В Україні заборонили куріння електронних сигарет в громадських місцях

В Україні заборонили куріння електронних сигарет в громадських місцях
  • Куріння електронних сигарет, кальянів, пристроїв для нагрівання, таких як «IQOS», «glo» прирівняли до звичайних сигарет.
  • За їх куріння у громадських місцях з червня будуть штрафувати.

ВРУ прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну».

За Закон України № 1978-ІХ наприкінці 2021 року віддали голоси 317 народних депутатів, на Різдво 2022 року його підписав Президент України, а 11 січня його офіційно опублікували у парламентському виданні Голос України.

Закон передбачає заборону на:

Відео дня
  • куріння електронних сигарет, пристроїв для нагрівання і кальянів у громадських приміщеннях, місцях;
  • продаж будь-яких тютюнових виробів, електронних сигарет неповнолітнім до 18-ти років (за порушення — штраф у розмірі від 1 020 грн (повторне порушення — 10 200 грн);
  • продаж ароматизованих та зі смаком сигарет, електронних сигарет (80% українських підлітків починають курити саме з них та електронних пристроїв зі смаковими домішками, бо помилково вважають, що вони безпечніші для здоров’я. Таку думку їм роками нав’язували музиканти та телеведучі, бо мали укладені контракти з тютюновими компаніями);
  • рекламу та спонсорство електронних сигарет, пристроїв для нагрівання.

За порушення передбачений штраф у розмірі від 1020 гривень (повторне порушення — 10200 грн).

Для цілей заборони куріння ще раз визначається поняття «громадське місце» — частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна чи відкрита для населення вільно або за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, у тому числі під’їзди будівель і споруд, а також підземні переходи, стадіони, паркінги. Водночас закон надає повноваження міським, сільським, селищним радам додатково визначати вільні від куріння місця у межах відповідної громади.

Також Законом передбачили, що інформація про шкоду здоров’ю займатиме 65% упаковки сигарет та тютюну для самокруток, 30% для електронних сигарет, контейнерів, рідин для них та хітсів, стіків для пристроїв для нагрівання «IQOS», «glo».

Частина положень Закону вступають в силу з 1 червня 2022 року (заборона куріння в громадських місцях), а частина через 18 і 24 місяців з дня офіційного опублікування (медичні попередження на сигаретах розміром 65%).

 

Читайте також:

Алкогольні отруєння, побої та суіцидальні наміри. Кому на свята викликали швидку

Штормовий вітер. На Вінничині оголосили попередження І рівня небезпеки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (59)
  • Tetiana Andreevna

    Смішно))
    Вчора на зупинці два поліцейських славно диміли і запивали кавою)))
  • Руслан Мовчан

    +
  • Інна Гонта

    Нарешті
  • Наталья Горошко

    требую запретить автомобили. один мимо проедет - как будто блок сигарет выкурили.

keyboard_arrow_up