Голові обласної «Батьківщини» пригрозили паяльником

Голові обласної «Батьківщини» пригрозили паяльником
Людмилі Щербаківській прислали на мобільний повідомлення з вимогою приткнути рота, бо розправляться з родичами. Депутат, яким підписана СМС, каже: не хоче коментувати інсценування людей, яким більше нічим привернути до себе увагу. Чи буде з політики кримінал, міліція ще не визначилася

Заяву в міліцію про погрози написала голова обласного осередку партії «Батьківщина» Людмила Щербаківська. Їй прийшло таке повідомлення на мобільний: «Шахматистка, не закроеш свое хавало, всю свою семью найдеш с паяльниками в ж…е по частям. Лев».



В міліції заяву від голови обласної організації партії та депутата обласної ради про загрозу розправи над її рідними прийняли, зареєстрували і працюють. Начальник управління карного розшуку обласної міліції Олександр Глянько, навідріз відмовився зараз говорити про це. У секторі зв’язків з громадськістю пояснили, що спочатку проведуть дослідчу перевірку, після якої вирішать – порушувати справу чи ні.

Почому вози у депутата
Це повідомлення на мобільний прийшло Людмилі Щербаківській, коли вона поверталася з Києва, зі з’їзду «Батьківщини». Жінка каже, що СМСка прийшла двічі підряд, щоб напевне. Перед тим депутатові обласної ради Івану Мельничуку, що їхав з головою обласного партосередку в одній машині, на мобільний подзвонила невідома жінка.

- Це була яка безглузда розмова, - каже він. – Мене якась жінка запитала, скільки коштують вози.
Іван Мельничук, власник сувенірного ринку на Літинській трасі. І вози там продаються. Йому було дивно, чому йому на мобільний телефон дзвонять з такими питаннями.

- Якщо людина була на ринку, вона бачила ціни, і є консультанти, які можуть відповісти на питання. Не треба для цього власнику дзвонити, - каже Іван Мельничук. - Дають візитку, коли треба замовити і доставити товар.
Але власник відповів невідомій співрозмовниці. Вози на ринку депутата обласної ради коштують від півтори тисячі і більше.

За кілька хвилин після цього дзвінка отримала повідомлення з погрозами Людмила Щербаківська з того ж номера телефону, що й дзвонили її соратнику.

- Мене набрали, щоб задіяти дзвінком і мій телефон, - каже Іван Мельничук і переказує, як злякалася тоді погроз Людмила Щербаківська. – Вона стурбована була. У жінки дві дочки. Вона за дітей тепер переживає.

Від однопартійців Людмили Щарбаківської знаємо, що вона розлучена, живе сама з дочкою-підлітком. Тепер школярку водять до школи і супроводжують назад. Старша дочка вчиться в Одесі. Чи охороняють її теж, не знаємо. Батьки Людмили Щербакіської живуть у райцентрі, де вона два роки тому очолювала міський осередок БЮТу.

Контрольний дзвінок нардепу
З того ж телефону, що й СМС, був ще один дзвінок. Дзвонила жінка, але вже народному депутату.

- Був брудний дзвінок Ярославу Федорчуку, - каже Людмила Щербаківська. – Жінка представилася моєю заступницею і також звинувачувала його у брудних справах. Ніби він книжками торгує. Він книжки пише.

Перший заступник голови осередку «Батьківщини» Леся Мороз каже, не дзвонила нардепу. Навіть не має його мобільного.

- Не маю прямого доступу, щоб телефонувати особисто керівнику найвищого партійного органу, - каже Леся Мороз.

Не була вона і на з’їзді. Каже, у Тиврові знаходилася, коли всі ці дзвінки та СМСки надходили. Зараз уже знає, що дзвонили і писали з Києва. У тому, що до столиці кінці ведуть, впевнена і Людмила Щербаківська.

- Вона мені тоді подзвонила запитати, чи я телефонувала нашому керівникові виконавчого секретаріату. Я відповіла: «Ні», - каже Леся Мороз. – Наскільки я зрозуміла, якась жінка представилися мною і сказала приблизно так: «Як ви мене виженете з посади чи партії, то я вам розкажу, яка Людмила Михайлівна… нехороша керівниця».

Відео дня
>Не всі трималися компанії
У «Батьківщині» розповіли про двох партійців, які лишилися після з’їзду 30 березня у справах у Києві, замість поїхати з усіма до Вінниці і по дорозі традиційно відсвяткувати подію. Один з них Віктор Качур. Другий – Віталій Донець. Перший відоміша особистість, а про другого почали писати днями після інтерв’ю з Наталею Королевською. Усе через те, що він одночасно і її помічник, і голова Вінницького міського осередку партії «Батьківщина».

- Я ні з ким не зустрічаюся зараз і нічого не коментую, - одразу зрозумів, чому йому дзвонять, Віталій Донець. - Не хочу нічого коментувати, щоб не давати підґрунтя для того, щоб люди потім собі щось додумували. Так, мені неприємна ця ситуація. Пам’ятаєте: «…и он успел ему воткнуть и там два раза повернуть своё оружие..."? Це Лермонтов. Прочитайте, як мене зараз цитують інші видання, і зрозумієте.

Нумерація кандидатів міняється
- Починається передвиборча кампанія і почалися брудні закулісні ігри. Самі наближені люди, які входять до складу бюро, керівного органу обласної організації, можуть бути замішані, - каже перша заступниця Людмили Щербаківської. - Думаю, вони причетні до цього. І основна причина: зробити переворот в обласній організації, щоб завдяки посаді голови, пройти по списках у парламент. У цих людей стоїть ціль найкоротшим шляхом попасти в списки «Батьківщини» від нашої області до Верховної Ради.

Місце керівника обласного осередку – стовідсотково прохідне. Хто його може зайняти після усунення теперішньої голови, Леся Мороз не каже:

- Поки що номер два не визначений, - каже вона. - Це буде людина, яка візьме на себе якісь фінансові зобов’язання… Ця передвиборча кампанія буде дуже важка. Усі ці розбори, безкінечні війни відволікають увагу і дестабілізують обстановку. Усі питають, чому зрада постійно переслідує партію «Батьківщина»… Я за сім років у партії починаю розуміти, що погрози – це нормальна річ у політиці.



- Це масована робота по залякуванню партії і дискредитації, - впевнений депутат облради Іван Мельничук. – Обласний осередок написав звернення у прокуратуру і в Службу безпеки України, щоб ретельно розслідували справу та притягли винних до відповідальності.

Логіка опозиції
І поки правоохоронці утримуються від передчасних коментарів, члени обласної «Батьківщини» відкрито називають тільки одного ними підозрюваного. Депутата обласної ради, обраного по списку від партії «Батьківщина», Олександра Лева. Бо «Лев» написано у кінці повідомлення Щербаківській з погрозами.

- Хтось подумає, що здравомисляча людина собою не підпише, але, з другого боку, це може бути зроблене для того, щоб відвести від себе підозри, - каже Іван Мельничук.

З ним солідарна у логіці й Леся Мороз. Каже, що допускає таку «хитрість». Так само говорить і сама Людмила Щербаківська.

- Я колись уже казав журналістам, і вам ще скажу – глупо роздувати скандал там, де його нема. І не буду коментувати інсценування людей, які таким чином хочуть привернути до себе увагу. Інакше не можуть. Це просто глупість. Ви ж розумієте, що під такими повідомленнями не підписуються собою. Мені неприємна ця ситуація. Після неї хочеться прийняти душ…

У Олександра Лева номер мобільного інший ніж той, звідки прийшли СМС. Той номер неприхований, набирається, але постійно на автовідповідачі. Не відповідає на вхідні та людина, що назвала Людмилу Щербаківську шахісткою. Чому так, бо вона грає у шахти і має розряд. Хто про це знав? Яке виявилося, всі, хто був на з’їзді обласного осередку партії.

- Вона у своєму виступі сказала, що прораховує ходи наперед, тому що грає у шахи, - каже Іван Мельничук. – Обласний з’їзд був напередодні поїздки на всеукраїнський з’їзд.

Потерпіла вимагає всіх допитати
Учасників у цій історії, яка може з політичної стати кримінальною, багато. Але жодна людина, з якою спілкувалася редакція минулого тижня, не була опитана ще працівниками міліції. Хіба тільки сама Людмила Щербаківська.



У пресі вона нечастий інтерв’юер, хоч і керує обласним осередком партії другий рік. Двічі і одностайно, як каже її заступниця, Людмилу Щербаківську обирали керувати «Батьківщиною» в області. Сама вона каже, що постійно робить гучні заяви на сесіях. Мовляв, за це тепер терпить погрози.

- Це політичне питання, - каже вона про погрози. - Хтось вирішив іти на вибори і очолити партійну організацію. Замовниками, думаю, є влада. Робить це руками моїх же партійців.
Хто хоче бути на вашому місці?
- Підозрюю людину, яка підписалася під цією СМСкою. Думаю, він і є організатор. Але це не доведено, тому нехай про це говорить міліція.
Когось ще підозрюєте?
- Так, але говорити не хочу. Нехай доведуть правоохоронці.
Ви дзвонили Леву?
- А навіщо? Нехай служби займаються. Викликають по факту СМСкм і розслідують, звідки вона була надіслана. З якого міста. Хто знаходився біля того місця…
А як опозиціонер, ви гучних заяв не робили?
- На сесії завжди гучні заяви роблю. І щоб трошки опозицію відволікти у бік, влада може корегувати процесами з середини «Батьківщини». Зрадників усюди достатньо.
Хто саме з влади?
- Не можу це називати. Правоохоронні органи повинні з’ясувати і надати цю інформацію.
Думаєте, влада однією рукою собі другу відсіче?
- Вони повинні викликати Лева на допит, запитати, де він знаходився тоді, чи був у том місці, звідки надсилалася ця СМСка. А я знаю, що він там був.
А звідки надсилалося повідомлення?
- З Києва. Мені СМСка прийшла після з’їзду партії у Києві. Нас їхала потужна команда делегатів і запрошених. По традиції ми зібралися всі по дорозі відсвяткувати цю подію. Делегація зустрілася, відсвяткувала. І коли ми виїхали з Києва, прийшла СМС.
Може хтось п’яний був, коли надіслав таке?
- Хай це розслідують...



Погроз тисячі, а реальних злочинів - одиниці

Кількість заяв, які надійшли до обласної міліції від людей про погрози вбивством, чотиризначна. І це тільки за три місяці цього року. За весь минулий рік було майже 17 тисяч заяв про погрози. Це мало не півтори тисячі щомісяця. По кілька десятків щодня. Але реально злочин був тільки десь у кожному двохсотому випадку.

2012 рік (три місяці)

3800 заяв про погрози вбивством за три місці цього року
3522 заявникам відмовили у порушенні кримінально справи за відсутністю складу злочину
159 матеріалів передали на розгляд з обласного управління міліції за належністю
109 заяв ще перевіряються, тому рішення не прийняте
10 – у стількох випадках були реальні підстави побоюватися здійснення загрози: порушили кримінальні справи за статтею 129 Кримінального кодексу України «Погроза вбивством»

Пишуть у міліцію: «Мене погрожують убити»
Кожен місяць 1267 мешканців області
Кожен день 40 людей

2011 рік
16692 заяв про погрози розглядала міліція області торік
15903 у стількох випадках відмовили в порушенні кримінальної справи. Найчастіше – за відсутністю складу злочину або через примирення сторін
692 матеріалів передали на розгляд з обласної міліції за належністю
97 – стільки погроз визнали реальними порушенням кримінальної справи за статтею «Погроза вбивством»

Писали в міліцію: «Мене погрожують убити»
Кожен місяць 1391 людина
Кожен день 45 мешканців області

6 місяців арешту або до двох років обмеження волі – так карають за погрози вбивством
2-3 роки тюрми дадуть за погрози вбивством з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості чи у складі групи осіб

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Anonymous

    Это же выборы скоро вот и они начинают пиариться, что мол они за правое дело, за народ , а тут им угрожают!!. Понты сивой кобылы, однозначно!!
  • Anonymous

    Перемоги всіх віборів партії "Батьківщина" - заслуга лише виборців, які безкорисно підтримують Ю. тимошенко!!!! На жаль Київ як завжди короную не тих людей!!!
  • Anonymous

    Люда завалила все, но ,возможно, по плану из Киева. А вообще у Батькивщины сейчас самоотстрел начнется : на фоне самоуничтожения ПР, они размечтались навалом высыпаться в ВР( думают народ опять массово перекинется к ним). А мечтающих о халяве в ВР полно, вот и началась драка! Только зря мечтаете : вы также достали людей, как и ПР, и вам также никто не верит!!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    'это точно!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Anonymous

    Хто цьому ваірить. Краще хай ці лідери розкажуть, як іх партійці в м.Бар голосували за секретара ради від ПР.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up