Затримують грошову допомогу переселенцям? Що робити і куди звертатися

Затримують грошову допомогу переселенцям? Що робити і куди звертатися
  • Кожен переселенець, який має статус внутрішньо переміщеної особи, може отримати грошову підтримку від держави. А як діяти, коли її затримують?

Першим кроком у процесі отримання фінансової підтримки є оформлення статусу внутрішньо переміщеної особи. Якщо ви хочете на місці оформити статус ВПО, то треба звернутися до ЦНАПу, органу соцзахисту населення або до представників місцевої влади. З собою треба мати документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України. 

Наразі щомісячну допомогу від держави можуть отримати:

Людям, які повертаються до свого основного місця проживання, такі виплати будуть припинені. Для усіх інших допомогу виділяють у розмірі:

Відео дня

«Держава прагне всіляко допомогти українцям, які були змушені через війну покинути свій дім. Гроші та житло – дві ключові проблеми, що турбують наших людей. Намагаємось не лише забезпечити вчасно виплати щомісячної державної допомоги з бюджету. Ми також додатково співпрацюємо з  міжнародними гуманітарними  організаціями, щоб фінансова підтримка була більш значною. Головна мета – дати людям можливість адаптуватися, облаштуватися на новому місці, знайти роботу, ввійти у більш стабільний ритм життя», — коментує Віцепрем’єрка України Ірина Верещук.

Що робити, коли допомогу затримують?

З цим запитанням ми звернулися до директорки департаменту соціальної політики Валентини Войткової. 

За її словами, як тільки виникають непорозуміння з виплатами, треба звернутися до одного з управлінь соцзахисту у Вінниці. Їхні контакти та адреси:

— Варто розуміти, що це виплати, які йдуть з державного бюджету і, якщо держава їх фінансує вчасно, то як тільки вони заходять на рахунок, то ми зразу розкидуємо їх по картках, — розповідає Валентина Войткова. — Якщо людина все добре оформила: подала заяву, звернулася до прозорого офісу, надала необхідні дані, відкрила рахунок, на який будуть надходити кошти — все має бути без проблем. Якщо ж людина чогось не додала, то можлива затримка. 

Як розповідає директорка департаменту, держава фінансує їх частками, тричі в місяць.

— Якщо на початку листопада переселенець звернувся, то вже в грудні може отримати виплати. В листопаді робимо заявку на грудень, але все залежить від держави, — говорить посадовиця. — У Вінниці теж є такі люди, які не отримали поки допомогу. В основному це ті люди, які зареєструвалися в порталі «Дія». Бо тоді нам обіцяла держава, що, хто реєструвався в «Дії», то туди й кошти прийдуть. А зараз виходить, що наші працівники департаменту вручну це все опрацьовують, і через це вийшла незначна проблема. 

Також ми дізналися від керівниці департаменту, що переселенці мають право будь-коли знятися з обліку, і припинити отримувати виплати. Для цього потрібно просто звернутися до одного з управлінь соцзахисту у Вінниці, й написати відповідну заяву. Якщо ж переселенець повернувся додому, і ця територія не вважається зоною бойових дій чи тимчасово окупованою, то він немає права на виплати. 

— У нас зараз понад 46 тисяч переселенців. Ми нотуємо, що зараз найчастіше звертаються до управлінь соцзахисту переселенці з Запорізької та Херсонської областей, — каже Валентина Войткова. 

 

Читайте також:

Студенти зі статусом ВПО можуть навчатися на бюджеті: покрокова інструкція

Які категорії ВПО мають право отримувати допомогу на проживання?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up