Пістолет у кожну хату? Хто і як в Україні може купити собі зброю

Пістолет у кожну хату? Хто і як в Україні може купити собі зброю
  • «На руках» українців зараз є майже 5 мільйонів одиниць незареєстрованої зброї;
  • За кожну з них можна отримати до семи років в’язниці;
  • Але чи варто сприймати рушницю або пістолет як щось страшне?

Вісім місяців тому, 15 серпня, у посадці неподалік від лікарні Ющенка, за незаконне зберігання зброї затримали чоловіка. Його підозрюють у тому, що він влаштував стрілянину з обріза. А ще у нього знайшли патрони.

Мова йде про обріз бойової гвинтівки Мосіна 7.62. Набої були холостими.

Загрожує реальний термін

У посадці відпочивали дві компанії на відстані приблизно 10 метрів одна від одної. Як розповів учасник події Руслан, у компанії, з якої почали стріляти, було три чоловіки. Один встиг втекти. На вигляд йому було 18 років. Інших двох встигли затримати.

Відео дня

— Перед пострілом він закричав «Відкрито полювання на звірів!» — розповів Руслан. — Далі пролунав постріл у нашу сторону. Я підбіг до них та вибив обріз з рук. Один хлопець втік. Ми з друзями поклали тих, що залишилися, обличчям у землю та викликали поліцію.

Поліцейські не знайшли гільзу від пострілу на місці події. Зброю та набої вилучили та направили на експертизу. Затриманий по статті 263 Кримінального кодексу України («Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами»  — авт.) представився Сергієм. Він відмовився давати будь-які пояснення без адвоката. Він та інші члени його компанії працюють будівельниками. Руслан з друзями — солдати, які воювали в АТО.

Тоді нашого журналіста попросили стати свідком у процесі вилучення набоїв. Нещодавно його запрошував до себе слідчий, який веде цю справу, щоб відібрати пояснення. З'ясувалося, що скоро буде суд. А обвинувачуваному Сергію загрожує до семи років позбавлення волі.

Звернулися до облради

У минулу п’ятницю, 24 березня, активісти «Національного корпусу» звернулися до голови обласної ради Анатолія Олійника з проханням підтримати законопроект, який регулюватиме обіг зброї. Під стінами облради влаштували невеликий мітинг. На транспарантах писали «Зброя — твоє право, захист — твій обов'язок», «Зброя честь береже».

Мова йде про законопроект №1135-1.

— Залишили звернення у письмовому вигляді безпосередньо голові облради Анатолію Олійнику, — повідомила інформаційний референт «Національного корпусу» у Вінниці Ольга Бунич. — Це була частина всеукраїнської акції. Ми хочемо привернути увагу громадян до проблеми зброї. Кожен має право себе захистити. Зараз із зони проведення АТО завезли дуже багато нелегальної зброї. У бандитів та людей з нехорошими намірами вона і так є. А от прості громадяни залишаються без захисту. Українець не має права купити пістолет, але саме він є дуже ефективним для самозахисту.

Навіщо та для кого зброя

В Україні за те, щоб звичайна людина мала можливість купити собі зброю, активно виступає Георгій Учайкін. Він — голова наглядової ради «Української Асоціації Власників Зброї». Ми запитали у нього, навіщо українцю потрібен пістолет.

— Я теж підписував звернення до Олійника, — каже Учайкін. — Там написано, що треба надати законодавчий статус обігу зброї в Україні. Ухвалити закон про цивільну зброю та боєприпаси. Відповідний законопроект знаходиться без розгляду Верховної Ради ще з 10 грудня 2014 року. Звернення до облради Вінниччини — не поодиноке. Ми зробили їх уже у сімох областях.

Георгій каже, що Україна залишилася єдиною країною в Європі, у якій немає зброярського законодавства. А його відсутність сприяє розвитку ринку необлікованої зброї.

Кількість необлікованої зброї в Україні, за нашими даними, наближається до 5 мільйонів одиниць, — сказав експерт. — Цей закон, як звичайне правило. Ми ж не можемо уявити, що автомобілі рухаються вулицями, але правил дорожнього руху не існує. От зі зброєю так і склалося. Усе регулюється винятково внутрішніми наказами МВС. Конституція, найвищий закон країни, вимагає регулювання обігу зброї. А його немає.

Георгій порівнює пістолет зі звичайним інструментом побуту, наприклад, молотком чи аптечкою.

— Відбувається маніпуляція, що громадян може захищати тільки МВС, — каже він. — Але це неправда. У всьому світі люди можуть захищати себе самостійно. Зброя — це просто інструмент. Не потрібно наділяти її магічними функціями. Завдання зброї — рятувати життя. У руках навченої людини.

Вінницькі експерти про доступну зброю
 

Ярослав Пашкевич,
активіст, який займається пошуком зниклих дітей

— За легалізацію. І за посилення перевірок людей при видачі. Наприклад, не давати її тим, кого ловили п'яним за кермом, або сімейним дебоширам. Зараз народ ще не вміє поводитися зі зброєю. Будуть махати нею на кожному кутку. Потрібно навчити людей. Курси по поводженню зі зброєю хоча б раз на місяць. І посилити відповідальність за застосування зброї не для самозахисту.
 

Олександр Зєрщиков,
експерт з питань безпеки дорожнього руху

— Я не проти легалізації зброї. Але спочатку треба створити єдині жорсткі правила отримання дозволів на зброю, а також прибрати корупцію в цій системі. Це поки що не реально в нашій країні. Тому, думаю, вирішення цього питання буде не раніше, ніж через 5-10 років.

 

Володимир Затайдух,
журналіст «Дорожній Контроль Вінниця»

— Звичайно, за. Оскільки, аналізуючи всі злочини, які відбуваються з застосуванням зброї, майже у всіх випадках вона не зареєстрована. Через це важче знайти особу, яка цю зброю використовувала. Ще одним фактором, за якого я це підтримую, являється те, що не завжди поліцейські прибувають на місце події так швидко, як потрібно. А окрім як самостійно, захищати себе чи своє майно нікому

— В нашому колективі «ДКВ» знаходиться більше 10 зареєстрованих одиниць травматичної зброї. Я вирішив придбати свій «Форт» після погроз, які надходили в мою сторону в зв'язку з моєю громадською позицією. Я не одноразово публікував ці погрози і конкретні дії (пошкодження мого авто) в соціальних мережах. За період, який я володію зброєю, а це близько трьох років, використовувати не доводилося. Лише були моменти, коли за допомогою одного тільки вигляду самої зброї вдавалось заспокоїти не один нерівноцінний конфлікт (декілька людей з битами, штахетами проти однієї людини).

 

Володимир Черкас,
голова ГО «Комітет безпеки руху»

— У мене двояка позиція. З одного боку, неправильно обмежувати людям можливість власного захисту, тим паче в умовах військового конфлікту. З іншого боку, вважаю, що наші співгромадяни абсолютно не готові до таких змін, у тому числі, і з позиції відсутності навичок володіння зброєю. У країні досить депресивна і одночасно нервова обстановка, в умовах якої люди можуть у конфліктній ситуації перейти від слів до зброї.

 

Станіслав Нижник-Оскольський,
координатор коаліції ГО «НІКА»

— Я за легалізацію купівлі і прихованого носіння короткоствольної нарізної зброї. Усю іншу стрілецьку зброю можна легально купити. Легальну зброю не будуть застосовувати для злочинів — зразки і куль, і гільз є в базі даних МВС. У бандитів зброя і так є, а законослухняний громадянин — беззахисна жертва. Тому потрібно ще й спростити правила застосування зброї для захисту життя, здоров'я та майна.

 

Дмитро Кисличенко,
командир батальйону патрульної поліції Вінниці

— На мою думку, легалізовувати зброю для населення ще зарано. Особливо зараз, коли йде Антитерористична операція на Сході. Патрульні по всій Україні затримують людей з необлікованою зброєю. Моя думка, що ще не час.

 


Анна Катрук,
психолог

— Я, як психолог, проти легалізації вогнепальної зброї. Оскільки рівень самогубств вищий в країнах, де зброя дозволена, саме через більшу доступність. І люди у нас зараз доведені до стану відчаю і люті. Боюся, що почнуться якісь перестрілки.

 

Скільки зброї мають мешканці Вінниччини

  • 122 — одиниць холодної зброї

  • 188 — комбінована зброя (наприклад, один ствол рушниці гладкий, другий — нарізний

  • 8309 — одиниць травматичної зброї

  • 2183 — одиниці газової зброї

  • 90 — одиниць нагородної зброї

  • 4590 — одиниць нарізної мисливської зброї

  • 29893 — одиниці гладкоствольної мисливської зброї

Нарізна зброя має більшу забійну силу, в порівнянні з гладкоствольною. У гладкоствольної рушниці канал ствола гладкий, а в нарізній — має гвинтові нарізи, які при пострілі надають кулі обертання.

Інформація актуальна станом на 27 березня 2017 року. Дані надали у прес-службі обласної поліції Вінниччини.

Яка зброя дозволена та заборонена в Україні

Газовий балончик

Дозволу на нього брати не треба. Не становить загрози життю. Не надто ефективний для відбиття нападу. Можна навіть отруїтися газом самому.

Електрошокери

Компактні та доступні. Продаються в інтернет-магазинах. Для захисту від нападника потрібно досягти контакту з оголеною частиною тіла.

Пневматична зброя

Дозволу не потрібно, але покупець має бути повнолітнім. Для відбиття нападу не дуже ефективний. Якщо нападник у одязі – така зброя його не зупинить.

Газова зброя

Доступна, але малоефективна. Можна легко отруїтись газом від пострілу самому. Потрібен дозвіл на придбання і носіння.

Травматична/вогнепальна зброя

Відносно ефективна для відбиття нападу. Травматична доступна не для всіх категорій населення. Для вогнепальної зброї потрібен дозвіл, велика кількість довідок і спеціальна підготовка.

В Україні немає спеціального закону, який би регламентував придбання, зберігання та використання вогнепальної зброї. Згідно зі ст. 263 Кримінального кодексу, носіння, зберігання, придбання, збут вогнепальної зброї, вибухівки та набоїв карається в'язницею на термін від 3 до 7 років.

Як отримати зброю офіційно?

Для того, щоб українець отримав право купити мисливську гладкоствольну чи нарізну зброюхолодну, він має подати до поліції такі документи:

  • заяву щодо видачі дозволу на придбання зброї на ім'я очільника поліції області;
  • картку-заяву (заповнюється у відділі дозвільної системи МВС)
  • медичну довідку форми 127/о (вартість — до 200 гривень);
  • довідку про те, що вміє поводитися зі зброєю. Курс можна пройти у стрілецькому клубі. Навчать за три тижні (вартість — до 200 гривень);
  • довідку про відсутність судимості (вартість — до 100 гривень);
  • платіжний документ про те, що заплатив за дозвіл на придбання (вартість — до 50 гривень);
  • копії 1, 2 та 11 сторінок паспорта громадянина України;
  • має купити поліс страхування за шкоду, яка може бути вчинена людям від необережного поводження зі зброєю (вартість — до 50 гривень).

Крім документів, потрібно ще придбати сейф для зберігання зброї. За законом, він має кріпитися до підлоги та несучої стіни. Коштує від 1000 гривень. Коли ви встановите сейф, треба викликати дільничного поліцейського, щоб він його перевірив.

Коли дозвіл на купівлю зброї вам вже видали, потрібно отримати документ, який дозволить вам її зберігати та носити. Для цього до поліції подаються:

  • заява щодо видачі дозволу на зберігання та носіння зброї на ім'я очільника поліції області;
  • дві фотокартки розміром 3 х 4 см.;
  • дублікат дозволу з відміткою магазину про продаж зброї, пристрою або з відміткою про переоформлення їх у встановленому законодавством порядку;
  • платіжний документ, який підтвердить, що ви заплатили за дозвіл на зберігання та носіння (вартість — до 50 гривень).

Від моменту отримання дозволу на придбання до купівлі зброї має пройти не більше трьох місяців. Так каже закон.

Журналістам, депутатам, працівникам судів можна купити травматичний пістолет. Процедура така ж як вогнепальної зброї, тільки додатково потрібна позитивна довідка-характеристика з роботи.

Маючи на руках дозвіл на зброю, необхідно провести її контрольний відстріл для внесення результатів до бази МВС. При собі треба мати власне зброю, дозвіл на неї, паспорт і три штатні патрони.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Иванов Иван

    я чытав раньше лозунг порошенка по герою в кожну хату
  • Max

    Лично для меня это трудный и неоднозначный вопрос - нужна ли легализация скрытого ношения оружия? Есть много нюансов. Но вот когда приводят в плохой пример штаты с их периодическими расстрелами в публичных местах, всегда упускают один момент. С каким оружием обычно происходят эти инцеденты? Пистолеты? Нет. Обычно это зарегистрированное длинноствольное оружие, которое на самом деле так же разрешено в Украине, только у нас запрещено свободное ношение. Да да, на самом деле у нас можно абсолютно легально иметь хоть автомат Калашникова, только должен быть заблокирован автоматический огонь, ограничено количество патронов в магазине и больше гемороя при регистрации. Но все же можно. По факту, оружие у нас разрешено. А вот применять его, даже если есть реальная угроза жизни не представляется возможным.

    Вот с чем согласен, так это то, что самоубийцам действительно проще покончить с жизнью.
  • frank

    В першу чергу хочу погодитсь з коментарем пана Клименко щодо норми закону про необхіду самооборону.Це оте дишло, згідно якому, держава садить неугідних самооборонців.Друге,вважаю за дурість обов'язкове проходження курсів по володінню зброєю.Хто купує зброю для самозахисту сам вирішить потрібні йому курси чи ні.Адже є багато людей які вміють володіти зброєю не гірше за  інструкторів. На рахунок заяв  Purgen Purgen скажу,що ця людина ніколи не потрапляла у ситуації,коли наявність зброї може врятувати життя.Я хотів би побачити, що робив  би пан Purgen Purgen,якби зустрівся зі  зграєю бродячих собак, як би він викликав поліцію і через скільки вона б приїхала? Також є багато спірних і недолугих норм і трактувань у самому Законі "Про зброю" ,який запропонований на розгяд верховної ради. На мою думку , потрібно паралельно з прийняттям Закону "про зброю" внести зміни  до закону "про власність" до "Кримінального кодуксу Укаїни" та багатьох інших Законів.
  • Алекс

    Экспертов развелось - мама не горюй... (я пока про статью, не про комменты ;)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up