Нарколанцюжок: Китай-Одеса-Вінниця. Як ваші діти можуть купити небезпечні речовини

Нарколанцюжок: Китай-Одеса-Вінниця. Як ваші діти можуть купити небезпечні речовини
  • Вінниця тоне у рекламі наркотиків. Оголошення можна знайти на центральних вулицях та біля шкіл.
  • Пропонують все: від марихуани до «важких» та дорогих речовин. Часто покупцями стають молоді люди і навіть школярі.
  • Про те, як затримали одного з тих, хто робив закладки та куди від нього іде нарколанцюжок, як вінничани об’єдналися проти наркотиків, а також як безкоштовно вилікуватися від залежності — у матеріалі нижче.

З весни цього року на стінах вінницьких будинків, у різних точках міста, почали з’являтися однакові написи. Їх зрозуміє тільки той, хто знає, що це таке. Зазвичай, у «оголошенні» вказані нікнейм аккаунта у мережі telegram, біля якого написано «солі», «фен» або щось інше.

Так, це реклама наркотиків, які продають через інтернет. Спочатку це були тільки так звані «солі» — вулична назва наркотику метилендіоксипіровалерону. Його дія схожа на дію амфетаміну та кокаїну. Ті, хто вживають цей синтетичний наркотик, мають психічні розлади і не тільки. Головною небезпекою є те, що на цей наркотик підсідають діти. Звикання до порошку виникає вже після першого прийому.

З 2010 року ця речовина внесена до списку заборонених наркотичних засобів і психотропних речовин.

Відео дня

Тепер «асортимент» заборонених речовин, які рекламують просто на центральних вулицях Вінниці виріс. Пропонують мефедрон, екстазі, марки, метамфетамін і ще дуже багато усього.

Наркотики, які реалізують через інтернет, доступні для дітей. Ця синтетика, яку зараз «просувають» вінницьким покупцям інформацією на кожному стовпі, викликає психоз і веде, або до дурдому, або до моргу (передозування, самогубства у стані паніки).


Біля школи на вулиці Ващука


Майже центр Вінниці - Хмельницьке шосе, навпроти Центрального парку

Ланцюжок веде до Китаю

18-го жовтня у Вінниці затримали розповсюджувача заборонених речовин. Шукати його довелося кілька місяців, але тепер є шанс розплутати ланцюжок. Вже вийшли на постачальника з Одеси, а далі сліди ведуть у Китай… Читайте, що розповів про затримання злочинців начальник Управління протидії наркозлочинності поліції області Ігор Пайлик.

  • Ці оголошення розміщують люди, які розповсюджують наркотики на місцях, — каже він. — Така «реклама» з’являється у нашому місті вже десь протягом шести місяців. Крім тих, хто малює, є ще люди, які роблять закладки. Там, де немає камер спостереження і, як правило, ніколи у одному й тому ж місці.
  • Нещодавно ми затримали 28-річного чоловіка, який не є ані раніше судимим, ніколи не потрапляв у наше поле зору, не вживає наркотики сам, а просто вирішив підзаробити. Скажу більше, спочатку постачальники його перевіряли через інтернет. І навіть кілька місяців підряд надсилали звичайне бите скло, замість наркотиків. Потім він вже почав отримувати PVP, солі… і не припинив розповсюджувати речовини.

Читайте також:

«Заробив» десь 60 тисяч гривень і... 8 років в’язниці

  • Усі комунікації з ним були через telegram. Раз на два-три місяці постачальники змінювали аккаунти. Гроші йому надсилали на картку Приват-банку. Заробляв він 20% від закладки. На місяць це виходило близько 10 тисяч гривень. «Працював» близько півроку. А тепер може отримати 8 років в’язниці, — каже Ігор Пайлик.
  • Ми дуже довго йшли по його сліду. Це тяжка і кропітка робота, і коли довго немає результату, вже починають опускатися руки. Не все можу говорити про те, як ми на нього вийшли. Скажу, що багато годин і днів наші співробітники продивлялися відео з камер спостереження. Через наше поле зору пройшло кілька сотень людей, поки не знайшли того самого.
  • Затримали його «на гарячому», коли він отримував черговий пакунок на пошті. Він був дуже здивований, коли побачив поліцейських. Бо йому весь цей час постачальники казали, що все буде добре. Раптовість зіграла свою роль і він розповів, що надсилали наркотики йому з Одеси і ми вже затримали людину там. Зараз продовжуємо розплутувати цей клубок далі. Вже знаємо, що солі надходили з Китаю. Інші наркотики — з Європи, — розповів Ігор Пайлик.

У травні журналісти RIA у рамках експерименту зробили пробну закупку наркотичних речовин. Закладку знайшли біля експертного центру на вулиці Порика. Викликали поліцейських. Як розвивалася історія далі?

  • Як вона може розвиватися? Ми направили речовину на експертизу. Це була так звана сіль. На цьому поки що все закінчилося.

Як звичайна людина, яка проти розповсюдження наркотиків, може допомогти поліцейським знайти злочинців?

  • Єдине, що можу сказати — бачите, як хтось малює цю «рекламу» на стінах — сфотографуйте його. Потім передайте фото журналістам чи поліцейським, як душа забажає. Це може нам сильно допомогти у майбутньому.

Об’єдналися проти наркотиків

Вінницький «Дорожній контроль» створив у тому ж telegram спільноту «ДКВ проти наркотиків». Станом на 28 жовтня, приєдналися вже 114 учасників.

Люди скидають туди фотографії оголошень на стінах. Вказують, де саме воно знаходиться.

Кілька днів тому активісти «Дорожнього контролю» замалювали велику частину цих написів.

— Ми плануємо і далі прибирати з вулиць цю гидоту, будемо замальовувати написи, — каже журналіст «ДКВ» Денис Климов. — Довго жодна з них не провисить. Ще будемо ходити по школах і влаштовувати лекції, пояснювати дітям про небезпеку наркотиків. Ми знаємо людей, які раніше вживали заборонені речовини. Вони розкажуть дітям, що це насправді таке.

ЛІкуватися від наркоманії можна безкоштовно

Головний лікар обласного наркодиспансеру «Соціотерапія» Павло Слободянюк розповів, що наркоманія — це хвороба. І її можна вилікувати. Навіть безкоштовно.

— Для того, щоб ми взяли людину лікуватися від наркотичної залежності, вона, найголовніше, повинна мати бажання. Ми попереджуємо, що лікуємо тільки добровільне. Повинна показати документи. Якщо ні — то має заплатити за анонімність.

— І наркоманія, і алкоголізм — хронічні захворювання. Вони тягнуться за людиною до кінця життя. Результат лікування залежить від терміну, поки людина не вживає заборонені речовини. Це може вимірюватися роками. Але хвороба все одно залишається. І при якомусь зриві людину може знову потягнути до наркотиків. З фізичною залежністю ми боремося досить легко, особливо з таким арсеналом ліків, які зараз є на ринку. Але психологічну здолати важко. Зараз у нас на лікуванні перебувають 102 хворих.

— Наша назва «Соціотерапія» говорить про те, що ми працюємо не тільки з фізичною складовою, а й з соціальною. Від наших діагнозів та висновків залежить доля людини. Особливості, які стосуються хворих, які зловживають наркотичними речовинами: при зверненні до нас ми попереджуємо, якщо проти вас відкрита крімінальна справа і будуть запити до нашої служби, то ми приховувати нічого не будемо. І надамо поліції усі дані, якщо вони пов’язані з порушенням закону. Хворий підписує документ, що він погоджується з цим. Приховувати злочинця ми не маємо права.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ваняк

    то есть ДКВ решает портить стены домов и гаражей разрисовав их таким же способом как и нарушитель?)

    Yaroslav Mushynskyi reply Ваняк

    Ні, розумнику, вони замальовують ссилку телеграфу , раз вже нікому немає до цього діла.

    Ваняк reply Yaroslav Mushynskyi

    Зарисовать это одно, а большой красный текст ДКВ ПРОТИ ... сразу же рядом, это другое. Точно такой же вандализм и порча чужого имущества.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up