яку образили. Саме суд у подібних випадках визначає ступінь відповідальності та покарання

 

У користувачів інтернету в Україні почалися проблеми з Законом за необережні коментарі в соціальних мережах. Вінницькі блогери кажуть, що за свої слова потрібно відповідати незалежно від того, де, як і коли вони сказані.

Довести складно

Відео дня
>- Інтернет давно пора прирівняти до інших засобів масової інформації і для цього є всі підстави, - каже активний вінницький користувач інтернету, інтернет-маркетолог Євгеній Поліщук. Ще не так давно бути анонімним в мережі було модно, вона дозволяла висловлювати свою думку без наслідків. На сьогоднішній день філософія анонімності програє інформаційній відкритості. Справжньої анонімності в інтернеті немає, а за будь-які дії людина повинна нести відповідальність. Будь-якого користувача можна вирахувати та притягнути до відповідальності, але для цього треба зібрати незаперечну доказову базу. Потрібно мати доступ не тільки в архіви провайдерів, а й до сайту, на якому вони зробили якусь дію. На даний момент це проблематично й не завжди реально.
 

За Законом

- Нецензурна лайка як на вулиці, так і в мережі, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, які порушують громадський порядок і спокій громадян, можуть бути розцінені як дрібне хуліганство, за що передбачено адмінвідповідальність (стаття 172 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Суд може призначити покарання у вигляді штрафу до 119 гривень або громадських робіт на строк від 40 до 60 годин, або виправних робіт до двох місяців з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку або до 15 діб адміністративного арешту. У будь-якому випадку за захистом честі і гідності людина може звернутися до суду в порядку приватного обвинувачення і вимагати публічного вибачення чи матеріальної компенсації за завдану моральну шкоду, - каже керівник сектору зв’язків з громадськістю обласної міліції Анна Олійник.

Кримінальна відповідальність


Прямі висловлювання словесні, письмові чи за допомогою технічних засобів, які містять явно виражене неприязне ставлення, образу, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, або образу почуттів громадян, у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями, кажуть у міліції, можуть стати підставою для порушення кримінальної справи, передбаченої статті 161 Кримінального Кодексу України. Якщо з'являються погрози вбивством - це також може потягти кримінальну відповідальність. Незалежно від того, яким чином вони отримані - через інтернет, третіх осіб, телефон чи особисто. Систематичне приниження людської гідності, вчинене, зокрема, і через інтернет, якщо це призвело до тяжких наслідків, може вилитися ще в одну статтю кримінального кодексу - стаття 120 Доведення до самогубства.
- Якщо людина вважає, що її життю загрожує небезпека, вона має звернутися у міліцію. У кожному випадку звернення громадян міліція проводить перевірки, і за наявності ознак злочину порушує кримінальну справу, - говорить Анна Олійник.

Уже судили

В Україні вже зафіксовано ряд випадків, коли користувачі мережі понесли відповідальність за образи в соцмережах.
Суд розбирав один з конфліктів між жителями Підволочиська Тернопільської області, які в мережі «Вконтакті» вступили в конфлікт. Родичі неповнолітньої дівчинки подали в суд на другу за висловлювання на адресу їх сім'ї. За образу позивачам вдалося стягнути 500 гривень моральної компенсації. До відповідальності притягуються і ті користувачі, які з метою інтим-знайомств розміщують на сайтах знайомств свої фотографії в оголеному вигляді.
На початку цього року на лаву підсудних потрапив консультант з маркетингу з Києва, що розмістив три свої фото в оголеному вигляді на популярному сайті знайомств. Незабаром міліція накрила його за це і чоловікові «світив» тюремний строк, від якого його врятувало лише те, що його віддали на поруки колегам.


Коментар спеціаліста
Юлія Короцінська (26), психолог


Соціальні мережі - це той простір, де знімається відповідальність, адже спілкування напівреальні, співрозмовник не присутній поряд і не може дати в око за образу. І кожен на цей факт реагує по-своєму: хтось ставиться зовсім несерйозно, вважаючи за краще різним сайтам живе спілкування, а хтось, навпаки, використовує для своєї користі і пускається в словоблудство, щоб підтримати самооцінку або просто вилити агресію. Дуже добре на прикладі соціальних мереж простежується розвиток соціуму: спочатку це стихійне завоювання території (А ти зареєструвався вконтакте?), потім - вивчення території (А я створив групу» «Ти бачив нововведення Дурова?), слідом за цим - розширення меж (У мене 2000 друзів, У мене в друзях Ані Лорак). Рано чи пізно за етапом бездоглядності настає етап контролю, коли виникає відчутна необхідність створити правила і закони. Ось тільки реалізувати їх в соціальних мережах куди складніше.
Не хочеться виступати ні «за», ні «проти» покарань, занадто багато аспектів включено в цю тему. У такому випадку потрібно врахувати і наявність величезної кількості фальшивих фан-сторінок, рекламних та агітаційних та багато інших порушень і пасток. Єдине, що скажу: відповісти «взаємністю» або уникнути образ в інтернеті навіть простіше, ніж в реальному житті, ніхто нікого не змушує тут спілкуватися. Але суть не в цьому: кожен з нас у всіх життєвих сферах проявляє своє «Я», знаходячи все нові й нові способи. Ніж - це всього лише шматок металу і дерева, який в руках кухаря допомагає створити смачні шедеври, а в руках убивці - небезпечне знаряддя.

Чи потрібно звертатися до суду за образи в інтернеті?

Анастасія Дем’янчук (21), культорганізатор:
- Якщо ображають мене, природно я буду вживати якихось заходів, але навряд чи дійде до суду. На щастя, поки просто не стикалася з цим. А для початку завжди є чорний список. Але якщо це повторюється регулярно, то чому б і не покарати? Адже неважливо, що це - соціальна мережа, телефон, або щось інше.

Марина Прісняк (27), маркетолог:
- Не стикалася з цим ще жодного разу. Розбиратися в суді, думаю, можна. Але це займе і багато часу, нервів, і сил, щоб щось довести. Виникає питання – чи варто? Люди, які завантажують свої ж фото чи іншу інформацію в свої ж профілі, часом забувають, що вона стає надбанням спільноти.

Валерій Гунас (21), студент:
- Я проти будь-яких образ. За великим рахунком - люди мають навчитися брати відповідальність за кожне своє слово, як усно, так і письмово, як в неті, так і вживу чи в газеті. Тому, я вважаю, в суд треба за образи звертатися. Винні мають нести відповідальність за свої дії. А взагалі, я уникаю будь-яких обговорень в соцмережах.

Дмитро Шевчук (24), спортсмен:
- Спочатку самому розібратися потрібно, в чому справа і що за образники. Можливо, все це не варте жодної реакції з вашого боку. Якщо це погрози, звичайно потрібно вирішувати проблеми. Якщо у самого не виходить, необхідно підключати правоохоронців. Вони після розслідування й вирішать чи діде справа до суду, чи ні.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    доброго дня пишу вам з такої причини ....сторінку мого друга зломали і систематично йде розсилання на моє імя  обяви сексуального характеру ...Мені прийшлось видалити свою сторінку щоб не писали...Чи можливе якесь покаряння для цих  осіб
  • Anonymous

    Зате радує те, що клятих москалів відсилати нах ніхто не відміняв
  • Anonymous

    Надо думать где писать - если ресурс физически находится в Украине, то органы запросто могут создать проблемы, если же в офшоре - пиши что угодно
  • Anonymous

    як дрібне хуліганство, за що передбачено адмінвідповідальність (стаття 172 Кодексу України про адміністративні правопорушення) Инга, 173 статья. я ее на себе испытал, правда, без Интернета :))))

    Anonymous reply Anonymous

    Ловіть бандита!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:06 На Нечая зловили водія, який керував автомобілем під дією амфетаміну 17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up