Клієнти вінницької фірми “Статус” підпалили їм офіс. А ще - обмазали двері лайном

Клієнти вінницької фірми “Статус” підпалили їм офіс.  А ще - обмазали двері лайном
Чому клієнти фірми “Статус” спалили їм офіс Фірма “Статус” та її попередники дурять людей вже близько п’яти років. Виступають посередниками в пошуку роботи та житла, беруть гроші і... все. Незважаючи на сотні скарг, міліція цим не цікавиться. Бізнес мав багато назв - “Арбат”, “Віва”, “Вавилон” чи “Дукат”

- Тут щодня і міліція, і крики, і матюки, - каже охоронець “Безпеки-Гарант”. - Доводиться підніматися багато разів на день сюди, коли нам поступає сигнал з тривожної кнопки. Ми розуміємо, що тут лохотрон, але наша робота їх охороняти. 

Охоронці приїжджають сюди на виклик по п'ять разів на день. Про це вони самі розповіли журналісту  RIA, виганяти якого з офісу фірми власне і приїхали. 

 

Відео дня
> Кажуть одне, а підсовують на підпис інше

В редакцію RIA із “завидною” частотою приходять та телефонують ошукані вінничани. Одні платять підприємливим ділкам з фірми “Статус” 300 гривень за збір ручок та фломастерів. Інші 500 - за пошук квартири. Люди часто віддають свої останні кровні.

Георгій Полчев побачив оголошення про пошук квартири в газеті. Його пропозиція зацікавила, адже чоловікові потрібно було орендувати житло. Він прийшов у “Статус”, де уклав договір. Йому пообіцяли, що через кілька днів йому зателефонують та повідомлять адресу, куди потрібно підійти. Дзвінка він так і не дочекався. Натомість телефон, який був вказаний у договорі, не відповідав. Це викликало підозру у Георгія. Чоловік пішов у “Статус” вимагати свої гроші назад. Йому повідомили, що з ним зв’яжуться  - і він забере все, що заплатив. Але ніхто не телефонував. Ні грошей, ні квартири. Наступного разу Георгій пішов із диктофоном вимагати розірвання договору, проте менеджер, покрутивши його у руках, сказала, що вилучає його. Після цього ошуканий вінничанин звернувся в редакцію, розповівши свою історію. Ситуація “один-в-один” трапилася і з Русланом Галіуліним, який так само звернувся у RIA. Майже кожного тижня до редакції приходять ошукані “Статусом”.

Виявляється, фірма, згідно з договором, бере гроші не за працевлаштування чи пошук квартири, а лише за інформаційні та консультативні послуги. Тобто вони лише надають інформацію. Номери, які не відповідають - це теж інформація. З юридичної точки зору причепитися важко.

Цікаво, що у розмові менеджер “Статусу” повідомляє, що сума, яку сплачує клієнт, це така собі пересторога, що він буде працювати з фірмою і не відмовиться від збору тих же ручок. Проте у договорі вказано, що люди платять незрозумілий реєстраційний збір, який “поверненню не підлягає”.

 

Чому засмердівся офіс на Фрунзе

Зараз фірма знаходиться за адресою - Київська, 16 “Інфракон”, офіс 519. Тут вони винаймають офіс не так давно - близько місяця. Перед тим вони базувалися на Фрунзе, 68. А з’їхали тому, що офіс спалили.

Сергію Тетеріну, який живе на Фрунзе, 68, над спаленим офісом, сусідство зі “Статусом” було не до вподоби. Постійно якісь крики знизу. Як не стріляють, то... підпалюють.

 - Пожежа була в ніч з 23 на 24 травня близько 01.30 ночі, - каже Сергій Тетерін. - Я прокинувся від якогось шуму на дворі. Підійшовши до вікна, побачив пожежників та дим знизу. Пожежа була невелика, але було трохи страшно. Після цього “Статус” десь подівся. Я радий, адже частенько сварився з ними через те, що вони курили. А дим йшов у мою квартиру.

Власник спаленого офісу Олег Рибачук також не у захваті від того, що сталося. Виявилося, що після заселення “Статуса”, люди вночі і вікна били, і... екскрементами двері мастили. А потім спалили. 

Рибачук почепив після цього на дверях офісу прохання, щоб люди не нищили його майно, адже приміщення “Статусу” він здавав у оренду.

 - “Статус” за свої гроші відновлював вікно і двері відмивав від тієї гидоти, - каже власник офісу на Фрунзе, 68 Олег Рибачук. - А от коли відбувся підпал, збитків було на 16 тисяч гривень. Вони спочатку казали, що все відновлять, а потім просто втекли.

 

Все одно “мєнти” за нами

Договір укладається між клієнтом та приватним підприємством “Попович Т.В.” в особі Попович Тетяни Вікторівни, зареєстрованим у Миколаєві третього липня 2008 року. 

Цікаво, що в інтернеті також є відгуки про роботу “Статусу”. Зокрема у Маріуполі, Луганську людей аналогічно кидають на гроші по такій же схемі, як у Вінниці. Все той же “Статус”, та ж сама Тетяна Попович.

Коли підпалили офіс на Фрунзе, його власник поспілкувався із загадковою особою Попович. Він хотів компенсації завданого збитку в 16 тисяч гривень, інакше він скаржитиметься у міліцію. Адже, на його думку, саме через діяльність “Статусу” відбулася пожежа. Зі слів Олега Рибачука, Попович йому відмовила.

 - Вона мені сказала: “Для чого ці суди та неприємності. Все одно “мєнти” за нами”, - каже Рибачук.

Олег Рибачук написав заяву в міліцію. За нею було відкрите кримінальне провадження, проте Олег каже, що слідчий Євген Цегельнюк дуже хоче його закрити.

Редакція RIA володіє інформацією про те, що одним з представників у Вінниці є 26-річна Тетяна Сенченко. Дівоче прізвище Трофимова. Вона наймає менеджерів, домовляється за оренду офісів та “рішає” проблеми. Зареєстрована як підприємець четвертого січня 2011 року. Контактні номери, вказані нею при реєстрації як підприємця, не відповідають. Журналіст вирішив подзвонити на номер квартири, де зареєстрована Тетяна Сенченко - проте нам відповіли, що помилилися номером. Спроба отримати коментар через сторінку Тетяни Сенченко у соціальній мережі “Вконтакте” закінчилася блокуванням доступу до її профіля.

 

Міліція “Статусом” не цікавиться

У секторі зв’язків з громадськістю вінницької міліції журналісту повідомили, що чіткої статистики того, скільки людей написали заяв на “Статус” та попередників цієї фірми вони не ведуть. Але повідомили, що у цьому році тільки по першому відділу міліції вже є 25 заяв.

За фактом заяв зараз автоматично відкривається кримінальне провадження. Проте міліція швидко їх закриває.

Чому правоохоронці досі серйозно не зайнялися “Статусом” (“Арбатом”, “Віватом”...)? Кожен раз правоохоронці дають RIA одну і ту саму відповідь - це не їх справа. Мовляв, ситуація лежить в площині цивільно-провових відносин, адже люди читали договір, а отже, щоб добитися правди, потрібно подавати в суд.

 

Журналіст RIA завітав у “Статус”, як звичайний “лох”

Кількість скарг на “Статус” перевалила певну критичну межу. Погрався у “довірливого вінничанина” і журналіст RIA. Завітав у новий офіс “Статуса” на “Інфраконі”. Цікаво, що на його дверях ніяких розпізнавальних табличок немає. Двері з номером 519. Дивно, еге ж. Постоявши хвилин 15, журналіст нарахував п’ять людей, які прийшли шукати роботу. Очевидно процес  поставлений на конвеєр. В офісі сиділа дівчина, яка і “вішала локшину на вуха”. З її слів, фірма привезе ящик з комплектуючими для ручок - копію під “Паркер”, які потрібно буде зібрати. Для цього потрібно укласти договір та сплатити 300 гривень для перестрахування, що клієнт у подальшому не відмовиться від співпраці. Комплектуючі доставить кур’єр, який і поверне 300 гривень. Швиденько підсовують на підпис договір, та забирають гроші. 

Договір журналіст підписав 20 червня. За домовленістю, в період 25-30 червня, йому має подзвонити кур’єр, який доставить йому додому комплектуючі для ручок. Ніхто не подзвонив. Першого липня Олександр зателефонував у “Статус”. Відповідь шаблонна, таку ж говорили і іншим ошуканим людям: “Чекайте, кур’єр десь затримався у дорозі, вашу заявку прийняли, додаткові дані будуть надіслані по СМС”.

Не дочекавшись омріяної роботи,  журналіст разом зі ще двома ошуканими клієнтами, Русланом Галіуліним та Георгієм Полчєвим, завітав у офіс “Статуса”. Бейдж з посвідченням та відеокамера напоготові. Заходимо. 

Хлопці вимагали повернути гроші. Менеджер Тетяна відмовлялася.

 - У мене ваших грошей немає і я ними не розпоряджаюся, - обурюється менеджер Тетяна. - Всі питання до головного бухгалтера та директора.

Зненацька в офіс зайшли двоє охоронців фірми “Безпека-Гарант”. Ця фірма охороняє “Інфракон” та офіс “Статусу”. Тетяна почала кричати, що її знімають на відео без дозволу. Охоронці почали вимагати припинити зйомку. Тетяна кричала, що їй погрожували відібрати ноутбук. Проте журналіст зауважив, що вона бреше і доказом цього є відзняте відео. Після цього Тетяна вирішила не підставлятися та трохи заспокоїлася.

Одразу після приходу охорони, журналіст викликав міліцію для написання заяви про шахрайські дії. Правоохоронці прибули за десять хвилин.

У першому відділі міліції, що через дорогу від “Інфракона”, журналіст та ошукані читачі написали заяви про шахрайство. Під час давання пояснень, до скаржників заходили начальник першого відділу Сергій Сокирян та заступник начальника міського відділу Юрій Найчук, які прибули для з'ясування обставин по заяві журналіста.

 

Коментар експерта

Наталія Гурковська, адвокат

Аби не потрапити на гачок аферистів, люди повинні завжди читати те, що підписують. Щоб покарати "підприємливих ділків", в першу чергу, потрібно звернутися із заявою у міліцію. Заява має бути внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань. З цього моменту є шанс набути статус потерпілого. Потерпілий має право на звернення до слідства із клопотанням про проведення негласних слідчих дій. У цьому разі, правоохоронці повинні звернутися до слідчого судді за отриманням дозволу на проведення негласних слідчих дій, зокрема аудіо-, відеоконтроль, спостереження за шахраями тощо. Якщо в діях цих осіб шахрайство мало місце бути, тоді законно зібрані міліцією докази будуть вагомими у суді та доведуть  провину.

 

Історія публікацій

Журналісти RIA за останні чотири роки писали про цю схему “розводу” багато разів. Зокрема, журналіст Євген Фролов неодноразово писав про вінницькі кадрові агентства. Про це йшлося у статті 2010 року під назвою “Похід на шахрайський “Вавилон”. Та у статті 2009 року “Арбат”: Шахрайство в рамках закону”, яка навіть вийшла на першій сторінці RIA. Одного разу він сфотографував, як розлючений чоловік, вимагаючи повернути його гроші, товк менеджера головою об стіл.

Журналістка Наталія Гончарук у 2010 році писала статтю “Чого не прикриють лохотрон у центрі Вінниці?” та рік тому статтю “Затримали шахрайок, яким вінничани віддавали гроші за роботу на дому”, в якій йшлося про те, що міліція ніби затримала двох дівчат та має вагомі докази їх шахрайських дій. Обіцяли посади. Проте чи посадили - невідомо. А те, що бізнес процвітає і нікуди не зникав - беззаперечний факт.

Віз і нині там. Фірма міняє вивіски, переїжджає на нові офіси та наймає нових менеджерів. Залишається лише та сама Тетяна Попович, та схема, за якою “кидають” довірливих людей.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Anonymous

    та це вона ж і пише, не ведись.. )))
  • Anonymous

    цікаво, якби хтось з ваших рідних попався на таку "дєвочку", ви б так само казали?
  • Anonymous

    люди, не страдайте фигней, девочка реально не виновата в том, что вы, придурки-лохи, и не читаете что подписываете. сами виноваты!
  • Anonymous

    Эту фирму явно кто-то прикрывает. И я думаю, даже не винницкий чел)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up