«У мене ком в горлі». Мати розказала, як вмирав побитий під клубом син і кого за це судять

«У мене ком в горлі». Мати розказала, як вмирав побитий під клубом син і кого за це судять
  • Двоє обвинувачуваних — під арештом, але вини не визнають. Вони працювали охоронцями в «Планета Мода-Барі» неофіційно.
  • Про це розказала Леся Панчук — мама загиблого після минулорічної бійки під дискотекою Юрія Матвійчука.
  • Жінка говорить, що вже не має сил переживати судові засідання, а вони постійно відкладаються через чиюсь неявку. 

Судовий процес у справі тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті 23-річного Юрія Матвійчука, іде повільно. За словами матері загиблого після бійки біля нічного клубу «Планета Мода-Бар», засідання призначають з великими інтервалами, але й ті не щоразу відбуваються. На останні — не з’являлися свідки.

— Тільки допитали двох, і все завмерло, — говорить Леся Панчук. — Суди переносять. То один їхній адвокат у відпустці, то другий просто не прийшов, то суддя у відпустці, то свідки не поприходили. Одне засідання на два місяці. Вже скоро півтора року минає від того, що сталося, а в суді ще не з’ясували жодного питання. 

Смертельні травми син Лесі отримав біля клубу на Замості позаторік 20 травня, на День Європи. Юрій щойно демобілізувався й пішов відпочивати з друзями. Під дискотекою юнака побили, як одразу розповідали, «хуторянські». Він тиждень пробув у комі, але так і не прийшов до тями. Помер від отриманих травм у реанімації лікарні швидкої допомоги.

Відео дня

Про обставини бійки і кого затримали за підозрою в завданні травм, що стали для відвідувача закладу смертельними, редакція розповідала у цих статтях:

Сьогодні мати хлопця каже, що обвинувачені — охоронці клубу, які працювали неофіційно. Вони не визнають своєї вини, й жінка побоюється, аби захист не змінив кваліфікації злочину на більш легкий.

— Мені так пояснили, що захисники хочуть їм поміняти статтю на ненавмисне вбивство, й тоді покарання буде невелике — від 3-х до 5-ти років тюрми, — каже Леся Панчук. — Фактично вони вже відсиділи рік і 4 місяці. А тепер їхні адвокати все роблять, щоб вони якнайменше отримали.

Поза камерами спостереження

Жінка зі слів очевидців знає: обоє арештованих за смерть її сина були в клубі у білих сорочках і з бейджами. Хто ж вони ще, як не охоронці? Один з чоловіків, яких притягують зараз до відповідальності, зняв білу сорочку перед тим, як вступити у двобій з відвідувачем.

Матері показували відео початку бійки, коли її син повертався в заклад, звідки його викинув інший сек’юриті, відібравши картку клубу. Але сама бійка не на життя, а на смерть сталася в такому місці, яке камери спостереження не знімають.

— Вони ж знають, де камери ловлять, а де ні. Це ж охоронці. Затягли його в темне місце,  — розповідає Леся Панчук та розмірковує: — Ненавмисне вбивство — це коли один раз впав і ударився головою. Так? А було багато ударів і три дуже сильні. В судмедекспертизі так написано. Дитина вся побита була. Груди сині, живіт синій, ноги, коліна чорні всесенькі…

Свідком бійки був, нагадаємо, друг Юрія. Тож чому били її сина, мати знає з його слів. В неї склалося враження, що під час конфлікту, який почався у залі, охоронці поспорили, вистоїть цей відвідувач чи ні. Між собою вирішили, з ким йому доведеться битись. 

А як розказувала журналісту раніше дівчина загиблого, на засіданні по арешту підозрюваних вона почула, що один із затриманих «безробітних» — спортсмен.

— Він на тому суді сказав: «Я більше не буду». Мені ті слова, знаєте, як ніж. В мене дитина лежить в землі, — втирає сльози мати. — Сьогодні у мене вже немає сил ходити на ці суди. Не вистачає терпіння. Перед засіданнями збираються в коридорі родичі обвинувачених, якісь дівчата їхні, постають і сміються. А в мене — ком у горлі…

 

Адвокат: кваліфікація вірна

Справу на судовий розгляд передали зі статтею звинувачення, яка обіцяє від 7-ми до 10-ти років позбавлення волі (стаття 121 Кримінального кодексу України). Питаємо у адвоката потерпілої, чи дійсно захист в судовому процесі доводить ненавмисність злочину?

— В будь-якому випадку, визначати кваліфікацію і призначати покарання остаточно буде суд, — каже адвокат Ольга Воронцова. — Їхній дії кваліфіковані, як заподіяння тяжкого тілесного ушкодження, що призвело до смерті потерпілого. Наразі кваліфікація абсолютно вірна. Це те, що довело досудове слідство. Але й сказали, що захисники обвинувачених працюють якось поза межами дозволеного, я не можу. Вони задають запитання, не позбавлені сенсу, тому що експертне заключення неоднозначне.

— Експерт пише, що тілесні ушкодження Матвійчука могли бути спричинені, як сторонніми предметами (побиття), так і падінням з висоти власного зросту. Проте, в тому ж самому висновку говориться: характер і кількість тілесних ушкоджень кажуть, що це було побиття. От за цю неоднозначність захисники і вхопилися, — пояснює Ольга Воронцова. — Звісно, їм це вигідно, і це не заборонено Законом. Думаю, вони будуть ставити питання про 119-ту статтю — це необережне заподіяння смерті. Є такі у нас підозри, але вголос цього ніхто з них не сказав.

А от що стосується затягування процесу, то адвокатка, на відміну від потерпілої, тривалий розгляд може пояснити.

— Процес затягується з об’єктивних причин — неявка свідків, — говорить Ольга Воронцова. — Є ще двоє свідків, яких сторони хочуть допитати, але вони не з’являються. Суд вживає всі можливі важелі. Виніс ухвалу про привід (примусова доставка поліцією на судове засідання, — авт.). Тому чекаємо, що на наступний раз вони вже будуть.

Чергове засідання в цій справі призначили на кінець жовтня. Після допиту свідків, будуть досліджувати докази, і тільки після цього – допитають обвинувачених. Але вже зараз учасники процесу знають: своєї вини в смерті Юрія Матвійука неофіційні охоронці «Планета Мода-Бару» визнавати не будуть. Що казатимуть на свій захист? 20minut.ua обов’язково розкаже читачам.  

Фотографії Юри Матвійчука (23) з архіву редакції

Розповідь про єдиного сина

На прохання розказати про Юру, Леся Панчук говорила, втираючи сльози. Це був її єдиний син. І його більше немає серед живих.

— Юра закінчив у Вінниці транспортний коледж і одразу сам вступив у Житомирський інститут. Ніхто з ним не їздив. Він сам. Навчався заочно на ландшафтного дизайнера і працював експедитором. Одного дня дзвонить й каже: «Мама, скільки я буду ховатися від цих повісток, іду в армію». Пішов. В Одесі служив. Приїхав і два дні тільки побув вдома. Я ним не натішилася, а він знову на роботу. Привіз свою дівчину познайомити. До чоловіка свого кажу: «Є син, дочекалися дочечки», — пригадує і схлипує мати. — Вона тоді поїхала в село, її з ним не було в клубі. А він подзвонив мені вечором, каже: «Піду з Вадіком погуляю, День Європи». Я ще якось так сказала: «Юрась, дивися, щоб було все добре». Він: «Мамуль, не переживай, все буде добре». Так сказав і все… В лікарні сім днів був. З коми не вийшов. Спершу нирки відмовили, а тоді помер. На велике свято. Зелені святки були. На перший день Зелених свят і помер.

— Я свого сина не виправдовую, — каже неостанок жіна. — Він був випивший. Але і вони були нетверезі. І не він бійку почав, це на відео видно. За що вони так зробили? Не знаю.


Читайте також:

Шахрайство в «Ідея Банку»: менеджер вкрав з депозитів 1,5 мільйона, а його не шукають

Вкрали електровелосипед за 30 тисяч. Власник має свідків та претензії до поліції

За мільйон виставили на продаж квартиру, яку шахраї відібрали у двірника Валерія

Озброєного пістолетом Макарова курця марихуани оштрафували, а мали б посадити на 7 років

Підозрювані у вбивстві подружжя Тарасових планували втечу. На суді прозвучали докази

То експертам треба дати хабар, то слідчому. У Вінниці судитимуть нечесного адвоката
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Зоя Швець

    Прийміть мої співчуття. Неопускайте рук.
  • Юрий Гуд

    Вся гнила Вінницька судівсько-ментівська система повинна бути ліквідована! Два дауна, які лише й добились в житті, що працювати сторожами, тай те не офіційно, повинні сісти на років 20! Бо вбивство було умисне в складі групи!
  • Галина

    Зразу ж видно, що за цих звірів хтось добре платить. Протягом півтора року "а віз і нині там"...  Це тільки може бути "у нашій рідній Україні". Люди!!! Схаменіться! Не все в світі роблять гроші. А ви судді не забувайте, що у вас також є чи будуть діти і внуки. Не дай Боже кому таке пережити.
  • Галина

    Зразу ж видно, що за цих звірів хтось добре платить. Протягом півтора року "а віз і нині там"...  Це тільки може бути "у нашій рідній Україні". Люди!!! Схаменіться! Не все в світі роблять гроші. А ви судді не забувайте, що у вас також є чи будуть діти і внуки. Не дай Боже кому таке пережити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up