20 мільйонів за застрелених на Барському шосе. На вирок Григоряну пишуть скаргу

20 мільйонів за застрелених на Барському шосе. На вирок Григоряну пишуть скаргу
  • Про підготовку апеляційної скарги на рішення колегії Вінницького міського суду заявила прокурора області.
  • Звинувачення не погоджується зі звільненням арештованого, який в серпні 2015-го застрелив двох людей на перехресті Келецької та Барського шосе.
  • А що кажуть родичі убитих? Вони під час розгляду хотіли стягнути зі стрілка по 10 мільйонів.

Давида Григоряна звільнили із зали Вінницького міського суду ввечері 25 січня. Виправдали за двома статтями — «умисне вбивство» і «вимагання». За третім пунктом звинувачення, що говорив про незаконну зброю, підсудному дали майже 7 років, але порахували день за два в СІЗО і відпустили арештованого на волю.

«Прокуратура не погоджується з вироком суду, готується апеляційна скарга», — повідомила в прес-релізі прокуратура області після оприлюднення в пресі судової розв’язки по стрілянині на Барському шосе.

Про те, що під час повторного судового розгляду міський суд визнав виправданою самообороною убивство Євгена Ромигайла та Сергія Крилова, редакція 20minut.ua розповіла в статті «На волю вийшов Григорян, що розстріляв двох людей на Барському шосе в серпні 2015-го». Тоді автомобіль, в якому їхав головний фігурант цієї кримінальної історії, перестріли на світлофорі кілька машин. Озброєні люди вимагали в Давида вийти з машини, але він тримав двері. Скло в таксі «Део Ланос» прострелили, а пасажира поранили з травматичної зброї. Він — відстрілювався з вогнепальної.

Відео дня

Знаходимо виправдальний вирок, винесений стрілку, в реєстрі судових рішень. Розберемо його за основними пунктами звинуваченнях і важливих деталях.

Вимагання — недоведене

Напад, як доводила сторона звинувачення, був пов’язаний з вибиванням грошей, чим нібито займався Григорян на замовлення. Але факти вимагань, що передували збройній сутичці на дорозі, суд назвав недоведеними.

Свідки, які мали б підтвердили версію звинувачення, сказали: добровільно платили гроші за свої провини перед знайомили Григоряна. Провадження за фактами вимагань слідством було зареєстроване без заявника — по оперативній інформації.    

«Обвинувальний вирок не може ґрунтуватись на припущеннях й ухвалюється лише за умови доведення у ході судового розгляду, поза розумним сумнівом, винуватості особи у вчиненні інкримінованого їй злочину», — читаємо у вироку. — «…стороною обвинувачення не здобуто достатньо доказів, які могли б довести факт вчинення злочину, передбаченого частиною 2 статті 189 Кримінального кодексу України, у вчиненні якого обвинувачується підсудний, і він підлягає виправданню».

Не вбивство, а самозахист 

Суд також назвав невинуватим Давида Григоряна у навмисному вбивстві. Те, що він стріляв із вогнепальної зброї на ураження, в рішення назвали виправданою самообороною.

Цитати з вироку: «позбавлення людини життя не вважається порушенням права на життя, якщо воно є наслідком виключно необхідного застосування сили, а саме і втому числі захисту будь-якої особи від незаконного насильства», «не є перевищенням меж необхідної оборони і не має наслідком кримінальну відповідальність застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів для захисту від нападу озброєної особи або нападу групи осіб».

Колегія суддів назвала доведеним факт, що на Григоряна напали озброєні люди, яких скликав з’їхатися в одне місце по телефону один із загиблих в результаті конфлікту на Барському шосе молодих чоловіків. Свідків заслухали багато. Але деякі, як читаємо в вироку, «намагались ввести суд в оману, з метою висвітлення своїх дій у вигідному для себе світлі та з метою приховування своєї негативної участі у даних подіях, тобто надали завідома недостовірні показання».

«Аналіз всіх доказів у сукупності, — пише суд, — свідчить про перебування Григоряна під час вказаних подій 10.08.2015 року в стані необхідної оборони, оскільки проти нього та інших пасажирів «ДЕУ Ланос» з боку організованої групи, в яку входили (названі ряд свідків і двоє загиблих, — автор), було застосовано зброю та фізичну силу». 

Про пістолет інакше

Нагадаємо, версію захисту про пістолет, з якого стріляв Григорян: він його вихопив у одного з нападників і застосував проти. Тут суд не повірив підсудному і у вироку назвав повністю доведеним звинувачення в незаконному поводженні зі зброєю та бойовими припасами. Чеський пістолет калібру 7,65 міліметрів вилучили не в підозрюваного. Але патрон до такого пістолету знайшли в кишені його джинсових шортів після госпіталізації.

«Вказані вище докази у своїй сукупності підвереджують те, що у Григоряна була наявна зброя та боєприпаси до неї, які він носив та зберігав без передбаченого законом дозволу та застосував відносно Крилова і Ромигайла», — читаємо у вироку. 

Тож тільки за незаконну зброю присудили покарання Давиду Григоряну. Суд тут же зарахував час, проведений ним у слідчому ізоляторі, за відбуття обраного строку. Порахував за «законом Савченко» день за два.

— Вироком обвинуваченого засудили за статтею 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження з вогнепальною зброєю) до 6 років 10 місяців позбавлення волі, водночас, виправдали за статтями 115 (умисне вбивство) та 189 (вимагання) та звільнили з-під варти у залі суду у зв’язку з зарахуванням у строк відбування покарання часу перебування під вартою, — повідомила прес-служба прокуратури Вінницької області. — На даний вирок готується апеляційна скарга.

Про 20 мільйонів компенсації

Суд також мав цивільні позови потерпілих в цій справі. В одному випадку дружина, а в другому батько, просили стягнути зі звинуваченого в убивстві Давида Григоряна по 10 мільйонів гривень в якості відшкодування моральних збитків.

«У зв’язку із недоведеністю наявності в його діях складу відповідного злочину» ці позови залишилися без розгляду. В обгрунтуванні суд написав, чому: бо «прокурором, потерпілими та представниками потерпілих не доведено винуватість» Григоряна в убивстві.


Читайте також:

Щоб їх спіймати, не вистачає одного дзвінка. ТОП-10 з кримінального розшуку

Передав гроші майору без слів. Справу хабара, залишеного в поліцейській шафці, ще слухають

Батьки загиблих в ДТП на Київській про водія: «Його брехню слухаємо три з половиною роки»

Торгували доступом до серверів. Кіберполіція прикрила «лавочку» міжнародного рівня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:06 На Нечая зловили водія, який керував автомобілем під дією амфетаміну 17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up