Євген Клопотенко розповів секрети приготування смачних котлет з телятини

- Котлети – одна з найпопулярніших страв, яку можна готувати з будь-якого м’яса, а ще додавати овочі для соковитості та прянощі до смаку.
- Впевненні, що у кожного є свій фірмовий рецепт, але закликаємо вас на цьому не зупинятися та експериментувати.
Відомий український кухар Євген Клопотенко розповів секрети приготування смачних котлет.
- По-перше, чим жирніше м’ясо, тим соковитіші котлети. Тому ми за те, щоб додати до фаршу трохи сала.
- По-друге, щодо прянощів, достатньо буде солі та чорного меленого перцю. Якщо хочете додати пікантності, використовуйте мелений коріандр, петрушку, кріп, кінзу, перець чилі та часник.
- По-третє, котлети можна смажити на пательні. Якщо не впевненні, що добре просмажили їх, протушкуйте: складіть у каструлю, додайте трішки вершкового масла, залийте водою, щоб повністю покривала котлетки та готуйте на середньому вогні 15-20 хвилин. Воду з протушкованих котлет можете використати як соус і, наприклад, поливати картопляне пюре.
— Ми пропонуємо менш калорійний варіант – запекти в духовці. На соковитість це не дуже вплинуло, — пише шеф-кухар. — Ще потрібно сказати щодо «скріплюючого» інгредієнта. Як правило, використовують хліб, розмочений в молоці. Але ми вирішити зробити це у вині. Вийшли котлети з ледь помітною пікантною ноткою. Ще можна додавати манну крупу, але у розрахунку – на 1 кг м’яса 2 неповні столові ложки. Та залишити на 20 хвилин, аби манка трішки увібрала рідину з фаршу.
— Ще одна родзинка нашого рецепту – запечена цибуля. Повірте, ви витратите на 15 хвилин більше, але воно того варте. Котлети вийдуть неймовірно смачними, з легким димним ароматом, — радить Клопотенко.
Рецепт котлет з телятини
На 10 штук:
- 500 г телятини (задня частина)
- 100 білого хлібу (бажано батон)
- 1 велика ріпчаста цибуля
- 100 г червоного сухого вина
- 1 ч. л. паприки копченої
- сіль до смаку
- 2 ст. л. соняшникової олії для змащення форми
- манка для паніровки
Покроковий рецепт
- Запечіть цибулю для фаршу. Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів. Велику цибулю очистіть, покладіть на деко та поставте в духовку запікатися на 15 хвилин. Можна використовувати режим конвекції чи грилю.
- У глибоку миску налийте 100 г червоного сухого вина та замочіть в ньому 100 г білого хліба.
- Зробіть фарш для котлет. Зачистіть 500 г телятини від плівок та пропустіть м’ясо через м’ясорубку. Якщо є бажання, зробіть це два рази, аби фарш вийшов ніжним та добре зліплювався. Дістаньте з духовки цибулю, нехай охолоне до кімнатної температури та теж пропустіть через м’ясорубку. Не виключайте духовку, бо котлети ми теж будемо запікати, аби отримати максимально корисну страву.
- У фарш додайте 1 ч. л. паприки копченої, замочений у вині хліб та посоліть до смаку. Добре перемішайте та відбийте фарш. Формуйте котлети. Деко застеліть пергаментним папером та змастіть 2 ст. л. соняшникової олії. Із фаршу формуйте котлети. У нас вийшло 10 штук по 70-75 г. ми зробили їх круглої та плоскої форми. Кожну котлету обваляйте у манці та викладайте на деко.
- Поставте деко з котлетами в духовку, розігріту до 180 градусів на 25-30 хвилин. Якщо ви зробили великі котлети, час приготування треба збільшити. Готову страву подавайте гарячою.
Читайте також:
Як знайти мотивацію у важкі моменти в житті: проста і дієва техніка
У «Дії» можна оформити статус ВПО та отримати фінансову допомогу. Як це зробити?
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
-
Zesraka Zelenaага,.тильки никто не каже ,що телятина це вже розкиш.для 70% довайте смочни рецаепти котлет з одуванчикив и бурьяну