Сфабрикували участь у крадіжці і хотіли забрати бізнес

Сфабрикували участь у крадіжці і хотіли забрати бізнес
Ніч у кайданках біля батареї, без води та можливості сходити в туалет, побиття та фабрикації доказів… - такими були «аргументи» козятинських перевертнів у погонах проти підприємця Іллі Поліщука. Лише через два роки козятинця виправдали, а міліціонери можуть сісти за грати…

Пройшовши сім кіл пекла, підприємець, власник автомийки з Козятина Ілля Поліщук, розповідає, що два роки тому місцеві міліціонери намагалися відібрати його бізнес і обіцяє боротися за те, щоб перевертні були суворо покарані.

Його звинувачували й били, щоб зізнався в тому, чого не робив. А він доводив, що не винний. І от 12 серпня Козятинський районний суд не тільки виправдав підприємця, але і виніс окрему постанову. Дії слідства доручили перевірити козятинському міжрайонному прокурору. Розповімо, з чого все розпочалося.

Арешт був справжнім шоу

Відео дня
dir="ltr"> За словами Іллі Поліщука, його заарештували 4 лютого 2011 року, коли приїхав на свою автомийку. Це було справжнє шоу, бо на затримання приїхало три машини Державтоінспекції та дві автівки правоохоронців. Що трапилося та у чому звинувачують, Іллі не пояснили. Забрали автівку, на якій приїхав, що належить його брату, інваліду першої групи. Забрали й виручку у продавчині крамниці - чотири тисячі триста шістдесят гривень (без протоколу виїмки). Посадили спантеличеного Іллю в машину та відвезли у козятинській міський відділ міліції. Пізніше, у відділку, його заставляли підписати, що відібрані у продавчині кошти були у підприємця під час затримання. Але він відмовився...

- У відділку спочатку сказали, що потрібно написати пояснення, - розповідає Ілля Поліщук. - Але подальші події були просто жахом: мене прикували кайданками до батареї, побили, та прикутого цілу ніч допитували. За цей час, як не просив, не вивели у вбиральню і не дали навіть води попити. Лише на наступний день оформили затримання. Формальним приводом для того, щоб звинуватити мене у чисельних крадіжках, став “беушний” комп'ютер. Я придбав його у свого працівника. Він запевнив мене в тому, що це його річ, яку продає, бо терміново потрібні кошти. Насправді він комп'ютер украв. Вже потім, на суді, цей найманий робітник зізнався в тому, що зробити мене співучасником злочину, його заставили правоохоронці.

Ілля одразу після оформлення затримання зажадав адвоката. Але до свого підзахистного адвокат безрезультатно намагався потрапити цілий тиждень.

Фабрикація спливла на суді…

Процесуальні порушення під час слідства оцінював Козятинський районний суд. Суддя виніс постанову, згідно з якою тепер козятинський міжрайонний прокурор має дослідити методи "роботи" місцевих слідчих та експертів.

Ось як фабрикувалися докази, щоб відібрати бізнес у Іллі Поліщука!

Щоб піти на крадіжку, бізнесмен нібито перевзувся в кросівки 42 розміру. Як це було можливо, коли у нього 47 розмір взуття?! Жодна логіка не могла цього пояснити, але слідчий зробив це доказом. Немов під копірку одним почерком у справі написані покази свідків. У більшості протоколів оглядів місця подій - одні і ті самі поняті… штатні працівники райвідділу (!). На фотографіях з місця подій (інкримінованих крадіжок, в яких нібито брав участь козятинець), зроблених у вечірню пору в лютому - світлий день надворі. А понятих, які нібито там були, немає на жодному знімку.

- Порушень було дуже багато, - розповідає адвокат, що вела справу підприємця в період досудового слідства, Наталія Янкевич. - Розповідати довго, цілий гостросюжетний роман, під назвою – як спотворити докази.

За словами Наталії Янкевич, досудове слідство міліціонери провели однобічно та неякісно. Серед порушень зафіксоване незаконне затримання - фактично  бізнесмен Поліщук був затриманий 4 лютого 2011 року, а  протокол затримання склали 5 лютого.

- Свідки, на яких вчинили тиск під час досудового слідства, відмовилися від неправдивих показів у суді та свідчили про те, що їх примусили підписати покази проти мене, - продовжує Ілля Поліщук. - Одному пообіцяли, що йому зійде з рук крадіжка, якщо засвідчить, що я його спільник. Іншому утримання під вартою замінили підпискою. Тим часом потерпілий в одному з епізодів кримінальної справи вихвалявся у місцевому "генделику", що моя автомийка скоро буде належати йому. Але знайшовся свідок, який не побоявся розказати про це в суді.

Як у нереальному фільмі жахів

Мати та батько Іллі Поліщука - вчителі. Сам Ілля закінчив школу із золотою медаллю. Так само на відмінно закінчив інститут. Колектив підприємства, де раніше він працював, зібрав понад триста підписів на захист чоловіка.

Зі слів матері Іллі, уся родина була шокована, і ніхто не вірив і не міг повірити, що Ілля здатен на крадіжки. Адже він як власник автомийки та крамниці має достатні прибутки…

- Я ніколи не думала, що наше життя так різко перевернеться, - каже дружина Іллі, Ірина Поліщук. - Перші дні я думала, що це якась помилка. Але кожен день правоохоронці зводили новий наклеп на мого чоловіка. І я відчувала, як потрапляю у якийсь нереальний фільм жахів. В будинку проводили обшуки, діти страждали без батька, а мати постійно плакала.

Зі слів Ірини Поліщук, одного разу, принісши передачу, і вона стала жертвою знущань правоохоронців. На той час заступник начальника Козятинського райуправління міліції викликав жінку у свій кабінет, де взяв за горло і почав погрожувати. При цьому він казав, що посадить її разом з чоловіком. Розказував, що у чоловіка є коханки, яким він робив дорогі подарунки.

- Я була змушена разом з дітьми переїхати жити до своїх батьків, - каже Ірина. - Я боялася працівників міліції. Адже у нашому будинку провели 11 обшуків, при цьому правоохоронці забирали усе, що траплялося під руку.

Поки у службу внутрішньої безпеки міліції ніхто із заявою щодо дій слідства у цій справі не звертався.

- Якщо звернуться, то матеріали перевірки будуть передані в прокуратуру, - каже прес-офіцер обласної міліції Анна Олійник.

У прокуратурі поки що справу не коментують, адже окрему постанову прокуратура може оскаржити у 15-денний термін. Або розслідувати у визначений законом час протягом місяця.

На той час заступник начальника Козятинського райуправління міліції викликав жінку у свій кабінет, де взяв за горло і почав погрожувати

ЗАГ: Виправдання можуть скасувати

Михайло Бардин (54), голова правління Подільського центру прав людини

- Такі справи та звернення щодо порушень з боку правоохоронців, на жаль, системні. Методи ведення слідства та якість освіти працівників правоохоронних органів потрібно підвищувати. Разом з тим слід відзначити, що в Україні росте кількість виправдальних вироків. Це відбувається тому, що захист має тепер більше можливостей для доведення невинуватості підзахисного.

У справі Іллі Поліщука - кричущі приклади свавілля правоохоронної системи, але поки що це тільки вирок суду першої інстанції, оправдувальний вирок не набув законної сили. Оцінювати судове рішення передчасно, оскільки як інші учасники процесу, так і прокурор, мають процесуальні права на оскарження такого вироку.

Основною метою захисту Іллі Поліщука є відстояти правову позицію суду першої інстанції в ході апеляційного розгляду.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Anonymous

    А кто судья? Это действительно оправдательный?? или отправили на ДС?
  • Anonymous

    У мусоров в Казатине беспредел это норма работы и жизни. http://20minut.ua/Novyny-Vinnytsi/Kryminal/%D0%92%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC-%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%89%D1%83%D0%BA-%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BB-%D0%B2-%D0%A1%D0%98%D0%97%D0%9E-%D0%BF%D1%8F%D1%82%D1%8C-%D0%BB%D0%B5%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%88%D0%B0%D0%BB-10228605.html
  • Anonymous

    В Казатине если предприниматель имеет фамилию Полищук,это означает "приговор в РОВД" http://20minut.ua/Novyny-Vinnytsi/Kryminal/%D0%92%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC-%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%89%D1%83%D0%BA-%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BB-%D0%B2-%D0%A1%D0%98%D0%97%D0%9E-%D0%BF%D1%8F%D1%82%D1%8C-%D0%BB%D0%B5%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%88%D0%B0%D0%BB-10228605.html
  • Anonymous

    Там все честные
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up