Приватну залізницю на Чехова розібрали на металолом

Приватну залізницю на Чехова розібрали на металолом
Хтось краде чужі рейки. Кілометр залізничної колії зрізали, щоб продати на металолом. Вкрадене зараз лежить у міліції, але затриманих на гарячому людей, що серед білого дня демонтували під’їзду колію до підприємства на Чехова, відпустили із райвідділу разом з їхніми машинами

Чиїх рук справа розірваний залізничний шлях до холодильних складів на Чехова, розслідує міліція. Під’їзні колії розібрали крадії серед білого дня. Вони були в жилетках, як у колійників, і хотіли здати на металолом чужі рейки, ніби нічийні.

Техпаспорт, що підтверджує право власності на під’їзну колію до своїх складів, показує головний інженер товариства з обмеженою відповідальністю „Вінпромхолод” Віктор Маковей. Він розповів, що невідомі йому люди з технікою зрізали і вивезли у невідомому напрямку ділянку колій, яка сполучає кілька підприємств на околиці Вінниці з залізницею. В середині травня про це була написана заява в міліцію, у Вінницький райвідділ. А через день, коли правоохоронці вже б мали шукати крадіїв, ті з’явилися знову у тому ж місці. І якщо перший раз поцупили лишень 70 метрів з належних „Вінпромхолоду” колій, то на другий раз – зрізали ще майже кілометр під’їзного шляху названого товариства. Тобто продовжили розбирати те, що почали напередодні.

Працювала група людей серед білого дня. Мала спеціальну техніку. Автомобіль-маніпулятор, дві великі машини для перевезення рейок - МАЗ і “Мерседес”. А ще – балони й зварку для демонтажу металу. Цікаво, що завантажені рейками вантажівки затримали правоохоронці. Тільки частину краденого, як каже Віктор Маковей, вилучили. Правоохоронці, нібито, отримали оперативну інформацію, тому зафіксували факт і зупинили крадіжку.

Залізничні рейки зроблені з високолегованої сталі, і якщо здавати їх на металолом, то приймуть по найвищій ціні. Як розповіли на обкраденому товаристві, якраз, щоб здати на пункт металоприйому, й зрізали їхні колії.

В міліції відкрили кримінальне провадження про крадіжку ще за першою завою „Вінпромхолоду” й проводять розслідування. Але у товаристві розповіли, що про повторний злочин вони написали заяву на ім’я начальника обласної міліції.

- На сьогоднішній день затримані машини, якими вивозили вісім тонн металу, а це 35 наших рейок, демонтованих варварським способом, відпустили, - говорить Віктор Маковей. - Їх одразу поставили на арештмайданчик, і слідчий казав, що робить постанову про арешт цих автомобілів. Але арешту немає. Чи це міліція не допрацювала, чи це суд таке прийняв рішення, чи хтось повпливав, не знаємо, але маємо факт - машини віддали власникам. Їх на штрафмайданчику вже немає.

Керівництво „Вінпромхолода” написало заяву в обласну міліцію з проханням взяти розслідування на контроль. А ще розповідає, що мало в планах косметичний ремонт колії і вели переговори з потужною компанією про транспортування продукції з нашого регіону не автомобільними шляхами, а залізницею.     
 


„Припускаємо, що наказ про демонтаж підроблений”

Анна Олійник, прес-офіцер обласної міліції:
- Відразу відкрили кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого частиною першою статті 185 Кримінального кодексу України – крадіжка. ТОВ «Вінпромхолод» написало заяву у Вінницький райвідділ стосовно викрадений колій. Але до цього часу, незважаючи на запити, не надало жодних підтверджуючих документів, що вони мають права власності або володіння цими коліями. Якщо рейки ідуть до „Вінпромхолоду”, то це ще не є підставою вважати це товариство власником. Крім їхньої заяви, більше документів немає.

Також по цьому кримінальному провадженню слідство зробило запити в ряд структур, щоб визначитися з власником і з’ясувати, чи надавалися дозволи на демонтаж. Є ряд встановлених осіб, причетних до цього. Як водії, так і люди, які ці рейки демонтували. Також встановили особу, яка дала вказівку на демонтаж. Тут фігурує документ офіційної установи, яку ми на цій стадії розслідування, доки не надійшли відповіді на запит, не можемо розголошувати. Припускаємо, що наказ про демонтаж підроблений.

На цей момент слідство чекає відповіді на запити, підозри нікому ще не оголошені. Демонтовані колії вилучені процесуально працівниками міліції під час перевезення і знаходяться на території райвідділу. Їх 35 штук різної довжини, по 3-4 і по 6-7 метрів. Щоб їх повертати власнику і визначати „Вінпромхолод” потерпілими, потрібні підтверджуючі документи. Слідство надало запити, крім товариства-заявника, ще в інші структури, які б могли підтвердити, в чиєму відомстві знаходяться під’їзні шляхи, про які йдеться.
 

Відео дня
blockquote>



На фото - фрагменти відео зйомки, зробленої працівниками „Вінпромхолдингу”, з місць, де рейки познімали крадії. Їх затримали згодом правоохоронці і зупинили вивіз рейок. В якого саме підприємства були жилетках робітники, в міліції не розголошують

Люди в одязі колійників демонтували 920 погонних метрів залізничного шляху і вивозили машинами. 35 рейок різної довжини більше не придатних для експлуатації тепер лежать в міліції, як металолом. Їх вага 8 тонн, каже головний інженер обкраденого товариства Віктор Маковей (на фото нижче)


Схожа справа дворічної давнини загубилися в міліцейських кабінетах
М’яко кажучи, неоперативним називають розслідування крадіжки рейок біля під’їзних шляхів на „Вінпромхолоді”. А ще – розповідають, що два роки тому була схожа історія з викраденням залізничних колій, яка нічим не закінчилася – винуватців не знайшли. Злочин поховали?

Зараз „Вінпромхолод” намагався підняти історію крадіжки в сусідів і дізнався, що з Вінницького райвідділу ця справа чомусь перекочувала в лінійну міліцію і врешті – зависла в Жмеринському відділі управління МВС на Південно-західній залізниці.

RIA поцікавилася в помічниці начальника Жмеринської лінійній міліції по зв’язках з громадськістю, чи справді є в них у роботі таке провадження і яка його доля. Євгенія Гавриш не знайшла інформації. Сказала, що заступник начальника слідства вперше почув від неї про таке провадження. Телефонуємо, як порадили в Жмеринці, у вінницький лінійний відділ. Черговий каже, що начальник у відпустці, а заступник на виїзді... Не знайшли ми кінців.  

Тим часом на „Вінпромхолоді” роблять свої висновки: безкарність породжує більш тяжкі злочини. І ось, нерозкриті події дворічної давнини призвели до другої крадіжки на тій самій території – підконтрольній Вінницькому райвідділу міліції. Керівники „Вінпромхолоду” надіються, що стару справу тепер піднімуть, бо не виключено, що працювали і тоді, і зараз одні й ті самі люди.



Вкрали колії стратегічного значення

За вулицею Чехова, на території Вінницького району, ціла мережа під’їзних колій до різних підприємств. У товариства з обмеженою відповідальністю „Вінпромхолод”, створеного на базі Вінницького холодокомбінату, три кілометри залізничного шляху, які сполучають з Південно-західною залізницею їхню територію, а це – більше п’яти тисяч квадратних метрів площ із холодильними складами.
На цих складах зараз зберігають свою продукцію молокозаводи області, компанії „Рошен”, „Вінтар”, „Терра Фуд” й інші. В холодильниках рибопродукти, „молочка” та ніші харчі. Можуть завезти на склади на Чехова також продукти Міноборони, як державний резерв на випадок воєнних дій, щоб транспортувати у інші регіони залізницею.
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Оце я розумію крадіжки вищого рівня! Оскара в студію!

    Дарья reply Анонім

    Дурдом, додумались, під виглядом працівників спиляли рейки, це іще потрібно добре повозитись із ними, дотащити таку вагу, спеціальне обладнання, машини, шось тут не чисто. Простий прохожий собі такого не позволить.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up