Як рубають ліс на мільйони гривень і хто кришує «чорних» лісників

Як рубають ліс на мільйони гривень і хто кришує «чорних» лісників
У Барському районі "чорні" лісники вирубали понад 30 дубів

У Барському районі «чорні лісники» вирубують дуби і заробляють на цьому сотні тисяч гривень за один день. Але щоб не потрапити у в’язницю, потрібні свої люди і схеми у цій системі. Журналісти провели розслідування і отримали перші погрози…

«Зелені легені» у нашій області вирубують не менше, аніж біля гори Говерли. Так сталося і у Барському районі, де під виглядом санітарної обробки вирубаються 60-річні дуби, а правоохоронці і працівники «Райагролісу» покривають цей мільйонний бізнес.

Підстава підприємцю

А все почалося з того, що у Барському районі правоохоронці «взяли» на гарячому браконьєрів, які нібито приїхали за поваленим лісом. Але КамАЗ-маніпулятор був без дерева у кузові. Журналісти відшукали підприємця, працівників якого затримували у той день.

Відео дня

- Був дзвінок, людей, з якими ми були незнайомі. Запропонували купити лісоматеріали в Барському районі. Виїхали мої люди, але до лісу не доїхали, так як в калюжі лежав “їжачок”, щоб прорізати колесо. Машина розвернулась і буквально за кількасот метрів лісник з людьми, які тримали вила і сокири в руках, зупинили авто…, - каже підприємець Микола Дрозд. -  Хвилин через 20-30 з’явилася поліція. І одразу були дані пред’яви, що мої хлопці крадуть ліс. Пояснення, що на автомобілі немає пилок, щоб валити дерева і самого дерева у кузові - нікого не цікавило. Водій не давав дозвіл на обшук авто. Дії поліцейських були незаконними.

Підприємець розповідає, що представники поліції одразу почали закидати пред’яви, що хлопці їхали красти ліс.

- Уся суть у тому, що мені сказав зам начальника відділу барської поліції Андрій Вишневський. Цитую: «Хлопці, ви не туди заїхали. Ви заїхали не в той огород. Це не той район, де ви нічого не платите. Відповідно ви і не зможете тут нормально працювати»…

На фото, які зробили працівнкики поліції,. видно, що у маніпуляторі немає лісу. 

Також підприємець каже, що ліс «кришує» начальник поліції Барського району Павло Кукурудза.

- Є інформація, що пан начальник райвідділу поліції Кукурудза кришує «дерев’яний» бізнес у Барському районі. Там у місті є велика пилорама. Безпосередньо її власником є його кум. І нам передавалися такі слова через треті руки, що ліс в Барському районі має лишатися на пилорамі його кума, що Барський ліс – то ліс Кукурудзи, - каже Микола.

Валять дуби… десятками

Журналісти RIA знайшли активістів, які мешкають в Бару. Хлопці кажуть, що давно вже  знають про незаконну вирубку. Разом з ними розслідувачі відправилися до лісопосадки, яка знаходиться між селами Буцни і Сеферівка – це кілометрів 10 від Бару. За інформацією активістів, тут нещодавно вирубали дерева. Як тільки з'їхали з асфальтованої дороги - одразу були помічені сліди вантажівки.

- То завантажений деревиною маніпулятор виїжджав звідси. По слідах видно, що кілька днів тому, - каже Юрій Рівненко. – Тут поруч є ділянка, де насправді вирубають дерева законно, але та ділянка за кількасот метрів звідси.

По слідах вантажівки журналісти дійшли до посадки. Було видно, що  в сам ліс вантажівка не заїжджала… зате на землі виднілись інші і менші за діаметром сліди.

- У ліс заїжджав невеличкий тракторець, який витягав відземки до маніпулятора, а той уже вантажив дерево, - каже Юрій.

Юрій Рівненко каже, що "чорні" лісники вирубали в цьому лісі понад 30 дубів, які мають вік понад 60 років

ĤНа мапі показані місця, де "чорні лісники" вирубали кілька десятків дубів. 

Пройшовши по слідах тракторця, журналісти разом з активістами знайшли в посадці вирубані дуби. Кожне з дерев має мінімум 60-річну історію. Поруч безгоспно лежать верхівки дерев.

- «Чорні» лісники зрізають дуби і забирають лише три метри від землі – це те, що ціниться, - каже Юра Рівненко. – От порахуйте. Тут незаконно вирубано більше десяти дубів. Те, що вирубали – це десь 70 кубів - а це приблизно 175 тисяч гривень. Якщо розпиляти те, що вкрадено, на дошки – вийде вже більше 400 тисяч гривень прибутку. Це бізнес. Для показухи тільки нещодавно одного лісника посадили на п’ять років. Лісника з цієї ділянки не посадять – у нього брат був начальником департаменту екології вінницької облдержадміністрації...

«Ліс с**здили. Що я зроблю? Садіть мене»

Зафіксувавши факт незаконної вирубки, журналісти вийшли з посадки і побачили, що біля іншої посадки стоїть білий бус “Фольксваген”. До автомобіля якісь люди зносили дерево. Одного з них активісти впізнали - то опер поліції Олег Мазуркевич. Уже через півгодини журналісти на капоті авто розглядали план вирубки, а поруч стояв лісник після нещодавно випитої дози алкоголю, який представився Олександром Криськом (журналісти довідались, що колишній директор департаменту екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації Володимир Крисько є братом лісника, - ред).

- Не знаю, хто вкрав ліс, - каже лісник Олександр Крисько. - Так. С**здили ліс. Що я зроблю? Ну то садіть мене в тюрму.


Журналісти одразу запитали у присутнього правоохоронця, чи напише він рапорт і чи повідомить своє керівництво про незаконну порубку дерев, які підтвердив лісник.  Опер пообіцяв внести у свій рапорт усі деталі. Але як дізналися журналісти, цього не було зроблено і факт незаконної вирубки був спущений на гальмах.

Погрожували журналістам

Щоб прояснити ситуацію з вирубкою лісу, журналісти відправились у «Барський Агроліс». Начальника підприємства Максима Ломаки на місці не було, але був його заступник, лісничий Юрій Віньгора.

- Біля села Буцни є чотири порубки. Є суцільні, є вибірково-санітарні вирубки. Вибіркова – це коли вирубаються хворі дерева. Спочатку вирубується найкраща деревина, з якої щось може витягнути. Потім вирубується все інше і спалюється гілля, - каже Юрій Віньгора. – Не можу вам сказати, чи незаконно вирубували ці дерева, потрібно бути на місці. Але в тому районі є суцільна і дві санітарних вирубки. Тобто я гадаю, що це санітарна вирубка. Квиток на порубку є у лісника і діє з 14 січня до кінця року.

Після цієї розмови в кабінет увірвалися два чоловіки, які борзо і з наїздами почали запрошувати журналістів на перемовини на вулицю. Один з них представився самооборонівцем Романом Лисенком. Після того, як журналісти вийшли на вулицю, чоловік вів себе нахабно, питав, хто такі і звідки. Що не дасть робити комусь тут справи. За перепалкою, спершись на паркан, спостерігав той самий лісничий Юрій Віньгора. Вступив у розмову і інший молодик, який був з самооборонівцем.

 

- Чо ви вообщє їздите сюди в Бар кожен день? Ну снімай, снімай мене бл*дь. Тобі подобається Бар? Їдь в Шаргород. Чо ти лізеш в Бар?! - з такими словами накинувся один з чоловіків на журналістів.

Після цього конфлікт стих, а самооборонівець пообіцяв зустрітись у Вінниці і переговорити, але ніхто так і не зателефонував.

Що кажуть у поліції Бару?

Журналісти подзвонили до начальника барської поліції Павла Кукурудзи, щоб поговорити про незаконну вирубку дубів і розповіли йому про підозру активістів і підприємця, що він кришує незаконну вирубку дерев, бо його кум тримає пилораму.

- Що я кришую? Я? Це повний бред. Перед цим телефонували і казали, що мій заступник Вишневський кришує цей бізнес. При чому тут я і мій кум? Чим мій кум собі там займається – хай займається. Як я можу кришувати те, що приїжджали і крали ліс? - каже Павло Кукурудза. –  А по справі з КамАЗом, то на ту справу виїжджав мій заступник. Що значить, що була сфабрикована, якщо було затримано автомобіль на місці злочину? Та справа передана в обласне слідство. Спочатку перевірте все, а то несете повний бред про мого кума, кришування і Мазуркевича. Шановний, що ви несете взагалі? Я буду подаватись на вас до суду.

Санітарні порубка - як це? - Довідка

Журналісти дізналися, що ж таке воно - санітарна рубка. Виявилось, що під час цієї рубки працівники лісного господарства мають право зрізати лише хворі, відсталі у рості або повалені буреломом дерева. Але чому зрізали здорові 60-річні дуби у Барському районі - загадка і вже головний біль правоохоронців.
 

Експерт: "Дуби вирізають під виглядом санітарної обробки і продають як дрова"

Олексій Василюк, еколог Міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина"

- Дуже поширено в нашій країні, коли під виглядом санітарної вирубки вирубаються цінні породи дерев. І таким чином вирубається більше лісу, ніж рубками промисловими. Тому що рубка санітарна не вимагає оподаткування. Її не потрібно погоджувати на 10 років вперед і податковий збір за кубометр зрубаної деревини під час санітарної вирубки у 800 разів менший.  Якщо відкрити санітарні правила про ліси в Україні, то там ви побачите більше 40 видів санітарних рубок. От під виглядом цієї рубки, лісники з даного “Барського Агролісу” могли цілком законно вирубати дуби і продати комусь на пилораму за ціною дров. 70 кубів, які вирізали в лісі під Баром, як дрова коштують 32 тисячі гривень. За один кубометр 400 гривень приблизно. Але якщо пропустити через пилораму і зробити з повалених дерев дошки, то ціна зросте мінімум у 10 разів. Лісники дуже легко можуть списати ці дерева як хворі і продати ці дерева як дрова. Ми теж можемо купити ці дрова, але навряд чи нам лісники продадуть ці здорові дуби по вартості дров. А ще на старих дубах можуть жити понад чотири тисячі рідкісних організмів, які занесені в Червону книгу. І рубати це дерево, де вони живуть, – заборонено. Але під виглядом санітарної рубки можна знищити будь-яке дерево, яким би рідкісним воно б не було.  Що і роблять «чорні» лісники.

Експерт: "Правоохоронці не мали права на обшук"

Олександр Білошкурський, адвокат

- Якщо згоди водія на огляд автомобіля не було дано - то в цій ситуації правоохоронцям потрібно було опечатати транспортний засіб, дбати про безпеку цього автомобіля і отримати рішення суду на тимчасовий доступ до транспортного засобу. І тільки після отримання документа з суду поліцейські повинні були приступити до тимчасового огляду транспортного засобу. В цьому випадку дії поліції були незаконними, навіть якщо тоді у лісі на місці були поняті. Все повинно було робитися через суд.

Експерт: Правоохоронці перегнули палку, а по деревам потрібно розбиратись

Анатолій Глівінський, адвокат

- В даній ситуації я вважаю, що однозначно працівники поліції порушили конституційне право власника даного транспортного засобу. Порушили процедуру проведення обшуку чи то огляду. Жодних даних слідчих дій кримінального провадження задокументовано не було. Тобто відповідно до статті 233 кримінального процесуального кодексу України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи ні з будь-якою метою інакше як за добровільною згодою особи.

Не знаю що вони там саме вилучали – які саме предмети. Однак в даній ситуації можна вбачати перевищення службових повноважень правоохоронцями. Є стаття 364 – перевищення службових повноважень, тому що людина в процесі цих дій могла отримати як матеріальну шкоду так і моральну.  В даній ситуації жодного кримінального правопорушення щодо осіб які були в даному автомобілі немає тобто є по даному факту стаття кримінального кодексу яка передбачає там вирубка лісу, тощо. Тому і знарядь злочину не було – ні пил ні мотузок там якихось ні якогось обладнання для вирубки. Тому однозначно поліціянти в цій ситуації не праві і порушують норми кримінально-процесуального законодавства.  А по вирубці лісу потрібно провести перевірку в Райагролісі і виїхати на місце вирубки цих дерев, задокументувати все і відкрити кримінальне провадження. Чому цього ще не зроблено – цікаве питання.

Журналісти RIA написали запити у поліцію і у прокуратуру з вимогами звернути увагу на незаконну вирубку лісу у Барському районі і провести службове розслідування щодо інформації про кришування барською поліцією «чорних» лісників.

Також журналісти телефонували начальнику «ВінАгролісу» Анатолію Іванцю, якому підпорядковується «Барський Агроліс». Номер залишили секретарю, і попросили перетелефонувати. Попередили, що розмова буде йти про незаконну порубку лісу в Барському районі. Але журналісту так ніхто не передзвонив… Далі буде.

Вадим ПАВЛОВ, (063)7383803
Артем ФЛЯЖНІКОВ, (096)8009327

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (103)
  • Анонім

    В нашей стране все живут за приницпом "Воруй и убивай!". А вы еще так какой-то демократии хотели.....наивные....
  • Анонім

    Наши чиновник грабят не только людей не только украинцев а и даже грабят природу!!! Ироды!
  • Анонім

    А че эти зеленые менты сделают? Все равно их начальники то старые остались. Пока эта вся переаттестация пройдет - еще можно натворить делов!
  • Анонім

    Интересно что часть майдановских активистов уже с власть) Вот вам хороший пример как Самооборона работает уже с Агролесом барским))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up