Резонансні корупційні викриття 2018-го року: кого та за що затримували

Резонансні корупційні викриття 2018-го року: кого та за що затримували
  • Зібрали в одному матеріалі найрезонансніші корупційні затримання, які відбувалися у Вінниці протягом 2018-го року.
  • Один із фігурантів уже навіть встиг отримати вирок — за хабар у 5 тисяч доларів відбувся штрафом у 25 тисяч гривень.

Для того, щоб знайти справи для цього матеріалу, ми продивилися більше сотні публікацій на сайті 20minut.ua із тегом «хабар». Виокремили ті, які набирали найбільше переглядів та коментарів.

Про те, як судять, карають та виправдовують фігурантів корупційних справ ми писали в матеріалі «Хабарі великі та маленькі: що відбувається зі справами у вінницьких судах».

А нижче ви зможете дізнатися про те, кого, як та за що саме затримували у Вінниці по корупції протягом останнього року.

Відео дня

Попеско та компанія

Фото Людмили Кліщук

За хабарництво колишній заступник прокурора Вінницької області Олександр Попеско відбувся штрафом, який приблизно в п’ять разів менший за суму самого хабара. Максимальна можлива санкція статті була — в’язниця.

Це була одна зі справ, яку розслідувало Національне антикорупційне бюро України під керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Коротко: 10 квітня 2018-го співробітники СБУ та НАБУ затримали на той час заступника прокурора області Олександра Попеска. Разом із ним попалися ще двоє посередників. За інформацією НАБУ, заступник прокурора погодився допомогти в закритті кримінального провадження за винагороду особисто йому в розмірі 5 тисяч доларів. При цьому зазначені гроші необхідно було передати через адвоката, замаскувавши їх під винагороду за нібито надану правову допомогу юриста в цій справі.

Троє фігурантів резонансної справи отримали штрафи — кожному по 25,5 тисяч гривень. Разом із Попеском на лаві підсудних опинилися юрист Валерій Сувалов та Вадим Кабішев, який виступав у ролі посередника.

За даними аналітичної системи YouControl, Олександр Попеско очолив компанію «БУДІВЕЛЬНА ГРУПА «МОНОЛІТБУД», яка була створена півроку тому — у червні 2018-го.

А брат Олександра — Олег Попеско — успішно працює у Вінницькій обласній прокуратурі начальником слідчого відділу.

Жмеринський прокурор

«О — Очищення» — так назвала facebook-пост речниця Генпрокуратури Лариса Сарган, у якому повідомила про затримання на хабарі жмеринського прокурора та його водія.

29 липня 2018-го «на гарячому» попалися прокурор Жмеринської місцевої прокуратури та його водій.

«Встановлено, що прокурор вимагав через посередника в обвинувачуваного в кримінальному провадженні неправомірну вигоду в розмірі 6000 доларів США за зміну обвинувачення в судовому засіданні на менш тяжкий злочин, передбачений частиною другою статті 309 Кримінального кодексу України», — йдеться в повідомленні.

Розслідування цієї справи ще триває. Її кваліфікували за частиною 3 статті 368 ККУ. Підозри обом фігурантам оголосили наступного дня після затримання — 30 липня. На час слідства вони з-під варти вийшли під заставу у 211 тисяч гривень за обох.

Розслідування затягнулося через велику кількість експертиз, які призначило слідство. Наразі термін розслідування продовжено до 30 січня 2019 року.

Голова райради

За підозрою у вимаганні 95 тисяч гривень у середині листопада затримали голову Козятинської райради Віктора Слободянюка та посередника в схемі. Обшуки проводили в кабінеті голови і вдома в співучасника.

За версією слідства, бажання заробити на новенькій дорозі стало підставою для вимагання хабара. щоб не створювати перешкод для проїзду по ній автомобілів із вантажем Жежелівського комбінату, з підприємців вимагали грошей.

45 тисяч гривень вилучили під час обшуку вдома в посередника. Обшук також проводився в службовому кабінеті голови райради.

Читайте також:

У якості запобіжного заходу чиновнику з Козятина обрали цілодобовий домашній арешт. Пізніше в апеляції це рішення змінили — арешт діє тільки з 22:00 до 7:00.

Посередником у цій справі проходить директор та засновник компанії «АК МАЙСТЕР-БУД» Ашот Карапетян. Підозрювані провину не визнають.

Суддя Хитрук

Суддю одного з районних судів у Вінницькій області взяли на хабарі у 20 тисяч гривень. Таку резонансну новину 2 серпня 2018 року повідомили на сайті Служби безпеки України.

Також йшлося про те, що разом із суддею взяли адвокатку, яка наче виступала посередником для передачі коштів. Гроші служитель Феміди мав отримати за те, щоб закрити справу про нетверезе керування. В операції по викриттю ймовірних хабарників брали участь працівники СБУ та Національного антикорупційного бюро.

Але тоді щось пішло не так — наступного дня суддя спокійно вийшов на роботу. У суді нам тоді розповіли та написали, що гроші, які начебто Хитрук отримав у якості хабара, насправді власні кошти судді. А в СБУ просто напридумували якусь нісенітницю.

Через кілька днів, 7 серпня, стало відомо, що суддя таки отримав підозру в злочині. Інформацію підтвердили в управлінні Служби безпеки України у Вінницькій області. Підозру за частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу «(Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою»).

11 вересня 2018 року Вища рада правосуддя відсторонила суддю Володимира Хитрука від роботи через хабарницьку справу, у якій він фігурує. Про відсторонення судді клопотала Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Виносити судові рішення Хитруку не можна було до 4 жовтня. Після цієї дати в Хитрука вже були заплановані на розгляд справи в розкладі — значить на роботу він повернувся.

Запобіжний захід для Хитрука, а саме носіння електронного браслету, продовжили до 4 листопада.

У судовому реєстрі відсутні ухвали про продовження цієї санкції після того, як термін її дії сплив.

Група поліцейських

У п’ятницю, 19 жовтня, у центрі Вінниці працювали співробітники Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції, а також прокурори області. Вулицю Стуса перекрили для того, щоб провести якісь слідчі дії щодо, зокрема, командира першої роти патрульної поліції Тиграна Варданяна.

У прокуратурі області розповіли, що того дня проводилися «негласні слідчі дії».

Невдовзі після інциденту патрульний написав рапорт на звільнення. Цю інформацію підтвердив начальник вінницької патрульної поліції Редван Усеінов.

У судовому реєстрі почали з’являтися ухвали, з яких можна дізнатися подробиці справи екс-командира першої роти. Слідство вважає, що поліцейські хотіли грошей за нібито непритягнення водія до відповідальності за нетверезе керування.

На місці затримання обшукували службовий «Пріус» Варданяна та машину іншого поліцейського. Вилучили записники, службові документи, смартфони, флешки, гроші: гривні та долари. Прокуратура вважає, що вилучені речі можна використати як докази в справі.

На вирішення експертам поставили завдання знайти на змивах рук трьох фігурантів розслідування «спеціальну хімічну речовину», якою позначають мічені купюри.

Окрім Тиграна Варданяна в справі фігурує оперуповноважений відділу організаційно-аналітичної роботи управління протидії наркозлочинності обласного главку поліції Сергій Бевз. У відповіді на наш запит до поліції було написано, що Бевза відсторонили від роботи через те, що від «засвітився» в корупційному провадженні.

Лікар та 4000 доларів

У Вінниці співробітники Служби безпеки України викрили на вимаганні хабара лікаря одного із медичних закладів міста.

Оперативники дізналися, що медик вимагав чотири тисячі доларів США від місцевого мешканця за сприяння у встановленні довічної групи інвалідності, на яку чоловік і так мав законне право. Хабар вимагав 41-річний лікар-травматолог Вінницької міської лікарні.

Правоохоронці затримали лікаря на «гарячому: у службовому кабінеті під час отримання всієї суми хабара.

Операція з викриття зловмисника проводилась спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури.

Слідчий податкової

Когось із податкової затримали співробітники СБУ та прокуратури. Спіймали на гарячому з майже 180 тисячами гривень «авансу». Про це «відзвітували» у своїх фейсбуках генпрокурор Юрій Луценко та його речниця Лариса Сарган. Сарган повідомила, що посадовець діяв разом із директором фірми, який виступав у ролі посередника. Вони вимагали від керівника компанії півмільйона гривень за те, щоб закрити кримінальне провадження проти нього.

Мова йшла про вінницького слідчого податкової Вадима Мазуркевича. За даними слідства, підполковник міліції вимагав від директора одного з підприємств області п’ять тисяч доларів США за сприяння в отриманні позитивного висновку судово-економічної експертизи. Ще майже в п’ятдесят тисяч гривень податківець оцінив «неналежне» розслідування ним кримінального провадження.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення 08:49 Сьогодні з іменинами вітаємо Ірину та Галину. Історія, заборони та прикмети 16 квітня 08:10 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up