Екс-головний даішник області повернувся у Вінницю з-за грат

Екс-головний даішник області повернувся у Вінницю з-за грат
Миколу Сіманчука відпустили на підписку про невиїзд, бо вищий суд вирішив: справу про махінації з техоглядом у Черкаській області недорозслідували. А доти був арешт його, як організатора схеми з липовими техоглядами, і вирок про дев’ять років тюрми з конфіскацією і забороною займати посади


Засудили до позбавлення волі вінничанина Миколу Сіманчука рік тому за роботу на посаді у Черкасах. Суд першої інстанції дав йому дев’ять років тюрми. Але днями колишній керівник Державтоінспекції Вінницької області повернувся у місто, де пропрацював два десятки років і де живе його сім’я.

Вінницькі даішники тільки й говорять тепер між собою про те, що Сіманчука з-за грат звільнили. Це для них сенсація. Справа ж наробила шуму щонайменше у трьох областях. У Черкаській, де розслідували махінації із техоглядами. На Тернопільщині, куди перевівся Микола Сіманчук, будучи вже під підозрою. Та у Вінниці, звідки він пішов свого часу і де працювала приватна структура, замішана у аферах з липовими довідками для автовласників.

RIA дізналася, що Микола Сіманчук зараз у Вінниці. Повернувся через два роки арешту та судових розслідувань. Його звільнили, але не виправдали. Відпустили на підписку про невиїзд. На телефоні, за яким ще можна було додзвонитися до колишнього головного даішника області кілька років тому, тепер чути: «Абонент не може прийняти дзвінок».

Від родичів Миколи Сіманчука знаємо, що він не проти поговорити з вінницькою пресою. Принаймні, взяв телефон журналіста, який просив про інтерв’ю. Чекаємо дзвінка від нього. А доти - нагадаємо, за що судили Миколу Сіманчука.

Прогнозували великий строк
Микола Сіманчук керував Державтоінспекцією Черкаської області, а потім став заступником начальника тамтешньої обласної міліції, коли почали розслідувати махінації з техоглядом автомобілів. Але це не завадило йому перевестися у заступники начальника міліції Тернопільської області, де керував тоді вінничанин Василь Поліщук. Уже там Миколу Сіманчука арештували - у червні 2010 року. Василь Поліщук написав рапорт, хоча те, у чому звинувачували його зама, не мало стосунку до роботи під його керівництвом.

Прості смертні лишень здогадувалися, про кого мова, коли у Міністерстві внутрішніх справ повідомляли про справу липових техоглядів.

- Зважаючи на всі обставини справи, певно, обмеження волі для екс-високопосадовців у погонах буде тривалим, - писав тоді департамент зв’язків з громадськістю відомства.

По цій же справі арештували й тодішнього начальника черкаської Державтоінспекції Віталія Кармазина, який раніше керував Немирівським відділенням Державтоінспекції.

- Вони працювали за майже «класичною» схемою по зароблянню міліцією коштів. Була створена приватна фірма, яка спеціалізувалася на наданні платних послуг населенню по проведенню технічного огляду транспортних засобів. Звісно, що така фірма працювала при цілковитому покровительстві міліції, зокрема обласного управління Державтоінспекції, - ця інформація досі висить у архівах на сайті міліції Міністерства про розслідування службових зловживань в Державтоінспекції Черкаської області.

Справу носили два роки по судах
- На підставі зібраних документів порушили ще одну кримінальну справу – стосовно одного з колишніх заступників начальника Головного управління міліції в Черкаській області, - повідомляло відомство. - З вересня 2009 року по березень 2010-го він, вступивши в попередню змову з керівниками обласної Державтоінспекції та двох приватних підприємств, організував непогане викачування коштів з кишень громадян. З метою привласнення чужого майна вони надавали працівникам управління Державтоінспекції в Черкаській області бланки протоколів контролю колісних транспортних засобів на відповідність експлуатаційним вимогам, який нібито проводив приватний підприємець. При цьому даішники схиляли громадян сплачувати кошти за перевірку технічного стану, в результаті - за таку «послугу» було отримано - ні багато ні мало – 328902 гривні. Згодом ці гроші, переказані на рахунок приватного підприємця, перевели в готівку та розподілили між собою всі учасники цієї афери.

Микола Сіманчук був під арештом, поки йому не виніс звинувачувальний вирок суд першої інспекції – позбавлення волі з конфіскацією та забороною займати посади. Ще рік оскаржував він таке рішення, будучи за гратами. Справу передавали із суду до суду, поки 12 червня цього року Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ вирішив - звільнити з-під варти Миколу Сіманчука на підписку про невиїзд, а його справу відправити на дорозслідування.

Тобто, звинувачення екс-керівника Державтоінспекції Вінниччини у махінаціях з техоглядом автомобілів у Черкасах в 2009-2010 роках визнали не доведеним. А доти сума привласнень, яка фігурувала у справі, сягнула 431,455 тис. гривень.

Комусь насолив у Черкасах
Судили Миколу Сіманчука разом з Віталієм Кармазіним. На засідання апеляційного суду Черкаської області у листопаді минулого року журналісти помітили, що Микола Сіманчук сильно схуд. За гратами в залі суду він мав із собою купу документів і активно брав участь у засіданні. Просовував вухо поміж грат, щоб почути людей, які нерозбірливо говорили. Ставив питання наперебій зі своїм адвокатом і захисником Кармазіна.

– Скажіть суду, чи зникли якісь кошти з рахунків УМВС України у Черкаській області, завдячуючи моїй діяльності чи Віталія Кармазіна? – запитував Микола Сіманчук.

– Із рахунків УМВС вони не могли зникнути, бо туди не надходили.

– А на підставі якого документа, а не вашої думки чи умовиводів, ви вважаєте, що ці гроші мали надійти на рахунки органів Міністерства внутрішніх справ? – допитувався він.

Тобто, якщо кошти на рахунки державних установ не надходили, то держава не отримала на них права власності. Через це звинувачувати Миколу Сіманчука і Віталія Кармазіна у заволодінні державними коштами нема підстав. Це доводили підсудні і захист.


– Ми з Кармазіном зараз перебуваємо у ситуації, коли не можемо назвати прізвища тих людей, яким перейшли дорогу і кому тут насолили у Черкасах. Чим більше ми будемо говорити, тим більше нас будуть тут тримати, – сказав журналістам після слухання Микола Сіманчук, який більше форми носити не може

І журналісти його доймали

В інтерв’ю черкаській пресі  Микола Смінчук відповідав якось на питання про добровільні внески від автовласників і сказав таке:

— Я працював чотири роки у Вінниці і дуже плідно спілкувався з засобами масової інформації, і мені ніколи не ставили таких питань, які стосуються фінансово-економічної діяльності Державтоінспекції. Ніколи не ставили питання, чому ті або чому інші...

Журналісти відзняли бланк добровільних внесків, де одразу було надрукована сума – 50 гривень. Микола Сіманчук тоді очолював Державтоінспекцію Черкаської області і не захотів відповісти, скільки таких бланків оплатили черкащани. Разом з тим, він заявив, що система добровільних внесків є скрізь. В міліції, в прокуратурі. Все, мовляв, через погане фінансування структур.



Одразу після цього інтерв’ю Микола Сіманчук відповідав на питання про даішні гроші в прокуратурі, хоч і був уже на інший посаді, а потім і в іншій області.

А поки працював на Вінниччині, посади не міняв так швидко. Хіба тільки просувався догори службовою драбиною. У 1991 році прийшов з армії сержантом міліції. Був інспектором окремої роти дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції міста Вінниці, інспектором з розшуку, старшим інспектором дорожньо-патрульної служби, начальником відділення розшуку викраденого автотранспорту відділу Державтоінспекції обласної міліції. У квітні 2005 року його призначили заступником начальника обласної Державтоінспекції. А 30 вересня 2006 року - Миколу Сіманчука представив тодішній керівником обласної міліції Василь Дремлюга особовому складу Державтоінспекції, як начальника.

«Якби був чинним новий Кримінально-процесуальний кодекс, то Миколу Сіманчука та Віталія Кармазіна виправдали б»
У прокуратурі Черкаської області ще до прийняття рішення про дорозслідування, коментували справу вінничан так:
- Вина підсудних Миколи Сіманчука та Віталія Кармазіна у заволодінні державними коштами в особливо великих розмірах та одержанні незаконної матеріальної вигоди шляхом зловживання службовим становищем і службового підроблення та інших злочинів повністю підтверджується матеріалами кримінальної справи. Кваліфікувальною ознакою дій підсудних є вчинення злочину у складі організованої групи. Тривалий розгляд кримінальної справи обумовлений значним обсягом матеріалів, що необхідно дослідити суду, та значною (понад 50 осіб) кількістю свідків, які підлягають допиту в суді.

- Мого підзахисного звинувачують у заволодінні державними коштами згідно зі ст. 191, ч. 5 Кримінального кодексу України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, в особливо великих розмірах або організованою групою - авт.). Це звинувачення безпідставне, - наполягав адвокат Микола Сіманчука Василь Демчик. - По-перше, держава не отримала коштів, у заволодінні яких звинувачує, тобто ці гроші не були державними. По-друге, як підтверджують механіки державного центру діагностики, автомобілі за протоколами ФОП Федяєва діагностику не проходили. Тобто по паперах діагностика проводилась, а фактично ні. Тому державні ресурси не використовувались. Хай обвинувачення визначає, кому було завдано збитків... Якби був чинним новий Кримінально-процесуальний кодекс України, який уже підготовлений, то, без сумніву, Миколу Сіманчука та Віталія Кармазіна виправдали б.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (51)
  • Anonymous

    откупился!!!!!!ну ничего смерть всех найдет!
  • Anonymous

    Атас чекайте змін. Він повернувся і тепер буде мстити всім водіям, готовтись до великих розтрат
  • Anonymous

    Кстати, стоит "кликнуть" на "IP" дабы понять, что защищает быдломусора одно и то же существо.
  • Anonymous

    а що ,техогляди хтось відмінив, чи за них не треба платити?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up