Хакер з Вінниці викрадав інформацію про клієнтів закордонних банків і заробив 3,5 млн грн

Хакер з Вінниці викрадав інформацію про клієнтів закордонних банків і заробив 3,5 млн грн
  • ДБР повідомило про підозру 31-річному вінничанину, який виманював банківські дані у громадян Канади та США.
  • Упродовж 2021-2022 років кіберзлочинець незаконно поширював на хакерських форумах шкідливі програми для операційної системи Android.
  • Разом зі спільниками йому вдалося вивести через криптовалюту близько 3,5 мільйонів гривень. 

Кіберзлочинець за допомогою співучасників здійснював так званий «фішинг» (електронне шахрайство) задля крадіжки персональних даних клієнтів закордонних банків та займався виведенням коштів у криптовалюті.

— Внаслідок такого кібершахрайства підозрюваний незаконно набув та легалізував майже 3,5 млн грн, які витратив на власні потреби, у тому числі на придбання транспортних засобів преміумкласу, — повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури.

Відео дня

Суд наклав арешт на автомобіль марки Mersedes, який в подальшому конфіскують.

У Державному бюро розслідувань уточнили, що жертвами кібершахрая були громадяни Канади та США. Чоловік почав займатися протиправною діяльністю ще у 2017 році. Спочатку розробляв та продавав шкідливе програмне забезпечення, яке дозволяло викрадати персональні дані зі смартфонів. Згодом почав займатися фішингом: створював сайти, посилання та програми, які викрадали дані користувачів для доступу до банківських рахунків та інших фінансових сервісів. До цієї діяльності він залучив щонайменше шість спільників, особи яких наразі  встановлюються. Отримані дані чоловік продавав за криптовалюту. 

Чоловіку інкримінують створення та розповсюдження шкідливих програмних засобів, несанкціонованого втручання в роботу автоматизованих систем, комп'ютерних мереж, що призвело до витоку інформації, а також набуття майна злочинним шляхом (частина перша статті 361-1, частина друга статті 361, частина друга статті. 209 Кримінального кодексу України).  

Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у виді тримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі 2-х мільйонів гривень. Кіберзлочинцю загрожує позбавлення волі на строк до восьми років з конфіскацією майна.

 

Читайте також:

Судитимуть псевдоволонтера, який збирав гроші на лікування військових

Справа із заправками «Спектр-Ойл». Як їх кришують силовики та криміналітет

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Наталя Вікторівна

    мужик не попадет. заработает на порядок больше
  • Надія Гонтар

    Злочинців треба жорстко карати.
  • Войтко

    Що опять?
  • Олександр

    Тепер буде у в'язниці збирати такі дані і вже звідти викрадати гроші.

keyboard_arrow_up