Американця, якому загрожувала страта, не повернуть на батьківщину

Американця, якому загрожувала страта, не повернуть на батьківщину
  • Суд розглядав справу про екстрадицію американця Крейга Ланга до США. На батьківщині чоловіку загрожувала смертна кара. 
  • Адвокат іноземця розповів, що вони домоглися бажаного — екстрадиції не буде.

Крейг Ленга не повернеться до США. Про це у фейсбук написав адвокат Дмитро Моргун.

«Рішення про видачу [екстрадицію] Крейга Ленга Остіна скасовано! Повний текст 02.03.2021
Я дуже дякую нашій команді, адвокатам Григораш та Веремієнко! Всім побратимам, які підтримали, які вболівали, молилися. Захист триває, але великий пласт завершено», — дослівно цитуємо повідомлення захисника.

Відео дня

Хто він та як опинився в Україні

Крейг Ланг, нагадаємо, є колишнім американським військовим, який воював на Сході України. З 2015 року він декілька разів приїжджав до України, де спочатку приєднався до «Правого сектору», а потім мав контракт з українською армією, був у складі «Грузинського легіону». З листопада 2018 року проживав у Києві, де викладав англійську мову. Декілька разів виїжджав на передову разом з «Правим сектором».

— Я просто хотів допомогти людям... Я бачив несправедливість в тому, що сталося. У цій агресії проти людей, які просто хотіли бути вільними, — розповідав американець  про причини, за якими він приїхав на війну в Україні.

У серпні 2019 року Крейга Ланга затримали під час перетину українського кордону. Чоловік хотів потрапити до Молдови, щоб перезапустити свою візу. Під час перевірки прикордонники помітили, що він є у базі Інтерполу, як «особа, що розшукується за вчинення насильницьких злочинів з використанням вогнепальної зброї та співучасті у вбивстві двох осіб на території США». 

Могилів-Подільський міськрайонний суд ухвалив його утримання у Вінницькій установі виконання покарань №1, строком до 29 вересня. Пізніше це рішення було змінено на більш м’яке — домашній арешт.

І щоб відбувати запобіжний захід у Вінниці, йому винайняли квартиру на Коріатовичів. З ним жила його дружина, з якою познайомився торік у Києві. У молодят вже є спільна дитина.

За що загрожує смертна кара

Як встановило слідство, у квітні 2018-го колишні американські військові 29-річний Крейг Ланг та 22-річний Алекс Цвіфельхофер скоїли пограбування та вбивство двох людей. 

За розслідуванням, яке провела поліція та ФБР, молодики збиралися продати шість пістолетів, гвинтівку та кілька комплектуючих за $3000. Покупцем став 53-річний Серафін Лоренцо, який займався перепродажем зброї. Він та його дружина Діана Лоренцо мали зустрітися з молодиками біля церкви в селищі Естеро, штат Флорида.

Близько 23:00 місцеві мешканці почули стрілянину та зателефонували в поліцію. Тіла подружжя знайшли зранку наступного дня. Серафіна Лоренцо було розстріляно сім разів, а його дружину Діану Лоренцо — одинадцять разів. Грошей при них не було. Серед доказів обвинувачення Ланга — листування в фейсбуку з Цвіфельхофером.

У соцмережі вони обговорювали поїздку до Флориди, про плани прийти до магазину військових надлишків у Маямі, придбати бронежилети, скоїти пограбування, вкрасти човни, а потім втекти до Південної Америки чи України.

Майже рік у Вінниці тривав розгляд справи про екстрадицію Крейга Ланга. Проти цього виступають його захисники, які вважають, що американцю в США загрожує страта. А оскільки в Україні діє заборона смертної кари, тож вимагають від американської сторони гарантію про незастосування такого виду покарання до американця Крейга Ланга.

Ланг намагається отримати в Україні статус біженця чи політичний притулок, що може захистити його від екстрадиції. Поки це питання розглядатиме Державна міграційна служба, Генеральна прокуратура не має права видати американця.

Детальніше про справу  Крейга Ланга читайте у матеріалах: 

 

Читайте також:

Шалені ціни, втрата на Сході та ДТП з трамваями: важливе за 23 лютого на 20minut.ua

Десять летальних та 600 нових випадків. Дані про COVID-19 по Вінниці та районах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Наталья Горошко

    у нас отстойник для говна со всего мира.
  • Maryna Tsherbatskaya

    А чего, это там он убийца, а у тут, гляди, героем станет и в меры пойдёт

    Олег Левадный reply Maryna Tsherbatskaya

    к гадалке не ходи. говорю ж - заповедник у нас для таких
  • Олег Левадный

    Логично. Украина стала заповедником для таких отморозков.
  • Vik Vet

    не выдадут может поймут какой наполнитель в колони хотя они и так знают у колонии есть дело все прощающое срать россии
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up