Кіберзлочинці крадуть гроші вінничан і розповсюджують дитяче порно

Кіберзлочинці крадуть гроші вінничан і розповсюджують дитяче порно
«Продвинуті» злочинці. Третина злочинів, скоєних за допомогою інтернету, - шахрайства. Ще чверть – розповсюдження протиправного контенту, в тому числі – дитячої порнографії. За два тижні операції «Павутина» міліція взяла у розробку трьох вінничан, як віртуальних педофілів

Обмани в інтернеті, вкрадені гроші з рахунків, використані злочинцями платіжні картки... Для боротьби з цим у Вінниці створили спеціально відділ.

Лише вісім працівників у відділі боротьби з кіберзлочинами, створеному півроку тому в обласній міліції. Вони, крім міліцейської освіти, мають технічну і постійно вчаться далі, щоб встигати за розвитком технологій.


- Кіберзлочин – особливий тим, що може готуватися в одному регіоні чи за кордоном, виконавці його – в другому регіоні, а жертва – в третьому, - каже начальник відділу боротьби з кіберзлочинністю обласної міліції Володимир Плотиця

– Оперативні секрети не буду розкривати, але скажу, що в основному вираховуємо злочинців за IP-адресами. Можемо через апарат управління кіберзлочинності в Києві послати запит в іншу державу і отримати інформацію ще до порушення кримінальної справи - у розрізі оперативно-розшукової діяльності. І знаходимо місце, де знята готівка, робочий стіл, де людина працювала... Не можна тільки на технічні можливості зважати в розслідуванні таких злочинів. Тут є і оперативна обізнаність, і співпраця з іншими структурами.

Шукають любителів порно
Розповсюдження протиправного контенту. Таких чверть від усіх кіберзлочинів. В основному протиправний контент - це порноролики, в тому числі дитяча порнографія.

- В середині листопада почалася операція «Павутина», направлена на профілактику розповсюдження протиправного контенту в мережі інтернет, в тому числі й дитячої у порнографії, - каже Володимир Плотиця. – І ми вже встановили трьох осіб у Вінниці і спільно зі слідством документуємо їхні злочини. А досвід розслідування розповсюдження порнографії, в тому числі дитячої, у нас є. Ми задокументували розповсюдження дитячого порно посадовцем органу місцевого самоврядування у районі області. Розслідування вже практично завершили. Зараз проводиться експертиза на осудність цієї людини.

Все через те, що чиновник середньої ланки (як кажуть в міліції, не пов’язаний з органами освіти чи культури) на розповсюдженні дитячого порно нічого не заробив. Він просто ділився з друзями в мережі посиланнями на знайдені відео і отримував задоволення від обговорення роликів з адресатами. Чи при своєму розумі він – тепер досліджують експерти, бо розслідування показало, що ніякого зиску він не мав. З авторами іноземного відео не був знайомий і не спілкувався. А покарання за розповсюдження порно – до 12 років тюрми.

Подивився, поділився - тюрма
- Якщо дитяча порнографія була взята у вільному доступі з інтернету, то це кваліфікується як розповсюдження. Тобто зайшов на сайт, скопіював, переглянув - за це кримінальна відповідальність. Є ще обставини, за яких цей злочин вчинявся. Вони враховуються. 12 років – це максимальний термін, - пояснив Володимир Плотиця.

У свіжих вінницьких випадках, пов’язаних з дитячим порно, підслідні відео теж брали із сайтів з іноземним адмініструванням. Тож збут, виходить, вчинявся не в нас. У нас тільки розповсюджували заборонене. Але розслідування тільки почалося.

- Взаємодія правоохоронних органів і полягає в тому, що ми повідомляємо інших, а вони нас про розміщення протиправного контенту, - каже Володимир Плотиця. – Якраз злочин чиновника з району був розкритий завдяки сприянню працівників поліції Росії.

Клієнт-банк розв’язав злочинцям руки
І якщо справи з порно для Вінниці - не новина, то є в нас і такі, про які ще кілька років тому правоохоронці й не здогадувалися. Це віддалений доступ до банку даних з несанкціонованим формуванням платіжних доручень і перерахунком коштів за так звані фірми-метелики. Все через систему клієнт-банк.

- Перше, що бачить жертва - щось трапилося з технікою. От і йде та перелаштовує програмне забезпечення. Так своїми руками знищує сліди злочинів і шкодить подальшому розслідуванню, - каже Володимир Плотиця. – Один такий злочин із втручання в систему клієнт-банк в нашій області був. Людину, яка знімала потім готівку в банку, заарештували. Справу передали до суду і суд першої інстанції присудив вісім років тюрми.

З рахунку фірми зникли півмільйона. Бухгалтер лишила на робочому столі комп’ютера ключі доступу до системи Клієнт-банк, і спеціальний програмний продукт зчитав їх і передав злочинцям.

- Схема проста, - розповідає Володимир Плотиця. - Запускається в мережу інтернет вірус, який певний час не помічає користувач. Цей вірус спрямований на отримання ключів до системи Клієнт-банк і передачу їх на віддалену відстань. Далі створюється суб’єкт господарювання, якому відкривають рахунки. Формується платіжне доручення, і система клієнт-банк, отримуючи всі доступи, сприймає злочинця за власника рахунку. Врешті перераховуються кошти, які миттєво знімаються. Суму можуть роздробити і скинути на кілька карток і таким чином перевести в готівку. Картки оформляють на втрачені паспорти. Інші методи є, і ми встановлюємо їх. А в цій ситуації злочинець відкрив рахунок з вклеєною фотографією у чужий паспорт. Оперативними можливостями ми це встановили і його затримали.

Від хакера інформацію не сховаєш
Такі справи із жертвами у інших регіонах були зі значно більшими збитками – шість і навіть вісім мільйонів. Той, хто провернув це – хакер. А той, що зняв гроші – крадій, який викупив у професіонала інформацію.

- Хакери не завжди самі вчиняють злочини, - каже Володимир Плотиця. - Отриману злочинним шляхом інформацію вони перепродують іншим зацікавленим особам за півціни, а той нижче. Якщо на банківських карточках є мільйони, то вони беруть відсотків десять.

Чи могла бухгалтер сховати коди доступу від вірусу? Ні. Немає місця в комп’ютері, де дані хакерська програма не зчитає. Досить раз виконати операцію із даних, що зберігаються на флешці, щоб вірус їх записав та переслав деінде.

- Україна стала учасником асоціації країн, які борються з кіберзлочинністю. Це дає нам можливість ще до порушення кримінальної справи якнайшвидше отримати інформацію, забезпечити збереження доказів на серверах, в потужностях, які знаходяться за кордоном, - каже Володимир Плотиця. – Тільки виникли підозри про втручання в систему комп’ютера, одразу звертайтеся в міліцію. Хай краще злочин не підтвердиться, ніж потерпілий лишиться з нічим.

Найбільше заробляють на балакучих вКонтакті
За час роботи служби боротьби з кіберзлочинами в країні викрили 763 злочини, скоєних в інтернеті чи за його допомогою. У Вінницькій області задокументували 39 злочинів. З них половину розкрив самотужки вінницький відділ.

- Третина зі всіх злочинів, пов’язаних із кіберзлочинністю, - це шахрайства через мережу інтернет, - каже Володимир Плотиця. - Люди часто необізнані, довірливі, ведуть переписку в соціальних мережах, не знаючи з ким, і розкривають свої персональні дані. На прохання особи, яку навіть не знають, вінничани надають свої банківські реквізити, номери платіжних карточок... Цим і користуються шахраї. І дорослі недостатньо контролюють дітей. А через них випитується інформація про місце проживання, час відсутності батьків вдома. Ці дані злочинці використовують в злочинних схемах. Трапляються і крадіжки з квартир після спілкування з дітьми в мережі. Через це робота нашого відділу спрямована не тільки на виявлення кіберзлочинів, а й на профілактику інших злодіянь.

Як вберегтися від кіберзлочину? А ніяк. Щоб не обдурили шахраї, як говорить Володимир Плотиця, треба не мати комп’ютера і з мобільного в інтернет не заходити.

- Будете ізольовані від єдиної мережі, тоді, може, злочин з вами не трапиться, - каже він. - Але разом з послугами, які ми використовуємо у житті, ми змушені, звикли, і це зручно, користуватися інтернетом. Єдине, що можна порадити: будьте уважнішими і пильнішими. Кажіть дітям, що можна писати в соціальних мережах, а яку інформацію не треба розповідати нікому взагалі. Ще правильно було б використовувати ліцензійний продукт і регулярно змінювати антивірусні програми. Але наголошую: навіть такі заходи не можуть гарантувати, що ви не станете жертвою злочину.

Серед хакерів шахраїв найбільше

Зараз працівники міліції, які працюють над розкриттям кіберзлочинів, створюють свою внутрішню базу даних. До неї внесуть усіх, хто був підозрюваним, причетним чи сприяв злодіям, які роблять свою злочинну справу за допомогою новітніх технологій. А таких злочинів фіксують все більше. І вберегтися від них можна тільки, якщо не мати рахунку в банку, не користуватися пластиковими картками, не вмикати комп’ютер, не користуватися мобільним...

Банкомат
Розповсюджений кіберзлочин - зняття інформації з платіжних карточок. Звертайте увагу на банкомат. Чи логотипи на ньому відповідають логотипам вашого банку. Чи немає на апараті зайвих деталей – накладних панелей, кишеньок для реклами тощо.
У Вінниці ще такого не було, але в інших регіонах люди користувалися банкоматами, спеціально встановленими для зчитування інформацію. Ззовні банкомат нагадував апарат для зняття готівки відомого банку, але символи були тільки схожі на справжні кольором та формою. Люди не надто придивлялися, вставляли карту, вводили код, але зняти грошей не могли. Ішли до іншого банкомату, а той – вже записав їхні дані.

Інтернет-магазин

На шахраїв найчастіше натрапляють у віртуальних магазинах, де все заманливо дешеве. Перш ніж користуватися послугами іІнтернет-магазину, зайдіть спочатку на відгуки клієнтів. Там знайдете інформацію про продавців чи покупців, які себе скомпрометували.
В кожному серйозному інтернет-магазині є служба безпеки. Вона сама інколи виставляє інформацію для клієнтів, які були піймані на злочині, підозрюються чи сприяли якомусь шахраю.

Інтернет-аукціон
І тут варто читати відгуки користувачів. Але трапляється таке, що шахраї перекупили позитивно зарекомендований аукціон, стали благонадійними продавцями і користуються цим зі злочинною метою.
Приклад схеми роботи аукціону, якому не варто вірити. До вас, як до учасника аукціону, звертаються напряму, коли ще немає рішення. «Ви стали переможцем. Але ми хочемо упевнитися, чи ви справжній учасник. Перерахуйте частину суми». Запросять відсотків 10 від вартості товару. Для однієї людини не значно, але уявіть, скільки в масштабах держави мають заробітку шахраї.

Втручання в комп’ютер
Передзвонили з банку і повідомили про проведену вами операцію, а ви не в курсі. Не думайте, що це якійсь випадковий збій програми. Стався віддалений доступ до рахунків через комп’ютер, а це привід миттєво дзвонити в міліцію.
Чим раніше ви повідомити про це правоохоронців, тим більше у вас шансів повернути втрачені гроші. У вас вилучать техніку на експертизу, щоб встановити, чи завантажувався якийсь програмний продукт, з якої адреси. Правоохоронці повідомлять фінмоніторинг у Києві: по такому-то рахунку з такого-то банку несанкціоновано перерахували кошти. Без рішення суду на два тижні заблокують наступні операції. Цього досить, щоб накласти арешт на кошти. Далі справа за розслідуванням і судом. Але головне зроблене – ваші гроші нікуди вже не подінуться.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Как страшно жить!
  • Anonymous

    Ну тут всё понятно, виноваты жиды и москали! хотя в даунбасе ещё хуже, а в Европпе такого нет! Ибо рай! А чтобы всё наладилось, нужно всего ничего - срать на власть и быть свидомым! Все на фекальное шествие в вышиванках!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up